Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 13:54
Čas čítania 2:12
Tímea Krauszová Jakub Paulík

V Žiari nad Hronom došlo k brutálnej bitke medzi mladými dievčatami. Polícia rieši ďalší prípad násilia medzi mladistvými

NEWS ŠIKANOVANIE MEDZI DEŤMI
Uložiť Uložené

K bitke došlo pri krčme, dievčatá boli zrejme opité.

V okrese Žiar nad Hronom došlo k bitke medzi dvomi, podľa slov polície mladými dievčatami. Incident mal aj niekoľko svedkov, ktorí do potýčky nezasiahli, ale natáčali si ju na mobily. Prípad už vyšetruje banskobystrická polícia po tom, čo sa k nim dostalo video z bitky. Informoval o ňom Nový Čas.

Naša redakcia považuje za dôležité, aby sa verejnosť na Slovensku z preventívnych dôvodov dozvedela viac o šikanovaní medzi deťmi. V poslednom období sa v médiách najviac hovorilo o útoku v Miloslavove, o ktorom sme sa rozprávali aj s odborníkom na prevenciu kriminality Miroslavom Schlesingerom. Prečítaj si ho tu.

„Päsťovky“ a kopance

Na videu podľa opisu polície vidieť, ako si dievčatá vymieňajú údery päsťou a aj kopance. „Ihneď, ako sa polícii dostalo video, ktoré zachytáva bitku tínedžeriek, začala polícia konať. Bezodkladne boli do preverovania obsahu videa zapojené príslušné útvary polície z okresu Žiar nad Hronom,“ informuje polícia na Facebooku. Podľa informácií Nového Času ide o 15- a 16-ročné dievčatá z obce Prestavlky.

Odporúčané
Vulgárne nadávky, výsmech aj útoky. Slovenskí žiaci čelia rastúcej šikane Vulgárne nadávky, výsmech aj útoky. Slovenskí žiaci čelia rastúcej šikane 3. októbra 2023, 11:30

Pri bitke jedna druhú zhodila aj na zem a pokračovala v kopancoch za povzbudzovania a skandovania svedkov. „Daj jej, daj jej, ku**e sprostej španielskej,“ ozýva sa podľa Nového Času na videu ženský hlas a pokračuje: „Ty si je**la so Samom a hovoríš o Laďovi, že ťa znásilnil.“ Bitka sa odohrala pri miestnej krčme. Podľa starostu obce boli dievčatá opité.

Miroslava Schlesingera sme sa pýtali, či tínedžeri útočia zväčša pod vplyvom alkoholu a drog, alebo sú skôr bežné prípady „za triezva“.

„Vždy záleží na tom, v akom čase skutok páchajú. Ak je to v neskorších hodinách, spravidla je to pod účinkom alkoholu. Drogy tam nemusia byť vždy prítomné. A nie vždy sú pod vplyvom alkoholu úplne všetci. Treba si uvedomiť, že členmi takýchto partií sú aj také deti, ktoré sú tam takpovediac nasilu. A to len preto, aby sa aj ony nestali terčom útoku. Vždy pritom prežívajú silný vnútorný konflikt, ako konať. Zvyčajne sú od incidentu čo najďalej, lebo sa snažia mať akoby čo najmenší podiel viny, ale v tomto prípade ťažko hovoriť o zbavovaní viny. Vždy je možné nejako aspoň tajne oznámiť dospelým – napríklad učiteľom –, že sa niečo také chystá alebo deje,“ povedal pre Refresher.

Odporúčané
Každé dieťa prežíva šikanovanie inak, ale všetky obete spája zmena v správaní. Takto rozoznáš, či niekomu v tvojom okolí ubližujú Každé dieťa prežíva šikanovanie inak, ale všetky obete spája zmena v správaní. Takto rozoznáš, či niekomu v tvojom okolí ubližujú 21. januára 2022, 9:30

Momentálne sa polícia snaží identifikovať všetkých prítomných a objasniť okolnosti, za ktorých k bitke došlo. „V krátkom čase sa podarilo osoby z videa stotožniť a už počas včerajšieho popoludnia sa začali na polícii prvé výsluchy,“ informuje ďalej polícia. Viac informácií k prípadu poskytnúť nechceli.

Natáčanie si brutálnych útokov a šikanovania na mobily je podľa Schlesingera veľmi bežné napriek tomu, že sa tým mladí prakticky usvedčujú. „Nazval by som to priam chorobnou túžbou byť v centre pozornosti. Mať čo najviac zdieľaní, byť v sociálnom svete ‚topka‘. Oni si neuvedomujú, že tým idú sami proti sebe,“ povedal expert v rozhovore pre Refresher. „Chvália sa tým ako poľovník svojou trofejou. Obete na školách sú potom skutočne ako lovená zver.“

Čo sa v prípade preukázania viny útočníkom môže stať? Schlesinger tvrdí, že možností je veľa. Navyše vzhľadom na to, že sa pri útoku natáčali, ich usvedčenie by nemalo byť problematické. „Vždy to závisí od miery útoku, čiže od agresivity voči obeti, od trvania, teda ako dlho už predtým obeť týrali, a taktiež od miery zranenia či liečenia. Nikdy sa to však nezaobíde bez nejakého postihu, ktorý budú určite riešiť orgány činné v trestnom konaní a taktiež sociálnoprávna ochrana,“ dodal na záver.

Domov
Zdieľať
Diskusia