Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 21:45
Čas čítania 1:23
Eduard Starkbauer TASR

Francúzsko naďalej verí jadrovej energii. Emmanuel Macron má v pláne postaviť 14 nových reaktorov

Francúzsko naďalej verí jadrovej energii. Emmanuel Macron má v pláne postaviť 14 nových reaktorov
Zdroj: TASR/AP
NEWS FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Už dnes vyrábajú francúzske jadrové elektrárne viac ako polovicu celoeurópskej atómovej energie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval na „znovuzrodenie“ francúzskeho jadrového priemyslu. Krajina so suverénne najväčším podielom jadrovej energie v EÚ sa má pustiť do výstavby 14 nových reaktorov. Francúzsky prezident si od sústredenia sa na atómovú energiu sľubuje urýchlenie zbavenia sa závislosti od fosílnych palív. 

Minulý týždeň zaradila Európska komisia po dlhých rokovaniach práve jadro spoločne so zemným plynom medzi energie, ktoré majú Európu priviesť ku klimatickej neutralite do roku 2050. Slovensko je v pomere atómovej energie v energetickom mixe za Francúzskom na druhom mieste na svete, keď zo svojich štyroch reaktorov aktuálne získava až 53,1 % elektrickej energie.

Emmanuel Macron sa k oznámeniu navýšenia podielu jadrovej energie v energetickom mixe krajiny odhodlal počas návštevy strategickej továrne na výrobu turbín v meste Belfort na severovýchode Francúzska. Vo svojom vyhlásení povedal: „Chcem, aby sa postavilo šesť tlakovodných reaktorov typu EPR2, a spustíme štúdie na výstavbu ďalších ôsmich.“ Na vývoji reaktorov novej generácie pracuje štátny energetický podnik Électricité de France (EDF).

Prezident sa podľa France Info nevyjadroval k detailom rozpočtu vyhradeného na projekt ani k presnému rozvrhu prác. K návrhu bude koncom roka prebiehať verejná debata, na základe ktorej má budúci rok definitívne rozhodnúť parlament. V prípade úspechu návrhu sa môžu podľa Macrona práce na prvých reaktoroch začať v roku 2028. 

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Emmanuel Macron počas mediálneho vystúpenia priznal, že Francúzsko za ostatných desať rokov od jadrovej katastrofy v japonskej elektrárni Fukušima z roku 2011 do atómového priemyslu neinvestovalo dostatočne. „Niektoré krajiny učinili radikálne rozhodnutia a otočili sa jadrovej energii chrbtom. Francúzsko tak nespravilo, ale ani neinvestovalo, pretože malo pochybnosti.“

Francúzsky prezident, ktorý sa bude už v apríli pokúšať o znovuzvolenie na ďalších 5 rokov, označil nový impulz v posilňovaní štátnej stratégie rozvoja jadrovej za „voľbu pokroku a prejav dôvery vo vedu a v techniku“.


Šéf Elyzejského paláca sa pri tejto príležitosti zaviazal, že Francúzsko sa bude usilovať aj o predĺženie životnosti všetkých existujúcich atómových elektrární a zároveň masívne zainvestuje do obnoviteľných zdrojov energie.

Domov
Zdieľať
Diskusia