Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 8:22
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

Opičie kiahne sa teraz šíria primárne sexom, varujú experti z WHO. Šírenie zrejme urýchlili dve divoké párty v Európe

NEWS OPIČIE KIAHNE
Uložiť Uložené

Šírenie opičích kiahní zosilnila sexuálna aktivita, upozorňujú experti.

Vo svete sa šíria opičie kiahne, ktorými sa nakazilo už viac ako 200 osôb naprieč Európou a Severnou Amerikou. Svetová zdravotnícka organizácia teraz varuje, že ochorenie sa momentálne šíri primárne prostredníctvom sexuálnej aktivity. Prvý prípad tohtoročnej epidémie pritom lekári potvrdili vo Veľkej Británii len pred menej ako dvomi týždňami, upozorňuje NBC.

Aktuálna rýchlosť šírenia opičích kiahní spôsobuje vrásky na čelách odborníkov, pretože zatiaľ ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby na európskom kontinente.

V minulosti sa síce objavila hŕstka prípadov u ľudí, ktorí vycestovali do oblastí Afriky, kde sa vírus vyskytuje viac ako 40 rokov, lenže tentoraz sa opičie kiahne prvýkrát začali šíriť medzi osobami, ktoré v Afrike neboli. Podľa expertov však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by vírus opičích kiahní zmutoval do infekčnejšej formy.

Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie.
Ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka, počas rekonvalescencie. Zdroj: TASR/AP

Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie po núdzovom zasadnutí varujú, že aj keď vírus opičích kiahní samotné WHO nepovažuje za pohlavnú chorobu, najnovšie pribúdajúce prípady sa v drvivej väčšine týkajú „mužov, ktorí majú sex s inými mužmi“. Opičími kiahňami sa však môže nakaziť ktokoľvek, nielen osoby z LGBTI komunít.

Odborníci z WHO predpokladajú, že hromadné šírenie opičích kiahní, ktoré teraz svet zažíva, zrejme v posledných týždňoch urýchlili najmä dve párty v Európe, kde sa ľudia oddávali sexuálnym hrám, píše PBS.

Doktor David Heymann tvrdí, že WHO momentálne pracuje s teóriou, že šírenie ochorenia sa začalo medzi homosexuálnymi a bisexuálnymi mužmi na párty v Španielsku a Belgicku.

„Vieme, že opičie kiahne sa môžu šíriť, ak dochádza k blízkemu kontaktu s léziami osoby, ktorá je infikovaná. Vyzerá to tak, že sexuálny kontakt zosilnil šírenie,“ vysvetlil Heymann rolu, ktorú v epidémii zohráva šírenie kiahní pohlavným stykom. V minulosti sa pritom opičie kiahne v afrických krajinách zvykli šíriť najmä prostredníctvom kontaktu s infikovanými zvieratami.

Na šírenie pohlavným stykom upozorňuje aj správa nemeckej vlády. Nemecko zatiaľ identifikovalo minimálne 4 prípady opičích kiahní, ktorých pôvod vystopovalo k „párty udalostiam na Gran Canarii a v Berlíne, kde sa vykonávala sexuálna aktivita“.

Riziko nákazy opičími kiahňami podľa správy nemeckej vlády momentálne „vyzerá spojené so sexuálnym kontaktom medzi mužmi“.

Anketa:
Máš obavy zo šírenia opičích kiahní?
Mám mierne obavy
Opičích kiahní sa nebojím
Mám mierne obavy
41 %
Opičích kiahní sa nebojím
59 %
Domov
Zdieľať
Diskusia