Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 13:44
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

Niektoré správy o opičích kiahňach sú homofóbne a rasistické, sťažuje sa OSN. Takto prehlbujú stigmu voči LGBTI komunite

NEWS LGBT+ OPIČIE KIAHNE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Organizácia UNAIDS sa sťažuje na to, akým jazykom sa píšu niektoré články o opičích kiahňach.

Niektoré správy o šírení opičích kiahní vo svete sú homofóbne a rasistické, upozorňuje organizácia UNAIDS, ktorá je súčasťou Organizácie Spojených národov. Odkedy sa pred viac ako týždňom v médiách objavili správy o prvých prípadoch opičích kiahní, podľa UNAIDS viacero správ „posilnilo homofóbne, rasistické stereotypy a zhoršilo stigmu“, informuje The Guardian.

Organizácia konštatuje, že „významný podiel“ prípadov šíriacich sa opičích kiahní sa vyskytol medzi homosexuálnymi a bisexuálnymi mužmi, čo však neznamená, že sa ochorenie šíri výlučne medzi nimi. Vo svete sa za posledný týždeň objavilo viac ako 200 prípadov ochorenia v krajinách Európy aj Severnej Ameriky.

UNAIDS upozorňuje, že prenos choroby medzi ľuďmi zvyčajne prebieha prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenou osobou. „Stigma a hanobenie podlamuje dôveru a schopnosť efektívne zareagovať na prepuknutie epidémií ako táto,“ skonštatoval šéf tejto organizácie Matthew Kavanagh.

„Skúsenosti hovoria, že stigmatizujúca rétorika môže rýchlo znefunkčniť odpoveď založenú na dôkazoch tým, že podnecuje strach,“ vysvetľuje Kavanagh. Podľa šéfa UNAIDS spôsobuje hanobenie LGBTI komunity to, že sa nakazené osoby boja vyhľadať lekársku pomoc, pretože sa obávajú reakcie svojho okolia aj samotných zdravotníkov.

Odporúčané
Opičie kiahne sa teraz šíria primárne sexom, varujú experti z WHO. Šírenie zrejme urýchlili dve divoké párty v Európe Opičie kiahne sa teraz šíria primárne sexom, varujú experti z WHO. Šírenie zrejme urýchlili dve divoké párty v Európe 24. mája 2022, 8:22

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie po svojom núdzovom zasadnutí, ktorého cieľom bolo reagovať na začínajúce komunitné šírenie opičích kiahní vo viacerých krajinách, varovali, že tento vírus WHO nepovažuje za pohlavnú chorobu, no najnovšie prípady sa väčšinou týkajú „mužov, ktorí majú sex s inými mužmi“.

Opičími kiahňami sa však môže nakaziť ktokoľvek, nielen osoby z LGBTI komunít. Sexuálny kontakt podľa odborníkov z WHO zosilnil doterajšie šírenie. Experti predpokladajú, že hromadné šírenie opičích kiahní urýchlili najmä dve párty v Európe, kde doteraz identifikovali viacero prípadov infekcie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia