Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2022, 14:32
Čas čítania 1:14
Daniel Mikolášik

Matovičov návrh môže skončiť na Ústavnom súde. Občania nemusia dostať protiinflačný balíček, tvrdí Mária Kolíková

POLITIKA MÁRIA KOLÍKOVÁ
Uložiť Uložené

Na vláde podľa slov Kolíkovej koaliční poslanci neriešili, čo to bude, ale z čoho to zaplatia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripustila, že inflačný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) občania nemusia dostať. Návrh pomoci rodinám môže vraj skončiť na Ústavnom súde. Na vláde podľa slov Kolíkovej koaliční poslanci neriešili, čo to bude, ale z čoho to zaplatia. 

„To sa naozaj môže stať a je mi to veľmi ľúto, pretože na takýto balík ľudia naozaj čakajú. Má byť nastavený na ľudí, ktorí sú v núdzi, pre chudobných, nezamestnaných, osobitne aj pre seniorov. Nie je to totiž adresné, je to obrovský balík peňazí. A to, že sme nemali riadnu odbornú diskusiu o tom, čo je teraz potrebné urobiť alebo ekonomicky čo zvládneme ako krajina, je hrubou chybou tejto vlády,“ povedala Kolíková v diskusnej relácii Na telo.

Mária Kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Zneužil sa naratív, že je to pomoc pre chudobných, spolu s predstavou, že mala prejsť riadnym legislatívnym procesom,“ povedala ministerka. Dodala aj, že je „primerane nechutné“, keď súčasná vláda hľadá podporu na balík u kotlebovcov. Igor Matovič totiž v stredu po rokovaní vlády o pomoci proti inflácii hovoril s poslancom ĽSNS Martinom Beluským. Po kritike však reagoval, že nešlo o rokovanie, na ktorom by si pýtal od kotlebovcov podporu pri hlasovaní o balíčku.

Odporúčané
Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) 31. augusta 2022, 7:00

Spoludiskutujúci líder Hlasu Peter Pellegrini takisto skritizoval vládu za hľadanie podpory u kotlebovcov, no na otázku moderátora, či vie definitívne vylúčiť potenciálnu koaličnú spoluprácu s odídencami od Kotlebu zo strany Republika, odpovedal, že teraz to nie je predmetom diskusie a Hlas sa bude musieť na tom zhodnúť na straníckom rokovaní.

Pellegrini ešte upozornil, že financie by sa mali začať vyplácať začiatkom budúceho roka, čo je podľa neho neskoro, a návrh nevníma ako naozajstnú pomoc pre ľudí v čase zdražovania.

„Vyzývame vládu, nech niečo robí s extrémnymi cenami,“ povedal a dodal, že Hlas podporí Matovičov návrh len pri splnení dvoch nasledujúcich podmienok: stoeurový príspevok pracujúcim a seniorom okrem 13. dôchodku, vyplateného v lete, aj 14. dôchodok na konci roka.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia