Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. februára 2022, 14:33
Čas čítania 1:20
Ema Stanovská

Práve sa stalo: Vladimir Putin nariadil uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti

Práve sa stalo: Vladimir Putin nariadil uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti
Zdroj: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/TASR
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Západné štáty obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné štáty obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. Informovali o tom portály Financial Times a Spectator Index.

„Západné krajiny podnikajú nepriateľské ekonomické kroky voči našej krajine a vodcovia veľkých krajín NATO sa o nej vyjadrujú agresívne. Preto nariaďujem uviesť ruské odstrašujúce sily do stavu vysokej pohotovosti,“ vyhlásil Putin.

Podľa portálu Guardian nie je bezprostredne jasné, čo znamená „špeciálny spôsob bojovej povinnosti“. Putin varoval cudzie krajiny, aby nezasahovali do jeho prebiehajúcej invázie na Ukrajinu, pretože to môže viesť k „následkom, aké ešte nikdy nezažili“.

Naď Putina nazval „šialencom“

Minister obrany Jaroslav Naď dúfa, že Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane. „Ani len nad tým reálne neuvažujme, lebo to by znamenalo svetový konflikt,“ vyhlásil po nedeľnom rokovaní vlády v reakcii na nariadenie o uvedení ruských jadrových síl do vysokej pohotovosti.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Takýto krok nie je prekvapením, pretože Rusko sa opakovane vyhrážalo svojím jadrovým potenciálom. Iba šialenec však môže uvažovať nad jadrovými zbraňami,“ vyhlásil Naď. Deklaruje, že Slovensko a jeho spojenci rátajú so všetkými alternatívami a situáciu monitoruje NATO aj Európska únia.

 Ukrajinu čaká rokovanie s Ruskom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že ak Rusko použije jadrové zbrane proti Ukrajine, bude to „svetová katastrofa“. Doplnil však, že ich to „nezlomí“. 

Kuleba si myslí, že to vníma ako „pokus zvýšiť stávky a vyvinúť ďalší tlak na ukrajinskú delegáciu“. Prišiel totiž krátko po tom, čo Ukrajina súhlasila s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. „Ale tomuto tlaku neustúpime. K rokovaniu pristúpime veľmi jednoducho. Vypočujeme si, čo chce Rusko povedať, a povieme mu, čo si o tom všetkom myslíme. Ukrajina nepadá. Krvácame, ale naďalej sa úspešne bránime,“ dodal minister zahraničných vecí.

Situáciu aj naďalej monitorujeme naživo.

Domov
Zdieľať
Diskusia