Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 6:39
Čas čítania 1:02
Ivan Koribanič

Košická ZOO hlási nové prírastky. Malého tučniaka so starostlivými rodičmi dopĺňa 5 mláďat ohrozených korytnačiek

Košická ZOO hlási nové prírastky. Malého tučniaka so starostlivými rodičmi dopĺňa 5 mláďat ohrozených korytnačiek
Zdroj: Facebook/ZOOKošice-Patrik Pastorek
ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE ZOO KOŠICE
Uložiť Uložené

Košická ZOO je celkovou rozlohou, veľkosťou expozičnej časti a počtom chovaných živočíchov najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku a v strednej Európe.

Na Valentína tučniak

Košická zoologická záhrada prostredníctvom svojho Facebooku priniesla radostnú správu. Narodili sa im nové prírastky. V prvom prípade ide o tučniaka jednopáseho, ktorý ešte nemá meno. Môže za to skutočnosť, že ošetrovatelia ešte nedokážu určiť jeho pohlavie. Keď sa im to podarí, majú jasno v tom, ktorým smerom by sa chceli uberať. „Mláďa sa vyliahlo na deň sv. Valentína. Nad jeho menom sa preto zamyslíme, keď budeme vedieť, či je to samec alebo samička,“ píše ZOO.

ZOO, Košice, Korytnačka, Tučniak
Zdroj: Facebook/ZOOKošice-Patrik Pastorek


Štandardným postupom je aj pravidelné váženie nových prírastkov hneď od prvého dňa. Novonarodený tučniak mal k dnešnému dňu 1 970 gramov. Jeho rodičmi sú samica Bodka-Diana a samec Knedlík a v ZOO sú overenými rodičmi. „Obaja sa oň vzorne starajú.“

ZOO, Košice, Korytnačka, TučniakZOO, Košice, Korytnačka, TučniakZOO, Košice, Korytnačka, TučniakZOO, Košice, Korytnačka, Tučniak
Zobraziť galériu
(5)

 

100 % úspešnosť

ZOO ďalej informuje aj o korytnačke močiarnej, ktorá je pôvodnou súčasťou našej fauny. Ošetrovateľom pribudlo 5 mláďat. „Za úspech považujeme najmä to, že mláďatá sa vyliahli zo všetkých vajec, ktoré korytnačka zniesla,“ píše ZOO.

Vajcia strávili 9 týždňov v umelej liahni pri teplote 28 stupňov Celzia. „Dnes majú korytnačky mesiac a merajú cca sedem centimetrov. Nateraz ich kŕmime vodnými bezstavovcami, ako sú napr. nitenky, ale aj malé cvrčky. V súčasnosti sú ešte v zázemí, kde majú teplo a vodu, ale aj suché miesta, aby sa mohli vyhrievať. Pohlavie mláďat sme zatiaľ neurčili,“ hovorí hlavný zoológ Patrik Pastorek.

ZOO, Košice, Korytnačka, Tučniak
Zdroj: Facebook/ZOOKošice-Patrik Pastorek


Populácia týchto korytnačiek vo voľnej prírode výrazne klesla. Voľne ju možno v rámci Slovenska pozorovať v Národnej prírodnej rezervácii Tajba. Rezervácia však dôsledkom dlhoročných období sucha vysychá. Na ohrozenosti korytnačky sa podieľajú teplotné výkyvy, ako aj dusičnany a fosforečnany, ktoré vážne ovplyvňujú kvalitu vôd.

Domov
Zdieľať
Diskusia