Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2022, 10:36
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Vojna v polícii pokračuje: Zadržali kajúcnikov Makóa a Beňu, vraj krivo svedčili proti Vladimírovi Pčolinskému

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Národná kriminálna agentúra si v sobotu ráno prišla po dvoch spolupracujúcich obvinených Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu. Obvinili ich v kauze Vladimíra Pčolinského.

Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu v sobotu ráno zadržali policajti a obvinili ich z krivej výpovede, informuje TV Markíza. Makó pracoval ako šéf Kriminálneho úradu finančnej správy a Beňa ako námestník tajnej služby, medzičasom začali v mnohých kauzách ako korunní svedkovia odkrývať trestnú činnosť vysokopostavených funkcionárov a stali sa kľúčovými osobami v tzv. vojne v polícii

Ľudovíta Makóa obvinili pre krivú výpoveď a krivú prísahu, Borisa Beňu pre krivé obvinenie, prísahu a výpoveď.

Podľa polície mali krivo svedčiť v kauze, v ktorej je z korupcie obvinený bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Toho už raz cez paragraf 363 zachránil z väzby generálny prokurátor Maroš Žilinka, v rovnakej veci ho však NAKA znovu obvinila spoločne s konkurzným právnikom Zoroslavom Kollárom. Podľa TV Markíza nad prípadom vykonáva dozor Krajská prokuratúra v Bratislave, ktorá viackrát vystupovala v prípadoch, kde mali nezhody Národná kriminálna agentúra a inšpekcia ministerstva vnútra. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Boris Beňa svedčil proti bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, ktorý má v Národnej rade manželku a brata. Podľa Beňu a ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa vraj nominant Sme rodina zobral úplatok od konkurzného právnika Zoroslava Kollára. 

Pčolinského NAKA zadržala 11. marca 2021 a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa prijali úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur za to, aby ho SIS nesledovala. Vladimír Pčolinský bol vo väzbe takmer pol roka.  

Borisa Beňu už usvedčili v inej trestnej veci, dostal 5-ročnú podmienku a peňažný trest. Špecializovaný trestný súd aj Najvyšší súd ho však považujú za dôveryhodného svedka. 

Ak by prokuratúra chcela Beňu a Makóa vo väzbe, na Okresnom súde Bratislava III má počas tohto víkendu službu sudca Juraj Kapinaj, upozornil Denník N. Ide o rovnakého sudcu, ktorý vzal do väzby vyšetrovateľov NAKA Čurillu a spol., ktorých potom krajský súd prepustil aj s upozornením, že nielenže neexistuje dôvod na väzbu, ale ani na trestné stíhanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia