Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Eucerin.
20. mája 2022, 10:45
Čas čítania 2:49
Sponzorovaný obsah

Alergia na slnko: ako jej predchádzať

Alergia na slnko: ako jej predchádzať
Zdroj: Eucerin
REFRESHER
Uložiť Uložené

Zisti, či náhodou nemáš alergiu na slnko aj ty.

Alergiou na slnko trpí 10 až 20 % svetovej populácie a toto číslo stále narastá. Dnes už však alergia na slnko nemusí byť zásadným problémom. Pri dodržaní pár základných rád si môže slnko bezpečne užiť aj alergik.

Alergia na slnko sa prejavuje nepríjemnou kožnou reakciou, najčastejšie sa na pokožke objaví výsev svrbivých vyrážok. Pri závažnejších formách môžu vzniknúť aj praskajúce pľuzgiere. Alergia sa objavuje najmä na jar a v lete, keď pokožku vystavujeme slnečnému žiareniu častejšie.

Príčiny vzniku alergie na slnko

Alergia na slnko je väčšinou reakciou imunitného systému. V bunkách vystavených slnku prebiehajú rôzne procesy. Tie práve naša imunita vyhodnotí ako rizikové a začne vytvárať protilátky. Výsledkom tejto obrany sú vriedky na koži.

Okrem imunitnej reakcie môže alergia na slnko vzniknúť aj pri vystavovaní sa slnku v kombinácii s niektorými liekmi (nežiaduca reakcia môže nastať napríklad v prípade antibiotík), kozmetikou (parfumy), ovocím a zeleninou (napríklad zeler či citrusy) a umelými sladidlami.

Druhy alergií na slnko

Tak ako existuje niekoľko príčin vzniku, je aj niekoľko druhov alergie na slnko:

1. Polymorfná svetelná erupcia (PLE)  je najbežnejšia fotodermatóza, teda kožné ochorenie spôsobené UV žiarením. Pre tento druh je charakteristické, že príznaky sa objavujú oneskorene, jeden alebo dva dni po pobyte na slnku. Väčšinou sa PLE prejaví vo forme miernej vyrážky, prípadne až pľuzgierikov.

PLE sa objavuje predovšetkým u mladých žien a osôb svetlého typu. Prvý výskyt zaznamenáte na jar s príchodom prvých slnečných lúčov, ale vyvolať ju môže aj slnečné žiarenie prenikajúce sklom. Postupne s počtom slnečných dní sa koža posilňuje a reakcie na slnko nie sú také silné. PLE nie je infekčné a nemá žiadnu preukázanú súvislosť s rakovinou kože.

2. Acne aestivalis (malorka akné)  objavuje sa až po interakcii s niektorými zložkami obsiahnutými v kozmetike alebo vo výrobkoch na opaľovanie, ako sú napríklad emulgátory. Postihuje väčšinou ženy vo veku 25 – 40 rokov, z ktorých mnohé počas dospelosti mali akné. Príznakmi veľmi pripomína PLE. 

3. Aktinické prurigo – je to variant prvého typu alergie na slnko (PLE). Postihuje najmä malé deti a čerstvých dospelých. Po vystavení sa slnku sa na pokožke objavia hrbolčeky naplnené tekutinou. Tie praskajú a môžu po nich ostať aj jazvy. Aktinické prurigo sa vyskytuje najmä na lícach, krku, ušiach, ramenách, perách a rukách.

4. Fotoalergická reakcia je to reakcia vyvolaná kombináciou pôsobenia slnečného UV žiarenia a niektorých rastlín či liekov. Táto alergická reakcia na slnko sa objavuje napríklad pri použití parfumov s obsahom bergamotového oleja, ale aj pri konzumácii citrusov či používaní umelých sladidiel.

Alergia na slnko: kedy navštíviť lekára

Alergia na slnko našťastie nespôsobuje dlhotrvajúce komplikácie a jej príznaky po pár dňoch zmiznú. Ak sa tak nedeje a nepociťujete zlepšenie, je nutné vyhľadať lekára. Ten overí, či ide o alergiu na slnko.

Najčastejšie testy na odhalenie alergie na slnko:

Fototestovanie – zisťuje sa, ako vaša pokožka reaguje na vlnové dĺžky UV žiarenia. Podľa jej reakcie lekár zisťuje, akým druhom alergie na slnko trpíte.

Fotopatch testy hľadá sa látka zodpovedná za vyvolanie fotosenzitivity. Deje sa tak pomocou dvoch identických nálepiek s obsahom skúmanej látky, ktoré vám lekár nalepí na kožu. O 24 hodín jednu z nich vystaví UV žiareniu, druhú nie. Ak sa reakcia objaví pod tou ožiarenou, príčina je odhalená.

Krvné testy k tým sa lekár uchyľuje až pri podozreniach na iné príčiny reakcií.

Ako predísť alergii na slnko

Odborníci sa zhodujú, že pri alergii na slnko je dôležitá prevencia. Ak uvažujete, že sa budete slnečnému žiareniu úplne vyhýbať, vedzte, že to nie je dobré riešenie. Slnečné lúče sú dôležité pre syntézu vitamínu D.

Múdrejšie bude pripraviť sa na prvé slnečné lúče:

  • Používajte opaľovacie krémy s vysokým ochranným filtrom proti UVA a UVB žiareniu. Tieto krémy nepatria len na pláž či kúpaliská. Krémy s UV faktormi by ste mali na svoju tvár aplikovať po celý rok a s narastajúcim počtom slnečných dní ich aplikáciu rozširovať na ďalšie odhalené časti pokožky. Vyskúšajte napríklad overenú dermatologickú značku Eucerin a jej rad slnečnej ochrany, kde nájdete výrobky pre každého člena domácnosti.
  • Opaľovací krém aplikujte každé dve až tri hodiny. Pokožku hydratujte a po pobyte na slnku používajte krémy po opaľovaní.
  • Pokožku „otužujte“ a postupne pobyt na slnku predlžujte. Pokožka si ľahšie zvykne.
  • Používajte oblečenie, ktoré dostatočne zakryje vaše telo, a nezabúdajte ani na pokrývku hlavy.
  • Obmedzte pobyt na slnku a najmä opaľovanie sa medzi 11. a 16. hodinou.
Domov
Zdieľať
Diskusia