Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2022, 12:39
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová zvažuje ďalšie právne kroky v súvislosti s útokmi politikov: Nečakala som také politické dno

POLITIKA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že spoločnosť musí fungovať na hodnotách morálky, inak sa môže rozložiť a stratiť všetky dôležité (aj neviditeľné) putá.

Zuzana Čaputová tvrdí, že nikdy nepočítala s tým, že strana trojnásobného premiéra Roberta Fica predvedie také politické „dno“, ako mohla verejnosť vidieť na proteste v Nitre: „Politici nastavujú štandardy správania a komunikácie. Pokiaľ legitimizujeme útočný, klamlivý, vulgárny a dehumanizujúci postoj, je to niečo, čo rozkladá spoločnosť,“ vyhlásila prezidentka v relácii Sobotné dialógy v RTVS. 

Prezidentka tvrdí, že palác vyhodnocuje a sleduje situáciu, ak ide o trestnoprávny postup. „Som povinná chrániť inštitúciu, ktorú dočasne reprezentujem, v tomto zmysle som pozorná a budeme zvažovať ďalšie právne kroky,“ hovorí Zuzana Čaputová s tým, že prirodzene chráni aj svoju osobu, ale dôležitejšie pre ňu je chrániť samotný úrad prezidentky. 

Hlava štátu si myslí, že Národná rada SR mala dať len „voľný priebeh spravodlivosti“, ak išlo o vydávanie Roberta Fica. Hlasovanie niektorých poslancov, ktorí podporili šéfa Smeru-SD, vníma ako falošnú solidaritu. Zároveň si myslí, že niektorí poslanci si pomýlili svoje hlasovanie o vydaní s rozhodovaním o vine alebo hodnotení dôkaznej situácie. 

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Ak ide o kauzy a obvinenia na jednej či druhej strane v dlhodobo skloňovanej vojne v polícii, pre prezidentku Zuzanu Čaputovú je vždy najdôležitejšie to, čo povie súd. Poukazuje napríklad aj na prípad obvinených vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a spol., v prípade ktorých súdy konštatovali, že ani neexistujú dôvody na ich stíhania. „Politici majú byť aktívni v systémových veciach, pri vyšetrovaní konkrétnych káuz by mali byť zdržanliví,“ povedala Čaputová v Sobotných dialógoch. 

Zuzana Čaputová síce registruje zlyhania Romana Mikulca na ministerstve vnútra, ak ide o riadenie pandémie alebo utečeneckej krízy, ale nemá dôvod nedôverovať mu.

Prezidentka kritizuje, že vláda ešte stále neschválila žiadny návrh na pomoc občanom so zdražovaním. „Na rastúcu infláciu a zdražovanie sme upozorňovali v novembri,“ povedala.

Dôležité podľa hlavy štátu je, aby bola pomoc adresná. Prezidentka si myslí, že momentálne je najdôležitejšie, aby sa nejaká pomoc udiala. Myslí si, že vláda sa ešte bude musieť zaoberať niektorými skupinami osôb, ktorým aktuálny návrh z rezortov financií a práce nepomôže. 

Čaputová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia