Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2022, 10:53
Čas čítania 0:59
Eduard Starkbauer

Umelec natrel kostol na ružovo a spravil z neho centrum queer kultúry. Chce v ňom bývať aspoň 5 rokov

Umelec natrel kostol na ružovo a spravil z neho centrum queer kultúry. Chce v ňom bývať aspoň 5 rokov
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Prerábku zrealizoval ako umelecký projekt novozélandský umelec Sam Duckor-Jones. Pomáhali mu s ňou aj miestni.

Za odvážnym projektom transformácie 83-ročného kostolíka na „centrum rurálnej queer komunity“ stojí novozélandský básnik a umelec Sam Duckor-Jones. Na pozoruhodnú a odvážnu prerábku bývalého svätostánku upozornil denník The Guardian

Dnes už ružový kostolík stojaci v mestečku so 14 000 obyvateľmi dostal meno Gloria a podľa jej zakladateľa by sa mal stať novým centrom rurálnej queer komunity na západnom pobreží novozélandského južného ostrova. 

Refresher ťa informuje o zaujímavých a odvážnych umeleckých iniciatívach z celého sveta, ktorých cieľom nie je len vzbudiť pozornosť, ale predovšetkým komunikovať dôležité spoločenské témy a myšlienku znášanlivosti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gloria (@gloria_of_greymouth)

Duckor-Jones na kostol narazil kuriózne, keď si hľadal bývanie. Ten sa totiž už od roku 2000 nepoužíval a patril k najlacnejším nehnuteľnostiam v regióne. „Nevyrastal som v kostole. Pochádzam zo židovskej rodiny a vždy som bol tvorivý. Ostatné roky som sa zapálil pre oslavu queeru. Umelec plánuje v objekte bývať asi päť rokov, kým nedokončí sochárske súsošie z krepového papiera, a dúfa, že kostolík si zachová otvoreného a hravého ducha aj po jeho odchode.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Charakteristická ružová farba má podľa neho asociovať oslavu rôznorodosti a v ľuďoch evokovať pozitívne pocity spojené s genderovou otvorenosťou a toleranciou. Projekt sa od svojich začiatkov stretáva s vrúcnym prijatím aj medzi miestnymi obyvateľmi, ktorí pri renovácii kostola vlastnoručne pomáhali. „Chcel som, aby sa Gloria stala súčasťou komunity. Jedného dňa spraví niekto niečo hlúpe, posprejuje ju alebo rovno podpáli, a ja chcem, aby sa vtedy obyvatelia cítili rovnako nahnevaní ako ja,“ podotkol so smiechom umelec. 

Domov
Zdieľať
Diskusia