Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021 o 19:56
Čas čítania 0:59
Martin Mičuda

Toyota a Lexus predstavili 16 elektromobilov naraz

Toyota a Lexus predstavili 16 elektromobilov naraz
Zdroj: Lexus
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Obe značky uvedú na trh do roku 2030 vyše 30 nových elektromobilov.

Značka Toyota a jej luxusná odnož Lexus dlhé roky vzdorovali masívnejšiemu nasadeniu čisto elektrických vozidiel a azda najdlhšie zo všetkých presadzovali svoje hybridné technológie. Teraz sa však rozhodli spraviť opak. V rámci veľkolepej prezentácie totiž prezident automobilky Akio Toyoda predstavil spolu až 16 elektromobilov naraz s tým, že všetky do roku 2030 pustia do sériovej výroby. Nasledovať ich má ešte ďalších 15 modelov.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021 o 9:30

Hoci väčšina z noviniek je ešte len v rovine konceptov, ich množstvo je výnimočné. Prekvapivé je aj to, že ide o automobilku, ktorá sa zameriava na hybridy a momentálne má najnižšie emisie CO2 spomedzi iných značiek. Do roku 2035 však chce byť Toyota uhlíkovo neutrálna.

Toyota, Lexus,
Zdroj: Toyota

Japonský výrobca tak ukázal svetu celé elektrické portfólio naprieč jednotlivými segmentmi – od mini auta cez sedan, rôzne veľké SUV, pick-up až po superšport. V tomto momente sú reálne najmä elektromobily z rodiny bZ (malý crossover a kompaktné SUV) a nový Lexus RZ50e. Práve tieto novinky sa na trh dostanú už v nasledujúcich mesiacoch.

V rámci spomínanej prezentácie okrem iného odznelo, že Lexus sa od roku 2030 stane čisto elektrickou značkou nielen v Európe, ale aj v Číne a v Severnej Amerike. Momentálne už síce Lexus ponúka čisto elektrický model (UX 300e), je to však len jedna z motorických verzií klasického modelu ako takého. Ale práve RZ stojace na platforme e-TNGA už budúci rok zastúpi elektrický Lexus, ktorý vyvinuli ako elektromobil. Krátko nato budú nasledovať ďalšie modely od Toyoty, ktoré majú zároveň zaujať aj širšiu skupinu zákazníkov vďaka dostupnej cenovej politike. 

Lexus,Lexus,Lexus,Lexus,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia