Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2022, 18:30
Čas čítania 5:03
Viktor Kniš

Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede)

NEWS ĽSNS MARIAN KOTLEBA SÚDY
Uložiť Uložené

Predseda strany ĽSNS je dnešným dňom právoplatne odsúdený za extrémistický trestný čin. Generálna prokuratúra má podklad, aby stranu Mariana Kotlebu rozpustila.

Marian Kotleba už nebude poslancom Národnej rady SR, ale verejnosť ho môže od dnešného dňa nazývať extrémistom, pretože k tomu existuje aj právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu. Šéf Ľudovej strany Naše Slovensko je vinný z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur.  Odovzdal ich 14. marca 2017 na udalosti, ktorú zorganizoval ešte ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Odsúdený Kotleba sa zatiaľ vyjadril len v krátkosti. Tvrdí, že cieľom bolo spraviť všetko preto, aby ďalej nemohol vykonávať funkciu poslanca. „Úloha systému bola splnená, pretože sa vôbec nebojovalo o môj pobyt za mrežami, ale len o zbavenie Mariana Kotlebu poslaneckého mandátu.“ Jeho právny zástupca avizoval, že budú podávať aj mimoriadny opravný prostriedok. 

Kotlebu pôvodne Špecializovaný trestný súd odsúdil na nepodmienečný štvorročný trest, nakoniec vyviazol len s 6-mesačným trestom s odkladom na 18 mesiacov. Znamená to, že ak by sa počas nasledujúceho roka a pol previnil, súd by na polročný trest prihliadal ako na priťažujúcu okolnosť. 

Prinášame prehľad najdôležitejších otázok a odpovedí, ktoré súvisia s budúcnosťou odsúdeného Mariana Kotlebu v slovenskej politike. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či môže byť Kotleba naďalej predsedom strany.
  • Prečo dostal len podmienku, keď mu ŠTS vymeral 4 roky a 4 mesiace za mrežami.
  • Kto šéfa ĽSNS nahradí v parlamente.
  • Na akú pozíciu môže teoreticky nastúpiť, aby sa mohol naďalej pohybovať po Národnej rade a poberať slušný plat. 
  • Či môžu teraz ĽSNS rozpustiť.

Prečo Mariana Kotlebu odsúdili? 

Predseda odvolacieho senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil nielen nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88, ale aj termín odovzdávania šekov - výročie vyhlásenia Slovenského štátu. Je presvedčený, že šéf ĽSNS dobre vie, čo čísla 1488 symbolizujú. Kotleba podľa súdu týmto spôsobom oslavoval vznik Slovenského štátu založeného aj na princípoch fašizmu a nacizmu. Ako ďalej uviedol, odsúdený sa trestného činu dopustil v pozícii predsedu ĽSNS a súčasne vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ako sa Kotleba bránil?

Kotleba sa po celý čas bránil, že odovzdávanie šekov s touto sumou je náhoda a odmietal akékoľvek spájanie s extrémizmom. Predsedníčku senátu ŠTS označuje za zaujatú. Zároveň na hlavných pojednávaniach naťahoval čas, svoju záverečnú reč rozšíril na niekoľko hodín, čítal počas nej z náhodných dokumentov, ktoré nemali s trestnou vecou nič spoločné. Čítal napríklad zo stanov strany ĽSNS alebo svojich návrhov zákonov. Predsedníčka senátu Ružena Sabová mu udelila poriadkovú pokutu 500 eur. 

Odporúčané
Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) 4. mája 2023, 17:00

Kotleba neprišiel ani na verejné zasadnutie Najvyššieho súdu. Ospravedlnil sa len niekoľko hodín pred jeho začiatkom s tým, že má chorého syna a požiadal, aby senát v jeho neprítomnosti nepojednával. Súd mu nevyhovel. 

Marian Kotleba
Zdroj: TASR – Zachar

Prečo dostal podmienku, keď ho pôvodne odsúdili Špecializovaný trestný súd na 4 roky a 4 mesiace vo väzení?

Špecializovaný trestný súd potrestal Kotlebu za extrémizmus, ale skutku zvýšil kvalifikáciu, odsúdil ho teda za založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Najvyšší súd nepochybuje o tom, že Kotleba pozná význam čísel 1488, ale nebolo podľa neho spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané, že Kotleba šíri nacistickú ideológiu.

Prokurátor Tomáš Honz tvrdí, že v prípade prekvalifikovania skutku ide o hraničnú záležitosť, ale dodáva, že dnes už propagácia neonacizmu logicky nie je verejne viditeľná, ale skôr podprahová. „Propagácia mala byť doprevádzaná slovnými prejavmi a apelom na verejnosť, aby si tieto myšlienky osvojila. Nebola by propagovaná len nacistická šifra, ale aj výzva, aby si ľudia ideológiu osvojili. To podľa mňa v dnešnej dobe ani nie je možné, vyslovene to nehovoria. Bolo to tam uvedené skrytým spôsobom,“ povedal Honz. 

Aj v tejto kvalifikácii mohol byť podmienečný trest vyšší, prečo dostal takú krátku podmienku? 

Senát Najvyššieho súdu sa rozhodol uložiť Kotlebovi trest na spodnej hranici, pretože pred spáchaním trestného činu viedol riadny život. Súd taktiež skonštatoval, že takýto trest stačí na nápravu odsúdeného a zároveň na ochranu spoločnosti. U šéfa extrémistickej ĽSNS vidí priaznivu prognózu na nápravu a zároveň nevidí žiadne ďalšie priťažujúce okolnosti. „Nenávisť je charakterovou rysou tohto odsúdeného človeka, nie je možné počítať s priaznivou prognózou, čo sa týka skrotenia tejto nenávisti v Marianovi Kotlebovi,“ oponoval prokurátor Honz. 

Príde Marian Kotleba o poslanecký mandát? 

O mandát prišiel Marian Kotleba vyhlásením rozhodnutia Najvyššieho súdu. Vyplýva to z vyjadrení prokurátora aj obhajcu, zároveň na to poukázala aj organizácia Via Iuris. Zákon hovorí, že poslancovi zaniká mandát dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin alebo ktorým bol poslanec odsúdený za trestný čin, a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody.

Kotleba bol zároveň členom výboru pre obranu a bezpečnosť a výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva. Aj o tieto fukcie príde. 

Príde Marian Kotleba aj o poslanecký plat?

Marian Kotleba nebude ďalej dostávať poslanecký plat. Je vysoko pravdepodobné, že šéf extrémistickej strany ĽSNS z Národnej rady SR neodchádza. Po vzore odsúdeného extrémistu Milana Mazureka by mohol nastúpiť na pozíciu asistenta jedného zo svojich poslancov. Teoreticky by tak mohol poberať plat vo výške približne 3-tisíc eur. Poslanci NR SR v roku 2021 zarábali viac ako 5-tisíc eur mesačne, výška platu sa však líši podľa miesta trvalého bydliska.

Kto ho v parlamente nahradí? 

Odsúdeného poslanca Mariana Kotlebu by po strate mandátu mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová, potvrdil hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský. Vorobelová nie je členkou extrémistickej strany, ale predsedníčkou svojho vlastného hnutia.

Odporúčané
Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu 6. októbra 2022, 11:30

Na svojej webstránke uvádza, že pracovala na Národnom inšpektoráte práce a bola hovorkyňou Mestského úradu v Humennom. V súkromnej sfére pracovala na pozícii hiring/marketing manager. Má vlastný blog, v ktorom kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, podobne ako zvyšok kotlebovcov ju nazýva americkou agentkou. 

Môže byť naďalej predsedom ĽSNS? 

Marian Kotleba by stranu nemohol riadiť, ak by ho právoplatne odsúdili a udelili by mu trest odňatia slobody. Ako odsúdený s podmienečným trestom bude môcť riadiť stranu ĽSNS aj naďalej.

Hrozí teraz strane ĽSNS, že ju rozpustia? 

Keďže Mariana Kotlebu odsúdili za úmyselný trestný čin spojený s extrémizmom, podľa ústavného právnika Vincenta Bujňáka by bolo možné stranu rozpustiť. „Z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva vyplýva, že prejavy predstaviteľov (predsedu a podpredsedu) politickej strany sa pričítajú strane ako celku vždy a prejavy ostatných poslancov a lokálnych politikov iba v prípade, pokiaľ sa od nich strana nedištancuje,“ povedal Refresheru v marci Vincent Bujňák. 

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa pokúsil v závere svojho funkčného obdobia ĽSNS rozpustiť, ale jeho argumentácia bola podľa Najvyššieho súdu slabá. GP v tom čase poukazovala iba na dôkazný materiál z politického programu strany. Podľa Bujňáka však odsúdenie predsedu za extrémizmus môže slúžiť v neprospech strany, keďže prejavy predstaviteľov možno použiť ako dôkazný materiál. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Malé víťazstvo Johnnyho Deppa KOMENTÁR: Malé víťazstvo Johnnyho Deppa 2. júna 2022, 10:30

„Teoreticky preto eventuálne právoplatné odsúdenie môže slúžiť ako podklad, no aj generálny prokurátor môže uvážiť, či napríklad ešte počká na skončenie inej trestnej veci, a to v záujme posilnenia svojej argumentácie,“ dodáva Bujňák. 

Marián Kotleba.
Marián Kotleba. Zdroj: TASR/Zachar

Bude môcť Marian Kotleba kandidovať v najbližších voblách? 

Teoreticky áno. Zákon o podmienkach výkonu volebného práva hovorí, že medzi prekážky práva byť volený patrí aj právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené. V prípade šéfa ĽSNS bude možné trest zahladiť o 18 mesiacov, teda v októbri 2023, čo bude približne 5 mesiacov pred začiatkom parlamentných volieb. Zahladenie by musel schváliť súd, otázne je, či bude Kotleba stíhať všetky lehoty. 

Má ešte prokurátor priestor, aby na Kotlebu zatlačil s ďalšími procesnými úkonmi?

Prokurátor Tomáš Honz považuje aj toto rozhodnutie za veľký úspech a myslí si, že ak by orgány činné v trestnom konaní v posledných rokoch fungovali lepšie, Kotlebu by už dnes súdili ako podmienečne odsúdeného, preto by mu hrozil vyšší trest. Zatiaľ nevie, či bude podávať dovolanie, chce si najprv preštudovať písomné odôvodnenie rozhodnutia, ktoré Najvyšší súd čoskoro zverejní. Tvrdí, že ak nájde procesné pochybenia, podanie dovolania zváži. Mimoriadny opravný prostriedok už avizoval aj právny zástupca Mariana Kotlebu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia