Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 9:30
Čas čítania 5:32
Viktor Kniš

Musím vyplniť formulár z internetu, aby som nemusel brániť vlasť, keď vypukne rusko-ukrajinský konflikt? (Otázky a odpovede)

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľad základných otázok a odpovedí v súvislosti s hroziacim rusko-ukrajinským konfliktom, ktorý môže mať presah až na Slovensko.

Paralelne s vyhláseniami slovenských politikov o hroziacom konflikte na východ od Slovenska sa začali internetom šíriť mnohé konšpirácie. Okrem iného natrafil Refresher na sociálnych sieťach na formulár o odopretí výkonu mimoriadnej služby, ktorý pravdepodobne Slováci vytvorili s cieľom vyhnúť sa povinnosti brániť vlasť v otvorenej vojne.

Obrátili sme sa s ním a ďalšími otázkami na ministerstvo obrany. Rezort Refresheru odpovedal na základné otázky a vysvetlil, kto a prečo sa nemusí v prípade vojnového stavu zúčastniť na vojenských aktivitách. Ak ťa zaujímajú ďalšie informácie o rusko-ukrajinskom konflikte, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+, vďaka čomu budeme môcť tvoriť ešte viac textov mapujúcich situáciu. 

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tvrdí, že je stále priestor na riešenie napätej situácie na Ukrajine diplomatickou cestou a k tomu vraj smerujú aj všetky kroky Slovenska a Severoatlantickej aliancie. Putin napriek tomu trvá na požiadavkách, aby krajiny NATO nevyvíjali v budúcnosti žiadne aktivity vojenského charakteru na postsovietskom území.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

V článku sa dozvieš, či je bezpečné cestovať na východ od Slovenska, ako je krajina pripravená na migračnú vlnu a čo v praxi znamená branná povinnosť. 

Aké sú najnovšie informácie týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu?

Aj keď Rusko stále navyšuje počty vojakov na hranici s Ukrajinou, otvorený vojenský konflikt je dnes veľmi málo pravdepodobnou alternatívou. Denník N s odvolaním sa na zahraničné médiá upozorňuje, že oveľa pravdepodobnejší je scenár s hybridnou vojnou, kyber- a dezinfoútokmi.

Momentálne rokujú predstavitelia štátov Európskej únie s Ukrajinou, Rusko a Čína si zároveň vyjadrili podporu aj v súvislosti s prebiehajúcou olympiádou. Kým Putin tvrdí, že USA a NATO odignorovali zásadné obavy Ruska a Ukrajina je nástrojom USA, Biden odpovedá, že Spojené štáty sú pripravené na akýkoľvek scenár týkajúci sa Ukrajiny. Spojené štáty vysielajú do Európy svoje jednotky a mobilizujú ďalšie, ktoré sú pripravené zapojiť sa, ak Rusko podnikne ofenzívne kroky. 

Aká bude úloha slovenských vojakov v prípade, že v okolí našej krajiny vypukne vojenský konflikt?

Slovenskí vojaci nikdy nebudú v otvorenom konflikte vystupovať aktívne, ich úlohou je brániť hranice krajiny a plniť záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv a dohôd. V praxi to znamená, že slovenská armáda bude primárne vystupovať až v prípade, že sa akékoľvek nepriateľské vojská rozhodnú zaútočiť na Slovensko priamo. Zároveň sú pripravení zakročiť v súlade s potrebami Severoatlantickej aliancie.

armáda vojna čaputová korčok heger naď
Zdroj: TASR

Zmení sa na Slovensku niečo, ak sa k nám dostanú informácie o tom, že Rusko sa rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109733 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako bude Slovensko postupovať v prípade ofenzívnych útokov Ruska.
  • Prečo nemá zmysel vyplniť žiadny formulár z internetu.
  • Či je bezpečné cestovať na Ukrajinu.
  • Ako sa Slovensko postaví voči prípadnej migračnej vlne z Ukrajiny.
  • Akú rolu zohrávajú v celom spore USA, resp. armáda Spojených štátov amerických. 
Domov
Zdieľať
Diskusia