Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2022, 18:02
Čas čítania 1:40
Ema Stanovská

Ukrajinský minister energetiky: Ruským vojakom, ktorí kopali v Černobyle, ostáva maximálne rok života

Ukrajinský minister energetiky: Ruským vojakom, ktorí kopali v Černobyle, ostáva maximálne rok života
Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak
NEWS ČERNOBYĽ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vojaci v Černobyle boli každú hodinu vystavení takému množstvu rádioaktívneho žiarenia, ktoré predstavuje maximálnu bezpečnú dávku na rok, vraví nukleárny expert.

Novinári svetových médií navštívili Černobyľ, prvýkrát od odchodu ruských vojakov. Portály The New York Times a CNN píšu, že Rusi sa na najtoxickejšom mieste sveta správali mimoriadne nezodpovedne a vystavili sa konským dávkam radiácie.

Ruské sily, ktoré zjavne nemali strach o vlastnú bezpečnosť, sa po areáli pohybovali v buldozéroch a tankoch, kopali zákopy a bunkre a vystavovali sa potenciálne škodlivému žiareniu, pričom väčšina nebezpečnej radiácie sa nachádza pod povrchom pôdy.

Ukrajinskí vojaci kráčajú okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022.
Ukrajinskí vojaci kráčajú okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022. Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Novinári, ktorí toto – už opustené – miesto navštívili referujú, že vojaci zrejme niekoľko týždňov táborili v rádioaktívnom lese. Medzinárodní experti na jadrovú bezpečnosť síce tvrdia, že sa medzi vojakmi nepotvrdili žiadne prípady ochorenia spôsobeného žiarením, no upozorňujú, že prejaviť sa môžu o desaťročia neskôr.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

„Vojaci v Černobyle boli každú hodinu vystavení takému množstvu rádioaktívneho žiarenia, ktoré predstavuje maximálnu bezpečnú dávku na rok,“ vraví pre The New York Times nukleárny expert Bruno Chareyron. „Najnebezpečnejšie izotopy v pôde sú Cézium 137, Stroncium 90 a rôzne izotopy plutónia. Dni alebo týždne strávené v týchto oblastiach vedú k vysokému riziku vzniku rakoviny.“

„Maximálne rok života“

„Je to šialené, naozaj,“ povedal ukrajinský minister energetiky German Galuščenko pre CNN. „Naozaj netuším, prečo šli do Červeného lesa. Ale vidíme, že keď sa odtiaľ vrátili, úroveň radiácie sa zvýšila." Podľa Galuščenka ruským vojakom, ktorí kopali opevnenia pri jadrovej elektrárni, neostáva viac ako rok života.

Valerij Simjonov, hlavný bezpečnostný inžinier pre jadrovú lokalitu v Černobyle, vraví, že Rusi situáciu konzultovali s odborníkmi z ruskej štátnej jadrovej elektrárne. Tí vraj však mali nad ruskými veliteľmi veľmi malý vplyv.

„Povedali sme im, aby to nerobili, že je to nebezpečné, ale oni nás ignorovali. Prišli a robili si tu čo chceli,“ povedal Valerij Simjonov. 

CNN pripomína, že hoci Černobyľ už nie je aktívnou elektrárňou, sarkofág nad reaktorom, ktorý vybuchol pred takmer 36 rokmi, treba udržiavať, aby sa predišlo ďalším únikom radiácie. Starať sa treba aj o značné množstvo vyhoreného jadrového paliva.

Mohlo by ťa zaujímať:
Ruský vojak si na Ukrajine zrejme natočil, ako zneužíva ročné bábätko. Ohavné video sám zverejnil na sociálnej sieti Telegram
Rehoľná sestra Lamiya: Sex mi nechýba, celibát je tajomstvo nášho povolania, no na krásneho chlapa sa pozriem (Videorozhovor)
Ukrajinská agentúra na boj proti dezinformáciám varuje pred výrokmi Roberta Fica: Má proruské názory už najmenej osem rokov
Domov
Zdieľať
Diskusia