Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 13:14
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Na Slovensku nikdy nebudeme mať vyše 20-tisíc pozitívnych denne, hovorí lekár. Laboratóriá viac ľudí otestovať nezvládnu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Lekár Milan Kulkovský upozorňuje, že ani v najtvrdšej vlne omikronu zrejme neprekročíme 20-tisíc pozitívnych prípadov z PCR testov denne, lebo na to skrátka laboratóriá nemajú kapacity.

Slovensko momentálne čaká na príchod najtvrdšej vlny variantu omikron. Rezort zdravotníctva odhaduje, že nás zasiahne na prelome januára a februára, ale už v týchto dňoch podľa odborníkov z ministerstva omikron začína dominovať vo všetkých potvrdených prípadoch.

Lekár Milan Kulkovský však vo svojom statuse upozorňuje, že aj v tej najhoršej vlne omikronu Slovensko zrejme neprekoná hranicu 20-tisíc pozitívnych testov denne. „Omikron nastaví zrkadlo našim limitom. Už teraz je problém s termínmi na PCR test. Ďalším limitujúcim faktorom je čas do ‚obdržania‘ výsledku testu,“ konštatuje lekár z Považskej Bystrice.


V statuse opisuje, ako sa treba pripraviť na to, že po narazení na strop kapacít laboratórií budú obyvatelia dostávať pozitívne výsledky PCR testov po 5 či 7 dňoch od začiatku symptómov a ťažkostí. „Čakanie na termín testu + čakanie na výsledok, nehovorím o samoplatcoch, keď si možno termín aj rýchlosť ‚obdržania‘ výsledku zaplatiť,“ pripomína Kulkovský.

Naplnené kapacity laboratórií budú mať vplyv na mnohých obyvateľov Slovenska, ktorí sa koronavírusom nakazia, ale na získanie potvrdenia o prekonaní covidu-19 budú potrebovať pozitívny PCR test.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Len pripomínam, že na získanie statusu ‚prekonaný‘ je potrebný PCR test,“ vysvetľuje lekár. Znamená to, že ak bude chcieť človek počkať na oficiálne potvrdenie pozitivity PCR testom, môže sa mu zbytočne natiahnuť čas v karanténe. Bez testu by však prekonanie podľa vyhlášky nemal ako preukázať.

„Má to aj ‚pozitívnu‘ stránku. Pravdepodobne nikdy nebudeme schopní vykonať toľko PCR testov, aby sme identifikovali vyše 20-tisíc pozitívnych denne,“ uzatvára Kulkovský svoje prognózy na najbližšie týždne.

Domov
Zdieľať
Diskusia