Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
1. februára 2022, 9:30
Čas čítania 7:12
Daniel Mikolášik

Test burgerov zo supermarketov: ktorý podľa odborníčky obsahuje celú dennú dávku soli a ktorého ilustračná fotka zavádza?

Test burgerov zo supermarketov: ktorý podľa odborníčky obsahuje celú dennú dávku soli a ktorého ilustračná fotka zavádza?
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V teste sa dozvieš aj to, ktorý burger najviac pripomína klasický „číz“ z McDonaldu a ktorý má podľa odborníčky na výživu najhoršie zloženie.

Nejeden študent už musel v ťažkej chvíli siahnuť po polotovaroch zo supermarketov a osobitnou kategóriou medzi nimi sú aj balené hamburgery. Vzhľadom na to, že nie sú mrazené, na ich prípravu ti stačí obyčajná mikrovlnka, čo sa však odráža aj na samotnej kvalite pokrmu.

V tomto prípade nejde o žiadnu zážitkovú gastronómiu. Konzument očakáva, že za dostupnú cenu dostane aj rovnaký štandard balených burgerov. Vzhľadom na ich popularitu – najmä pre ich nízku cenu, skladovanie a rýchlu prípravu – sme sa v článku rozhodli podrobiť ich testu, na ktorom spolupracovala aj odborníčka na výživu a kvalitu potravín Nikoleta Šimonová.

Ak sa ti páčia testovania pokrmov zo supermarketov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj nevýhody a riziká rýchleho občerstvenia zo supermarketov. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do klubu Refresher+.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Ako prebiehal slepý test?

V redakcii sme testovali štyri druhy balených cheeseburgerov od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme viaceré predajne, no uspeli sme len v sieťach Tesco, Billa, Kaufland a Lidl.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Hľadali sme aj známejšie značky, avšak na slovenskom trhu aktuálne nájdeš len čisto produkty s logom samotných supermarketov bez „značkovejšej“ alternatívy.

Pri degustovaní sme každý burger podávali podľa návodu na prípravu uvedeného na etikete, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú uvedené bez zľavy, môžu sa teda líšiť v závislosti od aktuálnej ponuky konkrétneho predajcu.

Pri teste sme brali do úvahy parametre ako celková chuť, vôňa, vzhľad, kvalita mäsa a syra, ich percentuálny podiel, dochutenie omáčkou, cena a hodnotili sme bodmi od 1 do 10. Išlo o slepý test, takže testujúci pri hodnotení nevedeli, ktorý burger jedia. Do úvahy preto nebrali fakt, o akú značku supermarketu ide.

Výsledkom je subjektívny názor štyroch testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných burgerov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každého testu si degustujúci zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Odborníčka varuje pred ich konzumáciou

Podľa odborníčky na výživu a kvalitu potravín Nikolety Šimonovej by sme sa takýmto polotovarom mali vyhýbať. No keď už siahneš po balených hamburgeroch zo supermarketov, odborníčka radí spestriť si ich zeleninou či inými zdravšími produktmi s vyššou výživovou hodnotou.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

„Pravidelnej konzumácie polotovarov, ako sú napríklad tieto hamburgery z rôznych potravinových reťazcov, by sme sa mali vyvarovať. Takéto produkty by nemali tvoriť základ našej stravy aj preto, že vzhľadom na ich dlhú trvanlivosť obsahujú mnohé konzervanty, zvýrazňovače chuti a veľké množstvo soli, čo pri pravidelnej konzumácii, fyzickej inaktivite a celkovo nevyváženej strave môže mať zdravotné riziká,“ tvrdí Šimonová.

Pokiaľ sa však v našej strave objavia, je to podľa odborníčky v poriadku, no odporúčala by ich na tanieri obohatiť napríklad listovým šalátom. „Spracované produkty by mali tvoriť iba doplnok k našej strave a základ by mala tvoriť pestrá a vyvážená strava bohatá na zdroje potravín zo všetkých potravinových skupín, ktorú si ideálne my pripravíme, ale taktiež je úplne v poriadku jedlo si objednať alebo najesť sa aj v reštaurácii,“ dodáva.

Billa

Hmotnosť: 250 g
Cena: 1,99 € (0,80 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 1 z 10

Cheeseburger z Billy je jediný, pri ktorom ilustračná fotka nijako nezavádza a neklame o obsahu burgera. Je na nej totiž presne to, čo aj v balení – žemľa, mäso a syr. Karbonátka pozostáva z hovädzieho (15 %) a bravčového mäsa (68 %) a tiež z cibule, cesnaku, zo strúhanky, z vajec, byliniek a koreninových extraktov.

Sklamalo nás, že namiesto syra je použitý len tavený syrový výrobok (8 % z celkového burgera), ktorého súčasťou je síce aj syr, no výrobca neuvádza, v akom percentuálnom zastúpení.

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Okrem toho sa v tavenom syrovom plátku nachádzajú aj zdraviu nie veľmi prospešné látky ako emulgačné soli či stabilizátory. Zvyšok burgera tvorí pšeničná žemľa (44 %). Burger z Billy je spomedzi všetkých testovaných najkalorickejší. Na 100 gramov má až 363 kcal.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Po otvorení balenia nás ovial veľký závan neidentifikovateľného zápachu. Podobne ako burger z Kauflandu nižšie, ani ten z Billy nemal žiadnu omáčku či zeleninu, ktorá by spestrila chuť. Myslíme si však, že ani to by ho nezachránilo. Testujúci sa totiž zhodli, že bol nielen najsuchší spomedzi všetkých burgerov, ale mal aj najnepríjemnejšiu chuť.

Syrová tavená hmota bez chuti sa lepila na podnebie, pomerne tenký plátok mäsa pripomínal skôr nepodarenú sekanú, ktorá chutila skôr po bylinkách ako po mäse.

Žemľa bola suchá a testujúci poznamenali, že po konzumácii burgera im v ústach zostala nepríjemná pachuť, ktorú museli okamžite zapiť. Výsledná chuť aj celkové zloženie boli jedným slovom katastrofa.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Hodnotenie odborníčky: 7Cheeseburger z Billy obsahuje aj z väčšieho percenta mäsovú fašírku, ktorá je síce zmesou hovädzieho a bravčového, v dôsledku čoho má burger vyšší obsah tuku, no celkovým zložením burgera je to menej prekombinovaná alternatíva.

Kaufland

Hmotnosť: 300 g
Cena: 1,85 € (0,62 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 2 z 10

Kaufland mal na výber okrem hovädzieho cheeseburgera aj bravčový. Keďže sme však v teste chceli zachovať porovnávanie čo najpodobnejších vlastností, siahli sme po hovädzom variante. Na 100 gramov burger obsahuje 256 kcal a okrem emulgátorov ho tvorí pšeničná žemľa (37 %), karbonátka z 80-percentného hovädzieho mäsa (53 %) a syr gouda (10 %).

Odporúčané
TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? 4. februára 2024, 12:30

To je všetko. Ani omáčka, ani aspoň kúsky cibule či uhorky alebo akejkoľvek inej oblohy. Hoci na etikete môžeš vidieť naložený burger s hlávkovým šalátom, paradajkami či so šalátovými uhorkami, po otvorení obalu ťa čaká nemilé prekvapenie – burger pozostávajúci doslova z troch surovín.

Nesúdili sme však knihu len podľa obalu (ktorý v tomto prípade zavádzal) a rozhodli sme sa, že mu dáme rovnakú šancu ako všetkým ostatným. Možno nás jedinečná chuť presvedčí o tom, že aj z mála surovín môžeš mať plnohodnotný a chutný hamburger.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Na prvý pohľad veľmi svetlý plátok mäsa, akoby ani nebolo hovädzie. Pravdepodobne za to môže použitá strúhanka. Karbonátka bola poriadne hrubá, no vôbec nechutila ako klasické mleté hovädzie, ale ako akási sekaná s veľmi vzdialenou chuťou klasického burgera. Mäsová zmes pripomínala skôr kašu ako pomleté mäso.

Chuťovo pomerne dosť slaná karbonátka, no zároveň nedochutená. Čedar výrobca z nejakého dôvodu vymenil za svetlú goudu, ktorú v tomto prípade takmer ani nie je cítiť.

Prekvapivo však žemľa nebola vôbec zlá, držala tvar, nerozpadávala sa a na to, že išlo o polotovar, chutila v rámci možností pomerne čerstvo.

Jej spodok však bol aj po dodržaní postupu prípravy vlhký. Aj napriek absencii akejkoľvek omáčky či zeleninovej oblohy bola konzistencia fajn, burger nebol príliš suchý.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Hodnotenie odborníčky: 5Mäsová fašírka je z porovnávaných burgerov zastúpená v najvyššom podiele. Mäso bolo použité iba hovädzie mleté z 80 %, čo je v porovnaní s ostatnými menej, ale zase chválim použité iba hovädzie mäso, no o kvalite by sme vedeli polemizovať v prípade všetkých hamburgerov. Negatívom v tejto alternatíve je aj použité množstvo soli, ktorá je už aj tak v produktoch na 100 g veľmi vysoká. Majme na pamäti, že denný príjem soli by nemal prekračovať 6 – 7 g.

Lidl

Hmotnosť: 320 g
Cena: 1,99 € (0,62 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 3 z 10

Burger z Lidla, ktorý výrobca predáva pod značkou Chef Select, je spoločne s burgerom z Kauflandu v pomere ceny a hmotnosti najvýhodnejší. V pomere ceny a výkonu však rozhodne nie. Jeho energetická hodnota na 100 gramov je presných 303 kcal a ako jediný z testovaných nemá žiaden podiel hovädzieho mäsa.

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

Pečená fašírka (50 % burgera) je totiž zo 70 % z bravčového mäsa, ostatok tvorí strúhanka, vajíčka či múka. Ďalej burger pozostáva z 35 % zo pšeničnej žemle a 9 % tvorí opäť syr gouda. Tentoraz je prítomná aj omáčka (kečup), no nie priamo v žemli, ale oddelená v plastovom vrecku.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Lidl ponúka aj kuraciu verziu, no klasické hovädzie mäso by si v ich regáloch hľadal len márne. Po príprave v mikrovlnke nezapáchal až tak výrazne ako ostatné testované, bol pomerne nadýchaný a žemľa nebola až taká vlhká. Kečup chuť veľmi nezlepšil, maximálne konzistenciu, vďaka čomu nebol burger až taký suchý, no po paradajkách ani stopy.

Pomerne hrubá karbonátka bola na prekvapenie tmavšia ako pri ostatných burgeroch, a to aj napriek tomu, že ide o bravčové mäso. Štruktúra mäsa bola fajn, na niektorých častiach vyzerala, akoby bol plátok dopredu predgrilovaný. Chuťovo však žiadna sláva, cítiť viac múku a strúhanku ako mäso, opäť chýbalo výraznejšie korenie. Syr bol umelý a takmer bez chuti.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Hodnotenie odborníčky: 4Opäť musím upozorniť na vysoké množstvo soli na 100 g, a keďže balenie má 320 g, zjedením týchto hamburgerov by sme prijali skoro celé denné množstvo soli. Bravčová fašírka tvorí 50 % obsahu a je zložená iba zo 70 % mletého bravčového mäsa, ktoré nám zvýšilo aj množstvo tuku na 100 g a tým aj energetickú hodnotu hamburgera. Zložením je to štandardný vysoko spracovaný polotovar.

Tesco 

Hmotnosť: 127 g
Cena: 1,29 € (1,02 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 4 z 10

Cheeseburger z Tesca sa ako jediný spomedzi testovaných predáva samostatne po jednom kuse v balení. Na 100 gramov je však, paradoxne, najdrahší. Ako jediný sa obložením najviac podobá klasickému cheeseburgeru, aký poznáme z McDonaldu. V sezamovej žemli sa totiž nachádza mleté hovädzie mäso, syr čedar, kúsky nakladanej uhorky, cibuľa, kečup a horčica.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc 25. januára 2024, 15:30

V zložení však nájdeš aj množstvo stabilizátorov a éčok (emulgátorov), ako napríklad mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou mono- a diacetylvínnou (rovnaké, ako v burgeri z Kauflandu). Až 97-percentný hovädzí kúsok mäsa tvorí vyše 27 % burgera, syr 13,4 % a omáčka (kečup a horčica) presne 9 %.

Čo sa týka energetickej hodnoty, burger z Tesca má na 100 gramov presne 243 kcal (najmenej kalorický spomedzi testovaných kusov).

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Ale prejdime k chuti. Už na prvý pohľad aj podľa spodnej fotografie je evidentné, že rozloženie omáčky bolo minimálne v nami testovanom kuse veľmi nešťastné. Na jednej strane jej bolo až príliš veľa, na druhej zas takmer absentovala. Tento nepomer sa odrazil aj na výslednej chuti.

Mäso podľa testujúcich chutilo „gumovo“, plátok hovädzieho bol tenký a nevýrazný. Zhodli sme sa, že by mohol byť viac dochutený koreninami. Najprenikavejšia bola kyslosť uhoriek. Jeden z testujúcich poznamenal, že chutia príliš po octe.

Pečivo bolo nadýchané, ale vlhké. Lepší efekt dosiahneš prípravou v rúre alebo na grile. Vôňa v porovnaní s ostatnými burgermi najmenej výrazná a nie veľmi vábivá, omáčka jemne kyslá a syr priemerný. Chuťovo však pomerne vyvážený burger.

balený hamburger zo supermarketu
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Hodnotenie odborníčky: 4Vzhľadom na omáčku sa obsah značne predĺžil a jednotlivé použité konzervanty zhoršili jeho už aj tak relatívne nízku biologickú hodnotu. Okrem konzervantov sú použité aj zvýrazňovače chuti, stabilizátory, čo je úplne bežné pri takýchto spracovaných produktoch. Aj preto by sa ich konzumácia nemala preháňať.

Pre mnohých ľudí by bol produkt, ako je tento, nadmieru dráždivý – či už pre ľudí s histamínovou intoleranciou, alebo so zvýšenou senzitivitou na rôzne prídavné látky v spracovaných potravinách. Mäso bolo vo forme fašírky v burgeri v najnižšom percente (27,6 %) z celkového podielu, no oceňujem zloženie mäsa – z 97 % hovädzie.

Konečný rebríček podľa redakcie

Miesto Názov Cena za 100 g
1. Tesco 1,02 €
2. Lidl 0,62 €
3. Kaufland 0,62 €
4. Billa 0,80 €

Konečný rebríček podľa zloženia od odborníčky na výživu

Miesto Názov Hodnotenie odborníčky
1. Billa 7 z 10
2. Kaufland 5 z 10
3. Lidl 4 z 10
3. Tesco 4 z 10
Domov
Zdieľať
Diskusia