Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Dôvera
19. apríla 2022 o 17:30
Čas čítania 4:09
Sponzorovaný obsah

Darovanie krvi od a po z. Povieme ti, kedy môžeš a nemôžeš darovať krv aj to, ako sa na odber pripraviť

Darovanie krvi od a po z. Povieme ti, kedy môžeš a nemôžeš darovať krv aj to, ako sa na odber pripraviť
Zdroj: Pixabay/Vector8DIY
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Našli sme odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa darovania krvi.

Vedel si, že jediným darovaním krvi môžeš zachrániť až tri ľudské životy? Možno budeš musieť prekonať strach z ihiel či pohľadu na túto vzácnu červenú tekutinu, no za tých 5 až 15 minút sa premeníš na hrdinu. Bez veľkého preháňania, staneš sa hrdinom pre ľudí, ktorým možno aj tvoja krv zachráni život. A rovnako aj pre ich blízkych, priateľov a rodinu. 

Veríme preto, že sa nenecháš odradiť rôznymi otázkami, ktoré sa ti možno vynárajú pred darovaním krvi v hlave. Môžeš darovať krv, ak si prekonal covid-19, máš čerstvé tetovanie alebo ak si bol darovať krv pred mesiacom? Treba jesť niečo špeciálne a dostaneš v práci či škole deň voľna, ak pôjdeš darovať krv?

V spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera ti povieme, ako prebieha darovanie krvi, kedy krv darovať nemôžeš aj to, aké to prináša benefity.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Patty Brito
Na webe neziskového projektu mojakrvnaskupina.sk, ktorého garantom je zdravotná poisťovňa Dôvera a Slovenský Červený kríž, nájdeš všetky užitočné informácie súvisiace s darovaním krvi. Môžeš sa tiež na Facebooku pridať do skupiny tvojej príslušnej krvnej skupiny a vždy byť informovaný, ak bude potrebná tvoja krv.
moja krvná skupina

Prečo darovať krv?

Cieľom darovania krvi je zachraňovanie životov, čo je najlepšia odmena, akú zaň môžeš dostať. Ako pravidelný darca však postupne získavaš za každé darovanie krvi odmeny a výhody získavajú darcovia aj od poisťovní.

Zdravotná poisťovňa Dôvera poskytuje každému darcovi krvi vitamínový doplnok na zlepšenie regenerácie po darovaní a pravidelní darcovia môžu získať 25 % zľavu na dovolenku v kúpeľoch, napríklad aj v Piešťanoch, kde sa v minulosti konal festival Grape.

viac o výhodách

Môžem darovať krv, ak mám tetovanie alebo mám menej ako 50 kíl? 

Skrášlené telo tetovaním či piercingom nie je nič výnimočné a rozhodne nemusí byť ani prekážkou pri darovaní krvi. Sú tu však určité pravidlá, ktoré vznikli preto, aby chránili zdravie toho, kto krv daruje, ale aj toho, kto krv prijíma. Základné podmienky na darovanie krvi sú takéto: 


Tieto body sú súčasťou dotazníka, ktorý vypĺňaš na odbernom mieste pred darovaním krvi.

  • Vek od 18 do 60 rokov. Pravidelní darcovia môžu do 65 rokov.
  • Telesná hmotnosť aspoň 50 kg.
  • Nesmieš byť nosič vírusu HIV, po prekonaní žltačky typu B a C. 
  • Nemôžeš trpieť na závažné a chronické ochorenia.

Krv darovať nemôžeš: 

  • Ak máš čerstvé tetovanie alebo piercing, krv môžeš darovať po 6 mesiacoch, odkedy si sa dal tetovať. Ak však ide o piercing v jazyku, krv darovať nemôžeš.
  • Ak máš za posledné 3 mesiace nového sexuálneho partnera.
  • Ak si bol alebo si užívateľ drog (vnútrožilové a vnútrosvalové užívanie).
  • Ak sa liečiš na poruchu zrážania krvi krvnými prípravkami.
  • Ak sa liečiš na boreliózu, najskôr môžeš krv darovať 6 mesiacov po potvrdení vyliečenia.
  • Keď máš herpes, mal by si počkať s darovaním aspoň týždeň.
  • Ak si prekonal ochorenie covid-19, krv môžeš darovať najskôr 14 dní po kompletnom vyliečení. Ďalšie informácie súvisiace s darovaním krvi a ochorením aj očkovaním, pokiaľ ide o covid-19, si môžeš prečítať tu.

Darovanie krvi môže obmedziť aj tvoja dovolenka v zahraničí, z ktorej si sa vrátil, či rôzne lieky, ktoré užívaš. Overíš si to v poradni na webe mojakrvnaskupina.sk alebo sem napíš konkrétny liek, ktorý užívaš. 

navštíviť poradňu
covid, pandemie
Zdroj: Unsplash/JC Gellidon

Môžem darovať krv skôr ako o 3 mesiace od posledného odberu?

Patríš k tým, ktorí sa darovania krvi ani trochu neboja, a doslova sa nevieš dočkať, kedy pôjdeš znova? Je skvelé, že takto pomáhaš a chceš pomáhať, no aj hrdinstvo má svoje limity. Aby nebolo ohrozené tvoje zdravie, môžeš ísť darovať krv maximálne 3-krát (ak si žena) alebo 4-krát (ak si muž) do roka. 

Muži môžu ísť znova darovať po 3 mesiacoch od posledného odberu a ženy 4 mesiace, čo vyplýva zo zákona kvôli ochrane zdravia darcov. Ženy by zároveň nemali darovať krv počas menštruácie, niekoľko dní pred alebo po menštruácii. 

Ako na darovanie krvi: nechodí sa sem nalačno 

Keď sa rozhodneš, že chceš darovať krv, najskôr potrebuješ zistiť, kde sa v tvojom okolí robia odbery. Môžeš sa o tom informovať na webe Moja krvná skupina alebo si pozri na mapke, kde sú miesta s plánovanými odbermi aj miesta NTS. 

Čo robiť a nerobiť pred darovaním krvi? Nevyžaduje to nič špeciálne – dostatok tekutín, oddychu a vyváženú stravu. Treba obmedziť fajčenie aspoň 6 hodín pred odberom a pitie alkoholu minimálne 12 – 14 hodín. Na odber krvi sa nechodí nalačno, môžeš si dať ľahšie jedlo a mal by si vypiť aspoň pol litra tekutín  káva sa do toho nepočíta. 

Ako prebieha darovanie krvi

Na odberovom mieste sa preukážeš občianskym preukazom, kartičkou poistenca a vyplníš dotazník pre darcu krvi. Následne ti odoberú vzorku krvi, z ktorej sa zisťuje krvný obraz, hladina krvného farbiva a krvná skupina, potom ťa vyšetrí lekár, ktorý zisťuje, či môžeš darovať krv.

Ak sa ukáže, že zo zdravotného hľadiska môžeš darovať krv, usadia ťa na odberové lôžko, kde prebieha samotný odber. Zvykne sa brať približne 450 ml krvi, čo trvá od 5 do 15 minút, takže si môžeš zatiaľ čítať knižku alebo si užiť chvíľku digitálneho detoxu. Po odbere sa odporúča ležať aspoň 10 minút. Po darovaní krvi dostaneš občerstvenie, prípadne stravný lístok a zároveň aj potvrdenie, ak potrebuješ uvoľniť v práci či škole. Ďalších 24 až 48 hodín by si mal mať vyváženú stravu, treba veľa piť a odpočívať. 

krv, krvinky
Zdroj: Pixabay/Vector8DIY

Čo sa deje s krvou po odbere?

Každá odobratá krv je ešte následne testovaná na infekčné ochorenia. Ak nie sú zistené žiadne, krv sa spracuje na jednotlivé zložky, teda biele a červené krvinky, krvné doštičky a krvnú plazmu. Následne sa konkrétna zložka podáva pacientom, ktorí zväčša nepotrebujú každú zložku krvi. 

Najjednoduchší spôsob, ako sa môžeš stať superhrdinom

Na našom webe a sociálnych sieťach si mohol vidieť príbeh 21-ročnej Viki, ktorej práve darca krvi zachránil život. Aj za tých pár nepríjemných minút, ktoré sa počas darovania krvi môžu vyskytnúť, tento obrovský dobrý skutok vždy stojí za to, lebo ním môžeš niekomu zachrániť rodičov, súrodencov, kamarátov, životnú lásku, skrátka, niečí život.

V rovnakej situácii sa môžeš ocitnúť aj ty. Vtedy budeš ihneď vďačný, že niekto odhodil strach z ihiel a stal sa darcom krvi. Krv je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť, a preto sú naše životy odkázané práve na nás a našu ľudskosť.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

V prípade, že chceš vedieť, kde potrebujú krv tvojej krvnej skupiny, alebo máš ďalšie otázky, informácie nájdeš na webe mojakrvnaskupina.sk. Je to jeden z najjednoduchších spôsobov, ako môžeš niekomu zachrániť život.

prejsť na web
Domov
Zdieľať
Diskusia