Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2022, 14:30
Čas čítania 12:20
Martin Adam Pavlík

Sankcie Západu sú dvojsečná zbraň, môžu pomôcť ruskej propagande, tvrdí Anastasia Sevastyanov, filmárka pôvodom z Ruska (Rozhovor)

Sankcie Západu sú dvojsečná zbraň, môžu pomôcť ruskej propagande, tvrdí Anastasia Sevastyanov, filmárka pôvodom z Ruska (Rozhovor)
Zdroj: Facebook/Anastasia Sevastyanov
POLITIKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ako vníma vojnu na Ukrajine mladá slovenská filmárka narodená v Moskve?

Anastasia Sevastyanov (1997) sa narodila v Moskve, kde aj vyrastala, pričom už od mala pravidelne cestovala na Slovensko. Od roku 2018 má slovenské občianstvo. Vyštudovala dokumentárnu tvorbu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako režisérka a scenáristka na voľnej nohe. 

V otvorenom rozhovore pre Refresher prezradila, ako sa cítila, keď sa začala vojna na Ukrajine, čo si myslí o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho rétorike alebo prečo sú podľa nej sankcie Západu dvojsečnou zbraňou. Porozprávala aj o tom, s akými predsudkami sa stretla na Slovensku, či o tom, ako vníma, že niektorí členovia jej rodiny stále veria Putinovej propagande.  

V Refresheri vojnu na Ukrajine pozorne monitorujeme, vyvraciame hoaxy a stále ti prinášame aktuálne informácie či viacero rozhovorov k tejto téme. Ak chceš podporiť naše úsilie a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

V nedávnom príspevku na Facebooku si napísala, že si väčšinu života prežila v „Putinovom Rusku“, kde neustále vládne strach a nenávisť. Vieš to priblížiť? Pocítila si to na vlastnej koži?

Celý môj život mi bolo hovorené, že treba byť ticho a netreba sa príliš vyjadrovať k politickým veciam a k akýmkoľvek záležitostiam, s ktorými v rámci režimu nie som spokojná, pretože by to jednoducho mohlo byť nebezpečné.

A slovo nebezpečné je v tomto smere široký pojem. Neznamená to len, že by človek mohol ísť napríklad za mreže. Všetci vieme o veciach, ktoré sa neskôr začali počas Putinovej vlády v Rusku diať. Mám teraz na mysli vraždu ruskej novinárky a aktivistky, odporkyne Putina Anny Politkovskej či politika Borisa Nemcova.

V Rusku sa bojí každý, lebo vlastne ani nevie, za čo všetko môže byť stíhaný alebo inak potrestaný. Môže to byť za obyčajný status, za jeho zdieľanie či len za to, že naň človek dá lajk. Môže to byť už za čokoľvek, čo si režim všimne a čo sa mu nebude páčiť. A to je dosť strašidelné.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

To znamená, že keby si rovnaký príspevok na Facebooku napísala v Rusku, máš problém? Ó, áno, veľmi veľký problém. V Rusku je navyše aj zákon, v ktorom sa píše, že pokiaľ človek šíri podľa vlády nepravdivé informácie, môže ísť sedieť až na pätnásť rokov. Našťastie od roku 2018 už mám slovenské občianstvo, môžem sa teda slobodne vyjadrovať.

Na svojom blogu píšeš, že si striedavo vyrastala v Moskve a na Slovensku. Môžeš to objasniť?

Bývala som zhruba dva týždne na Slovensku, potom dva týždne v Rusku. Chodila som dokonca aj na dve školy, základné aj stredné, striedavo v Rusku a na Slovensku.

Prečo to tak bolo?

Najskôr to bolo tým, že moja mama mala prácu, v súvislosti s ktorou musela veľa cestovať, a potom aj kvôli škole. Postupne som do Ruska začala chodiť menej, povedzme raz za mesiac alebo raz za dva mesiace, pretože som vedela, že tam nechcem v budúcnosti zostať. Keď som mala možnosť vidieť, ako to vyzerá v iných krajinách, a keď som si porovnávala Slovensko s Ruskom, vedela som jasne, že v Rusku žiť nechcem. V každom prípade, stále mám isté pracovné záležitosti s Ruskom, no nie je to nič, čo by sa nedalo vyriešiť na diaľku.

Mám pocit, že keď sa začala kultúra internetu a rozmohli sa rôzne virálne bizarné videá z Ruska plné alkoholu či šialených jázd na autách, alebo Rusov tancujúcich s medveďmi, pomohlo to vybudovať akýsi obraz o ,šialenom Rusku‘.

 

Keby si mala porovnať slovenskú a ruskú náturu, v čom vidíš najväčšie rozdiely?

Neviem, či existuje vyslovene nejaká ruská nátura. Rusi sú rôzni. Rusko je poskladané z viacerých národností. Je veľmi ťažké charakterizovať nejakú ruskú náturu. Rusi si podmanili veľké územie, to bolo rusifikované, teda všetci museli hovoriť po rusky, asimilovať sa. Neexistuje nejaký univerzálny Rus.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anastasia Sevastyanov (@anastasiasebastian)

Vo svete sú Rusi vnímaní veľmi stereotypne. Veľa ľudí ich má zafixovaných ako osoby, ktoré stále pijú len vodku. Ako to berieš a kde to podľa teba vzniklo, že ich ľudia vnímajú tak preexponovane?

Mám pocit, že keď sa začala kultúra internetu a rozmohli sa rôzne virálne bizarné videá z Ruska plné alkoholu či šialených jázd na autách, alebo Rusov tancujúcich s medveďmi, pomohlo to vybudovať akýsi obraz o „šialenom Rusku“. Rovnako tomu všetkému nepomáha ani stereotypné zobrazovanie Rusov vo filmoch.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111671 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dopadlo jej nakrúcanie študentského filmu v Rusku.
  • Prečo bola v Rusku na výsluchu.
  • Či sú Rusi schopní časom zvrhnúť Vladimira Putina.
  • Kto podľa nej môže vojnu na Ukrajine zastaviť.
  • Čo si Anastasia myslí o súčasnej slovenskej vláde a politických stranách, ktoré utečeneckú krízu zneužívajú na šírenie xenofóbie a rasizmu.
Domov
Zdieľať
Diskusia