Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. júna 2022, 17:09
Čas čítania 1:18
Adam Novosad

Troch vojakov zajatých na Ukrajine odsúdili ruskí separatisti na trest smrti. Vraj sú žoldnieri, aj keď mali zmluvu s armádou

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vojaci mali podpísanú zmluvu na službu v ukrajinskej armáde.

Ruskí separatisti z Doneckej ľudovej republiky odsúdili na smrť troch zahraničných bojovníkov, ktorí slúžili v ukrajinskej armáde. Dvaja Briti a Maročan dlhodobo pôsobili v ukrajinskej armáde, no súd v separatistickom regióne všetkých troch bojovníkov súdil ako žoldnierov, ktorí pricestovali na Ukrajinu bojovať za peniaze, píše BBC.

Aiden Aslin a Shaun Pinner z Veľkej Británie, ako aj Saaudun Brahim z Maroka dostali od súdu trest smrti za to, že ako žoldnieri bojovali na Ukrajine proti ruským ozbrojeným silám. Samotný súdny proces pritom trval iba pár dní. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hneď po vypuknutí vojny vyzval ľudí zo zahraničia, aby dobrovoľne pricestovali na Ukrajinu, podpísali zmluvu s armádou a stali sa členmi zahraničnej légie ukrajinskej armády, ktorá je plnohodnotnou súčasťou štandardných ozbrojených síl.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Spojené kráľovstvo v reakcii na súdny proces vyhlásilo, že Aslin aj Pinner slúžili priamo v ukrajinskej armáde, čo im po zajatí ruskými jednotkami musí garantovať zaobchádzanie ako s vojnovými zajatcami, ktorých chránia Ženevské konvencie. Tieto konvencie však Ruská federácia a rovnako tak ani medzinárodnou komunitou neuznaná Donecká ľudová republika nerešpektujú.

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády. Súd mužov uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. To je v neuznanej republike trestným činom, za ktorý hrozí trest smrti. Trojicu zároveň odsúdili za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Muži zrejme budú na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

Odsúdení sami tvrdili, že sú vojakmi ukrajinskej armády a že sa s nimi má preto zaobchádzať ako s vojnovými zajatcami. Na strane ukrajinských síl bojuje mnoho dobrovoľníkov zo zahraničia. Moskva ich však považuje za žoldnierov, ktorí bojujú na strane Ukrajincov za finančnú odmenu.

Domov
Zdieľať
Diskusia