Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti SPP.
24. júna 2022, 8:30
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Vedel si, že aj posielanie e-mailov zanecháva emisie? Tieto fakty ťa asi prekvapia

Vedel si, že aj posielanie e-mailov zanecháva emisie? Tieto fakty ťa asi prekvapia
Zdroj: SPP
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Patria sem tvoje každodenné činnosti.

Energetika, doprava a priemysel pri svojej činnosti tvoria veľké množstvo oxidu uhličitého (CO₂). Uhlíkovú stopu však zanechávaš aj ty svojimi bežnými každodennými činnosťami. Pozeranie videí v rámci prokrastinácie či nekonečné písanie pracovných mailov je taktiež zdrojom emisií CO₂, o ktorých sa často nehovorí, a je možné, že si ich takisto doposiaľ s uhlíkovou stopou príliš nespájal. 

Viac o uhlíkovej stopke

Youtube

Najväčšia svetová platforma na zdieľanie videí a zároveň druhý najpopulárnejší vyhľadávač po Googli, Youtube, neustále rastie a zvyšuje svoj objem dát. Denne si na ňom sledovatelia pozrú viac ako päť miliárd videí a každú minútu sa na Youtube nahrá viac ako 500 hodín nových videí. Priemerná dĺžka jedného videa je asi dvanásť minút. Predstav si to obrovské množstvo dát. Hoci Youtube a jeho servery sú poháňané výlučne obnoviteľnou energiou, sledovanie videí stále produkuje emisie CO₂ na strane divákov – z energie používanej sieťovými zariadeniami, vyrovnávacími pamäťami či zariadeniami sledovateľov.

Podľa odhadov sledovanie videí na Youtube celosvetovo vyprodukovalo v roku 2016 až desať miliónov ton plynov CO₂, čo sa rovná ročnému množstvu emisií z dvoch miliónov osobných áut. V roku 2021 počet emisií poklesol na 702 000 ton, no stále je to vysoké číslo.

spp
Zdroj: SPP

E-maily

Podobne ako sledovanie videí na Youtube, odosielanie e-mailov produkuje emisie CO₂ pre úložiská, na ktorých sú archivované. Napájanie takýchto úložísk spotrebuje pomerne veľa elektriny, ktorá sa vo väčšine častí sveta neustále vyrába z fosílnych palív.

Podľa výpočtov spoločnosti Eco2Greens vytvorí jeden priemerný textový e-mail približne štyri gramy emisií CO₂, môžeme to prirovnať k viac ako 300 kilometrom prejazdeným na aute poháňanom plynom. Máš o jeden dôvod naviac, prečo by si si mal prečistiť svoju e-mailovú schránku od spamov, starých správ a zbytočné e-maily neposielať.

Spoločnosť Science Focus však vypočítala, že odosielanie e-mailov spotrebuje len približne 1,7 % energie potrebnej na doručenie papierového listu. To znamená, že aj napriek uhlíkovej stope je odosielanie e-mailov ekologickejšie ako klasická pošta.

spp
Zdroj: SPP

Spotrebiče v pohotovostnom režime

Vedel si, že aj spotrebiče ponechané v pohotovostnom režime naďalej odčerpávajú pomerne veľké množstvo elektrickej energie? Výskum Energy Saving Trust udáva, že deväť až šestnásť percent elektriny spotrebovanej v priemernej domácnosti je použitej na napájanie spotrebičov v pohotovostnom režime. V zásuvke zbytočne nenechávaj nabíjačky, adaptéry a väčšie zariadenia (televízory, hracie konzoly a pod.) ak ideš preč na viac ako jeden deň. 

Zisti viac o šetrení

Tečúca voda pri umývaní zubov

Voda, ktorá pretečie kohútikom počas toho, ako si umývaš zuby, sa môže zdať ako maličkosť. Počas priemerného dvojminútového umývania pri nezastavení prietoku medzi jednotlivými krokmi však môže kohútikom pretiecť až šesť a viac litrov vody. To predstavuje pri umývaní dvakrát denne viac ako 4 300 litrov vody ročne. Emisie CO₂ sa spotrebou vody ešte viac zvyšujú, ak je táto voda teplá – čiže zohrievaná nejakým zdrojom.

Takisto aj kvapkajúca voda z neutiahnutého kohútika môže spotrebovať až šestnásť litrov vody denne. Za týždeň takto nakvapká približne celá vaňa. Neodkladaj opravu kvapkajúcich kohútikov či toalety, ušetríš na mesačnej faktúre a aj cenné prírodné zdroje či zbytočné emisie oxidu uhličitého.

Využi energiu z obnoviteľných zdrojov

Les je najväčší filter emisií na Slovensku

Ako „bojovať“ proti vypusteným emisiám oxidu uhličitého a znížiť tak uhlíkovú stopu? SPP vo svojom projekte Uhlíková stopka apeluje na vysádzanie stromov, pretože lesy sú naším najväčším filtrom škodlivých emisií a pomáhajú nám dýchať kvalitnejší vzduch. Podľa zdrojov Európskej environmentálnej agentúry je dospelý strom schopný absorbovať až 22 kilogramov emisií CO₂ ročne.

Uhlíková stopka SPP je bezemisné poradenstvo, vďaka ktorému dokážeš ušetriť desiatky eur, pomôžeš chrániť prírodu a zároveň za teba vysadia štyri stromy každý rok. Vďaka Uhlíkovej stopke a zákazníkom sa SPP za dva roky podarilo vysadiť už viac ako 250 000 stromov v chránených oblastiach Slovenska.

spp
Zdroj: SPP

O túto službu požiadaš vyplnením jednoduchého formulára na webe, bude ťa to stáť od troch eur mesačne. Získaš personalizované rady zamerané na tvoj životný štýl a praktické tipy, ako znižovať uhlíkovú stopu. Dostaneš aj Zelený certifikát, kde bude vyčíslená tvoja pomoc prírode.

požiadaj o službu
spp
Zdroj: SPP
Domov
Zdieľať
Diskusia