Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2022, 18:07
Čas čítania 1:19
Adam Novosad TASR

Rusi chcú zrušiť vekové obmedzenie na vstup do armády. Bojovať by mohli aj vojaci starší než 40 rokov

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská federácia podľa britských spravodajských služieb na Ukrajine stratila už tretinu inváznych síl.

Rusko chce zrušiť vekové obmedzenie pre dobrovoľný vstup do armády. V súčasnosti môžu ruskí občania absolvovať vojenskú službu v prípade, ak majú od 18 do 40 rokov, alebo cudzinci od 18 do 30 rokov.

Vývoj vojny na Ukrajine, kde Rusi podľa odhadov britských spravodajských služieb stratili už viac ako tretinu svojich pozemných ozbrojených síl, teraz núti poslancov ruského parlamentu, aby pozmenili „Zákon o vojenskej povinnosti a vojenskej službe“, v ktorom Kremľu prekáža horná veková hranica.

V Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, už bol predložený návrh na zrušenie vekového obmedzenia pre dobrovoľný vstup do armády. O návrhu informovala Štátna duma na svojej oficiálnej webovej stránke.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

„Pre používanie veľmi presných zbraní a obsluhovanie zbraní a vojenskej techniky sú potrební špecialisti na vysoko profesionálnej úrovni. Prax nám ukazuje, že nimi sa ľudia stanú vo veku 40 – 45 rokov,“ vysvetľuje sa v návrhu zákona. Z toho vyplýva, že hlavným dôvodom, prečo bol zákon predložený, je fakt, že príslušníci armády dnes dosahujú špecializáciu neskôr ako v minulosti.

Tento dokument okrem toho predpokladá, že zrušenie vekového ohraničenia priláka na vojenskú službu potrebných špecialistov predovšetkým z radov ruských občanov, a to najmä do sféry medicínskeho zabezpečenia, do inžinierskych jednotiek, k technickej podpore, no i do iných oblastí.

Aj keď navrhovatelia zákona medzi oficiálnymi dôvodmi na zrušenie vekového limitu nespomínajú vojnu na Ukrajine, Rusko podľa západných krajín od začiatku invázie čelí upadajúcej morálke medzi svojimi vojakmi a vysokým stratám.

Odhady hovoria, že Rusi stratili už tretinu svojich inváznych pozemných síl, avšak prezident Vladimir Putin zatiaľ nevyhlásil všeobecnú mobilizáciu obyvateľov. Zrušenie horného vekového limitu na absolvovanie vojenskej služby by preto mohol byť spôsob, ako naverbovať väčšie množstvo vojakov bez potreby mobilizácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia