Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2022, 15:51
Čas čítania 1:38
Tímea Krauszová TASR

Odsúdený Marian Kotleba chce byť aj naďalej poslancom. Vraj má na to právo podľa ústavy

NEWS MARIAN KOTLEBA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Chystá sa ísť aj na najbližšiu parlamentnú schôdzu.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát napriek tomu, že ho nedávno odsúdili na 6-mesačný podmienečný trest v kauze šekov s nacistickou symbolikou. Rozhodnutie je právoplatné, Marianovi Kotlebovi by preto mal zaniknúť mandát poslanca. Na Facebooku však odsúdený extrémista tvrdí, že podľa slovenskej ústavy je naďalej poslancom a chystá sa ísť aj na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Úmysel mu vraj nebol dokázaný

Mandát poslanca podľa ústavy zaniká „dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin alebo ktorým bol odsúdený za trestný čin a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody“, argumentuje Kotleba vo videu na svojom webe.

Myslí si, že jeho mandát ostáva naďalej platný, preto si ho mieni uplatňovať a zúčastní sa aj na ďalšej schôdzi parlamentu. Podľa jeho slov mandát nestráca poslanec, ktorý má podmienečne odložený trest, pretože aj účinok trestu (teda strata poslaneckého kresla) je tak odložený. S tým však ústavní právnici nesúhlasia.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Okrem toho tvrdí, že na súde mu nebol dokázaný ani úmysel. V odôvodnení rozsudku sa však spomína priamy úmysel. Kancelária Národnej rady, ako aj mandátový a imunitný výbor ešte čakajú na písomné oznámenie rozsudku. 

Vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity Marek Káčer pre Denník N povedal, že sú splnené všetky podmienky na to, aby Kotlebov mandát zanikol. „Podmienečné odloženie výkonu trestu odňatia slobody je prekážkou zániku mandátu iba v prípade nedbanlivostných trestných činov.“

Ústavu podľa právnika treba vykladať tak, aby mala vždy praktický efekt, preto Kotlebov výklad nedáva zmysel. Tá časť vety, kde sa spomína odsúdenie za úmyselný trestný čin, by sa podľa tejto logiky stala zbytočnou. Ústava totiž rozlišuje medzi úmyselným a nedbanlivostným trestným činom. Kotleba by mohol ostať poslancom len v prípade, že by ho odsúdili za nedbanlivosť. Jemu však úmysel dokázali, a tak o svoj mandát prišiel.

Najvyšší súd SR odsúdil 5. apríla šéfa ĽSNS v kauze rozdávania šekov v hodnote 1 488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou lehotou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Podrobnejšie vysvetlenie toho, prečo Kotleba prichádza o svoj mandát, a či hrozí, že rozpustia aj jeho stranu ĽSNS, nájdeš v tomto článku.

Mohlo by ťa zaujímať:
Do školy chodia helikoptérou. Takto žijú deti ruských oligarchov
VIDEO: Ruský juniorský jazdec hajloval na stupni víťazov. Ukrajinský súper na to nemohol nezareagovať
Šéf diskontu Pepco na Slovensku: Vyššia cena rozhodne neznamená udržateľnejší prístup, aj u nás sa snažíme byť ekologickí
Domov
Zdieľať
Diskusia