Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. februára 2022, 19:30
Čas čítania 2:45
Dominik Vetrák

Vojna na Ukrajine: Rusko má údajne k dispozícii asi 4 500 použiteľných jadrových hlavíc, najviac na svete. Použije ich Putin?

Vojna na Ukrajine: Rusko má údajne k dispozícii asi 4 500 použiteľných jadrových hlavíc, najviac na svete. Použije ich Putin?
Zdroj: Vitalykuzmin.net/Vitaly V. Kuzmin
NEWS JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Aké jadrové zbrane má Rusko, ako ich dokáže odpáliť a čo si o potenciálnej jadrovej vojne myslia odborníci?

Vojna na Ukrajine sa každým dňom dostáva do vážnejšieho stavu. Ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti.

Nikto momentálne nevie, čo presne to môže znamenať pre súčasný konflikt, no s akými číslami a vojenským arzenálom vlastne Rusko v tomto ohľade operuje? Aké jadrové zbrane má k dispozícii?

Pozrel sa na to aj magazín Bulletin of the Atomic Scientists, ktorý vytvára analýzy o jadrových zbraniach už od roku 1987. Hans M. Kristensen, riaditeľ projektu Nuclear Information Project (Jadrový informačný projekt), a Federation of American Scientists (Federácia amerických vedcov) pred pár dňami uverejnili update približujúci stav jadrových zbraní Ruska.

Koľko má Rusko jadrových hlavíc?

Podľa nich má Rusko k dispozícii celkovo 4 477 jadrových hlavíc. Z toho 1 588 strategických jadrových hlavíc je pripravených na odpálenie v balistických raketách na pohyblivých nosníkoch aj v silách na veľkých základniach. To znamená, že majú ďaleký dolet a môžu udrieť na strategické miesta nepriateľov.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Údajne 812 hlavíc je určených na odpálenie zo zeme a zo špeciálnych pozemných bombardérov, 576 hlavíc sa dá odpáliť z ponoriek a približne 200 z raketových základní rozmiestnených po Rusku.

Ďalších 977 strategických jadrových hlavíc má Rusko spoločne s 1 912 jadrovými hlavicami na kratšie dolety odložených v rezerve, tie nemôžu byť okamžite použité. K tomu má ďalších 1 500 hlavíc určených na rozobratie. Tieto čísla potvrdzuje aj spravodajský web The Telegraph.

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruska Valerij Gerasimov v decembri 2021 povedal, že 95 % pozemných ruských strategických rakiet je pripravených na boj. V rovnakom mesiaci povedal veliteľ raketových vojsk strategického určenia generálporučík Sergej Karakajev, že pomer medzi mobilnými a stacionárnymi raketami je približne vyrovnaný.

Ako ďaleko môžu dostreliť ruské jadrové hlavice?

Niektoré z ruských jadrových zbraní môžu doletieť až takmer 2 000 kilometrov. Pre porovnanie, Moskva je od Bratislavy vzdialená 1 900 kilometrov. Samozrejme, viaceré zbrane majú rozdielne dolety a len Rusko vie, akými silnými jadrovými zbraňami s akým doletom vlastne disponuje a koľko z nich je aktuálne pripravených na odpálenie.

Podľa magazínu Forbes dokážu rakety Kindžal (The Kinzhal) s označeniami Ch-47M2 či 9-A-76609 niesť až 500-kilotonovú jadrovú hlavicu, ktorá má 33-krát väčšiu silu ako atómová bomba Fat Boy zhodená Američanmi na japonskú Hirošimu počas 2. svetovej vojny.

Koľko má Rusko leteckých bombardérov a ponoriek schopných niesť a odpáliť jadrové hlavice?

Oficiálne údaje neexistujú, a tak sa musíme spoliehať na zistenia odborníkov. V tomto prípade ide o organizáciu The Bulletin of Atomic Scientists. Tá odhaduje, že Rusko má k dispozícii okolo 400 medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), ktoré dokážu odpáliť rakety s jadrovými hlavicami na vzdialenosť 5 500 kilometrov. Dokopy by mali byť schopné niesť takmer 1 200 jadrových hlavíc. 

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Čo sa týka ponoriek schopných odpáliť jadrové hlavice, Rusko ich údajne má 10. Ide o typy Delta IV (Projekt 667BDRM) a Borej (Projekt 955). Z oboch typov má v arzenáli po 5 kusov. Týchto 10 ponoriek by údajne malo byť schopných odpáliť až 160 jadrových hlavíc.

Okrem ponoriek nesmieme zabudnúť ani na lietadlá. Rusko má údajne 60 až 70 leteckých bombardérov schopných niesť a odpáliť okolo 580 jadrových hlavíc. Rusko má dva typy strategických bombardérov: Tu-160 Blackjack a Tu-95MS Bear-H. 

Použije Putin jadrové zbrane?

Rose Gottemoellerová, ktorá v rokoch 2016 až 2019 pracovala ako námestníčka generálneho tajomníka NATO, si myslí, že Putin jadrové zbrane nevyužije. V rozhovore pre CBC Radio povedala, že Putin už podobné hrozby v minulosti vyslovil a podľa nej ide iba o ďalšiu formu zastrašovania. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Kyjev mieri dlhý konvoj ruských vojenských vozidiel ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Kyjev mieri dlhý konvoj ruských vojenských vozidiel 27. februára 2022, 13:05

Niečo podobné si myslí aj Matthew Bunn, profesor na Harvard Kennedy School, ktorý pracoval aj ako poradca pre kanceláriu vedy a technológie počas vlády amerického prezidenta Billa Clintona. „Myslím, že je v podstate nulová šanca, že počas konfliktu na Ukrajine niekto použije nukleárne zbrane,“ povedal Matthew Bunn v rozhovore pre magazín Vox. 

Domov
Zdieľať
Diskusia