Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2021, 13:16
Čas čítania 0:47
Kamila Šebestová TASR

Rada NATO-Rusko bude zasadať v januári. Vzťahy s Putinom sú na najhoršej úrovni od studenej vojny

Rada NATO-Rusko bude zasadať v januári. Vzťahy s Putinom sú na najhoršej úrovni od studenej vojny
Zdroj: TASR/AP
NEWS NATO RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Rusko včera stiahlo vyše 10 000 vojakov z hraníc s Ukrajinou. V ich okolí však ostávajú desiatky tisíc vojakov.

Vzťahy Ruska s členskými krajinami NATO sú na bode mrazu. Experti hovoria o najhoršej situácii od studenej vojny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg preto zvolal stretnutie s predstaviteľmi Ruska na 12. a 13. januára. 

Na rusko-ukrajinských hraniciach sa však zatiaľ pohybujú desiatky tisíc vojakov. Do konca februára ich má byť takmer 200 000. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Západné štáty nedávno obvinili Rusko z presunov svojich jednotiek pri hranici s Ukrajinou. Tento pohyb vojakov vyvolal obavy, že Moskva pripravuje inváziu na územie svojho suseda.

Viaceré krajiny vrátane USA pohrozili Rusku v takomto prípade sankciami. Moskva obvinenia odmietla a popiera akýkoľvek agresívny úmysel proti Ukrajine. 

Na tomto zasadnutí budú teda členské krajiny rokovať s Ruskom o situácii na ukrajinsko-ruských hraniciach. Šéf NATO Jens Stoltenberg povedal, že je ochotný v určitých veciach Rusku ustúpiť. Nebude však robiť žiadne kompromisy pri základných princípoch. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

„Nemôžeme robiť kompromisy v súvislosti s právom NATO chrániť a brániť všetkých spojencov. Nemôžeme robiť kompromisy v otázke základného princípu práva každého národa zvoliť si vlastnú cestu,“ oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Je teda otázne, či zasadnutie Ruska a NATO prispeje k zníženiu eskalácie na hraniciach. Hoci podľa viacerých expertov by Rusko v tejto situácii Ukrajinu vojensky nenapadlo, situáciu je ťažké predvídať. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri návšteve Donecka.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri návšteve Donecka. Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency
Odporúčané
Na hraniciach s Ukrajinou má byť do februára takmer 200 000 ruských vojakov. Hrozí v susednom štáte vojna? Na hraniciach s Ukrajinou má byť do februára takmer 200 000 ruských vojakov. Hrozí v susednom štáte vojna? 17. decembra 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia