Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2022, 17:08
Čas čítania 1:02
Ema Stanovská TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry: Vierohodnosť výpovedí Makóa a Beňu bola opakovane potvrdená

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Úrad tvrdí, že ani jeden z týchto svedkov nemá motiváciu vypovedať proti obvinenému Vladimírovi Pčolinskému, keďže do vznesenia obvinenia v tejto veci udržiavali priateľské vzťahy.

Vierohodnosť výpovedí bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu bola opakovane potvrdená právoplatnými rozhodnutiami súdov v iných trestných veciach.

Skonštatoval to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sociálnej sieti po medializovaní informácií, že oboch týchto svedkov z iných káuz zadržala polícia.


„V trestnej veci obvinených Ing. V. P. a JUDr. Z. K. vyšetrovateľ NAKA v piatok (1. 4.) upovedomil obhajcov obvinených o termíne preštudovania spisu, keďže považuje predmetné vyšetrovanie za skončené. Obvinenie v danej veci je založené na výpovediach dvoch priamych svedkov (spolupracujúcich obvinených). Vierohodnosť výpovedí týchto dvoch svedkov bola opakovane potvrdená právoplatnými rozsudkami súdov v iných trestných veciach,“ skonštatoval ÚŠP.

Vierohodnosť má posúdiť nezávislý súd

Úrad tvrdí, že ani jeden z týchto svedkov nemá motiváciu vypovedať proti obvinenému Vladimírovi Pčolinskému, keďže do vznesenia obvinenia v tejto veci udržiavali priateľské vzťahy. „Vierohodnosť a silu dôkazov proti obvineným by preto mal posúdiť nezávislý súd,“ vyhlásil ÚŠP.


Dodal, že mu neprináleží hodnotiť, či medializovaná trestná vec zo soboty súvisí so snahou opätovne rozhodnúť postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku v prípade bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Zoroslava Kollára.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

„Z našej praxe nám však nie je známy postup, keď je možné ustáliť krivé obvinenie alebo krivú výpoveď pred tým, ako vo veci meritórne rozhodne súd (alebo orgán činný v trestnom konaní),“ poznamenal úrad.

Mohlo by ťa zaujímať:
Mads Mikkelsen: Metodické herectvo je hovadina. Propaguje ho napríklad aj Jared Leto
Eduard Heger pripustil, že na Ukrajinu pošleme aj stíhačky MiG-29
Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky
Domov
Zdieľať
Diskusia