Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022, 19:31
Čas čítania 1:24
Tímea Krauszová TASR

Maroš Žilinka sa chystá na oslavy do Ruska, kritizujú ho aj slovenskí europoslanci. Hovoria, že je to škandál

NEWS MAROŠ ŽILINKA RUSKO
Uložiť Uložené

Vyzvali ho, aby tam nešiel.

Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu v spoločnej výzve požiadalo generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby nešiel na oslavy výročia ruskej generálnej prokuratúry a neoslavoval tak „nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv“ v tejto krajine. Podľa nich je to hazardovanie s dôveryhodnosťou Slovenska.

Výzvu podpísali europoslanci Ivan Štefanec (KDH), Eugen Jurzyca (SaS), Michal Wiezik (PS), Miriam Lexmann (KDH), Vladimír Bilčík (Spolu), Martin Hojsík (PS), Michal Šimečka (PS) a Peter Pollák (OĽaNO).

Škandalózne správanie

Žilinka sa plánuje 11. až 13. januára v Rusku zúčastniť na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Spolu s ním by tam mali byť aj zástupcovia 34 krajín a medzinárodných inštitúcií. Podľa medializovaných informácií však má byť Žilinka jediným z hlavných predstaviteľov prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve.

Krasnov je na sankčnom zozname EÚ, kam sa dostal po uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorému Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, pripomenul Štefanec. Podľa neho musíme ako krajina ukázať jasný postoj a hodnoty, ktoré zastávame. „Mnohé generácie občanov Slovenska sa obetovali za dodržiavanie ľudských práv a tieto hodnoty musíme chrániť a nie znevažovať. Je škandalózne, že slovenský generálny prokurátor zvažuje pozvanie Igora Krasnova a hazarduje tak s dôveryhodnosťou Slovenska,“ povedal.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Signatári výzvy navyše pripomenuli, že ruská generálna prokuratúra je súčasťou nedemokratického režimu s hanebnou históriou stalinských procesov a so zodpovednosťou za vykonštruované obvinenia a smrť mnohých ľudí. „Len pred pár dňami ruský najvyšší súd na základe žaloby prokuratúry zlikvidoval medzinárodnú mimovládnu organizáciu Memorial, ktorá dokumentovala a odhaľovala zločiny komunizmu a stalinizmu páchané v bývalom Sovietskom zväze,“ upozornili ďalej. Žilinku preto vyzvali, aby do Ruska nešiel a nehazardoval tak s dôveryhodnosťou našej krajiny.

Cestu do Ruska by mal zrušiť aj podľa Juraja Šeligu. Šeliga na generálnej prokuratúre odovzdal oficiálny list aj zoznam občanov vtedajšieho Československa, ktorých medzi rokmi 1945 až 1960 vyviezli do sovietskych gulagov. „To považujem za prvých minimálne 7 419 dôvodov, prečo by generálny prokurátor mal zrušiť svoju cestu na oslavy výročia prokuratúry v Rusku. Bude to výsmech pre obete aj ich rodiny,“ povedal. Podľa Šeligu sa Žilinka chystá na oslavy do krajiny, kde vraždia novinárov a viaceré zločiny nie sú vyšetrené. 

Domov
Zdieľať
Diskusia