Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2022, 18:38
Čas čítania 1:14
Adam Novosad

Rusko sa vyhráža, že zhodí atómovú bombu na Poľsko a zmaže ho z mapy, ak Západ vyzbrojí Ukrajinu jadrovými hlavicami

NEWS ATÓMOVÁ VOJNA RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Predseda ruskej Štátnej dumy reagoval na návrh vyzbrojiť Kyjev jadrovými zbraňami na ochranu ukrajinskej nezávislosti.

Ak Západ pošle na Ukrajinu jadrové zbrane, aby Kyjev mohol ubrániť svoju nezávislosť a suverenitu v boji proti Rusku, Kremeľ je pripravený zaútočiť na Ukrajinu aj Poľsko atómovými bombami, zrovnať krajiny so zemou a nechať zmiznúť celú Európu, píše Newsweek.

Tieto vyjadrenia zo strany šéfa ruskej Štátnej dumy Vjačeslava Volodina vyprovokovali slová poľského europoslanca Radoslawa Sikorského. Sikorski, ktorý v minulosti zastával pozíciu poľského ministra zahraničných vecí, navrhol, aby západné krajiny vyzbrojili Ukrajincov jadrovými zbraňami na udržanie nezávislosti krajiny, ktorá sa zmieta vo vojne.

„Rusko porušilo Budapeštianske memorandum, takže Západ môže Ukrajine poskytnúť príležitosť brániť svoju nezávislosť,“ skonštatoval Sikorski pre ukrajinskú online televíziu Espreso TV. Ukrajina sa v roku 1994 vzdala svojho jadrového arzenálu, ktorý zdedila po Sovietskom zväze, výmenou za garanciu územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti garantovanú USA, Veľkou Britániou a Ruskom.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Argumenty, prečo Kyjev vyzbrojiť atómovými bombami na základe Budapeštianskeho memoranda, však predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin rázne zmietol zo stola. „S takýmito poslancami budú mať Európania oveľa vážnejšie problémy ako tie, ktorým čelia dnes (utečenci, rekordná inflácia, energetická kríza),“ vyjadril sa ruský politik na Telegrame.

Podľa Volodina sa Sikorski snaží vyprovokovať jadrový konflikt uprostred Európy. „Nerozmýšľa nad budúcnosťou Ukrajiny ani Poľska. Ak by boli jeho návrhy implementované, tieto krajiny by zmizli, rovnako ako Európa. Mal by byť vyšetrený psychiatrom, vzdať sa mandátu a zostať doma pod dozorom,“ hneval sa na návrhy poľského europoslanca ruský politik.

Volodin svoj príspevok uzavrel so slovami, že návrhy ako tento od Sikorského iba podčiarkujú, prečo je potrebné denacifikovať a demilitarizovať Ukrajinu, ktorá musí bezpodmienečne zostať krajinou bez jadrových hlavíc.

Domov
Zdieľať
Diskusia