Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. marca 2022, 15:59
Čas čítania 1:20
Ema Stanovská

Najčistejšie sa nadýchneš v Poprade. Slovensko je na tom s kvalitou ovzdušia horšie, ako väčšina krajín západnej Európy

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Priemerné ročné znečistenie ovzdušia prekračuje v 117 krajinách smernice Svetovej zdravotníckej organizácie.

Úroveň znečistenia ovzdušia sa v roku 2021 zvýšila na nezdravú úroveň. Vyplýva to z novej správy spoločnosti IQAir, ktorá monitoruje globálnu kvalitu ovzdušia. Ide o prvú veľkú globálnu správu o kvalite ovzdušia, ktorá bola vypracovaná na základe nových smerníc Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Priemerné ročné znečistenie ovzdušia v každej krajine – a v 97 % miest – prekračuje smernice Svetovej zdravotníckej organizácie o kvalite ovzdušia. Tie boli navrhnuté tak, aby pomohli vládam vytvoriť nariadenia na ochranu verejného zdravia. 

Najlepšie je na tom Poprad

IQAir analyzoval ovzdušie 6 475 miest v 117 krajinách a kategorizoval ich od najlepšej kvality (modrej) po najhoršiu (fialovú). Z interaktívnej mapy vyplýva, že Slovensko je na tom horšie, ako väčšina západoeurópskych krajín. Najlepšia kvalita ovzdušia je v Poprade, o niečo horšie je na tom Bratislava a v oranžovej úrovni (teda v úrovni so stredným znečistením) sú napríklad mestá Žilina, Bardejov, Košice či Prešov.

Odporúčané
McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer 22. novembra 2023, 12:30

Iba 222 miest zo 6 475 analyzovaných miest malo priemernú kvalitu ovzdušia, ktorá spĺňala štandard WHO. Smernice WHO splnili len tri územia: francúzska Nová Kaledónia a dve územia v Spojených štátoch – Portoriko a Panenské ostrovy. India, Pakistan a Bangladéš patrili medzi krajiny s najhorším znečistením ovzdušia – smernice prekročili najmenej 10-násobne.

Škandinávske krajiny, Austrália, Kanada, Japonsko a Spojené kráľovstvo sa zaradili medzi najlepšie krajiny z hľadiska priemernej kvality ovzdušia. Smernice prekročili 1- až 2-násobne.

4 milióny predčasných úmrtí ročne

„Táto správa podčiarkuje to, aké je dôležité, aby vlády celého sveta pomáhali znížiť globálne znečistenie ovzdušia. Jemné častice vo vzduchu každoročne zabíjajú množstvo ľudí. Vlády musia stanoviť prísnejšie normy pre lepšiu kvalitu ovzdušia,“ povedala pre CNN Glory Dolphin Hammes, generálna riaditeľka IQAir North America.

V roku 2016 súviselo podľa WHO približne 4,2 milióna predčasných úmrtí s jemnými škodlivými časticami vo vzduchu. Ak by sa v tom roku uplatnili usmernenia z roku 2021, podľa WHO by sa znížilo množstvo predčasných úmrtí o 3,3 milióna. Nové usmernenia znížili prijateľnú koncentráciu jemných častíc na polovicu – z 10 na 5 mikrogramov na meter kubický.

Domov
Zdieľať
Diskusia