Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 20:11
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš

Prezidentka upozornila na súvislosti i príčiny holokaustu: Vážme slová, aby sa história neopakovala

NEWS HOLOKAUST VLÁDA EDUARDA HEGERA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Predseda vlády Eduard Heger zdôraznil, že mier a prosperita nie sú samozrejmosťou a treba si ich vážiť.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pripomenula príčiny a udalosti predchádzajúce holokaustu, ako aj jeho dôsledky. 

Vážme slová, aby sa história neopakovala

„Pamätajme na prenasledovaných a vzdorujúcich, na zavraždených a preživších, ale aj na širšie súvislosti a príčiny holokaustu. Výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau je príležitosťou zastaviť sa a pripomenúť si historické skutočnosti. Strojcovia holokaustu prenasledovali, zbavili ľudskej dôstojnosti, mučili a zavraždili milióny Židov, Rusov, Poliakov, Rómov, Srbov, gejov, ľudí so zdravotným postihnutím a ďalších,“ uviedla hlava štátu.


Upozornila, že transportom vtedy predchádzala postupná zmena atmosféry, hrubnutie rétoriky, predsudky, nadávky, nenávistné ideológie a systematická dehumanizácia.

„Položme si otázku, či sa po vyše 80 rokoch ľudstvo poučilo, či si dokážeme strážiť priestor dobra v každom z nás. Vážme slová, aby sa história neopakovala,“ dodala. Zároveň sa pridala k medzinárodnej kampani #WeRemember.

Heger: Zodpovednosť leží na každom z nás

Predseda vlády Eduard Heger v tejto súvislosti upozornil, že zbavenie miliónov ľudí dôstojnosti, ich zotročenie a zavraždenie je zločinom, ktorý už viac nesmieme dopustiť. Premiér pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu vyhlásil, že zodpovednosť leží na každom z nás. 

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

„Medzinárodným dňom pamiatky holokaustu si pripomíname jednu z najväčších krutostí našich dejín. Ľudia v koncentračných táboroch si prešli doslova peklom, ktoré si mnohí nevieme ani predstaviť,“ uviedol predseda vlády s tým, že si treba pripomínať príčiny i dôsledky holokaustu, aby sa niečo podobné viac nezopakovalo. Zdôraznil, že mier a prosperita nie sú samozrejmosťou a treba si ich vážiť. „Vedomí si zverstiev, ktoré spúšťa vojna, buďme práve dnes súčasťou koalície štátov, ktoré vyznávajú a bránia slobodu, demokraciu, právny štát a ľudskosť,“ dodal premiér.


Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 ako deň spomienky na šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum pripomína 27. január 1945, keď Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.

Domov
Zdieľať
Diskusia