Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2021, 18:30
Čas čítania 8:56
Viktor Kniš

Toto sú najväčšie neúspechy Hegerovej vlády v roku 2021

POLITIKA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Vláda Eduarda Hegera musela bojovať nielen s pandémiou, ale často aj s vlastnými ministrami a poslancami.

Prvého apríla 2021 si Eduard Heger a Igor Matovič vymenili posty v dôsledku vládnej krízy, ktorú vyvolala strana SaS Richarda Sulíka. Ak by expremiér Matovič svoj post neopustil, do úvahy prichádzala len menšinová vláda alebo rovno predčasné parlamentné voľby. 

Po deviatich mesiacoch má vláda na konte niekoľko zásadných úspechov a v parlamente prešli aj dve zásadné reformy, ešte intenzívnejšie však mnohí vnímali neúspechy, zakopnutia a traumy spoločnosti, ktoré si vo väčšine prípadov spôsobili poslanci a ministri sami svojou komunikáciou, vyhláseniami a rozhodnutiami.

Z boja s vírusom sa stal boj o preferencie koaličných strán.

Spolu s politológmi hodnotíme prvých deväť mesiacov vlády Eduarga Hegera. V dvoch článkoch opisujeme najväčšie úspechy a neúspechy, ktoré sa týkajú riadenia pandémie, reforiem, komunikácie aj politických sporov.

„Devízou je to, že mali a ešte stále majú potenciál splniť to, čo sľubovali. Vrátiť nádej. Navzdory množstvu chýb, ktoré urobili, ešte stále majú dostatok času. Lenže namieste je otázka, či ho dokážu využiť. Osobne som presvedčený, že to nedokážu,“ hovorí pre Refresher politológ Jozef Lenč z UCM v Trnave.

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Politologička Aneta Világi dopĺňa, že ústredným problémom je absencia spoločných záujmov vlády. „Najväčším úskalím je chýbajúci tmel, spojivo, ktoré by napriek ideologickým a politickým rozdielom dokázalo strany spojiť tak, aby nasledovali cieľ.“

Heger
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

 

Neúspešný boj s paragrafom 363 

Keď generálna prokuratúra rozhodla o zrušení trestných stíhaní v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a krátko nato aj oligarchu Jaroslava Haščáka, predseda vlády Eduard Heger vystúpil pred verejnosť a ohlásil vznik špeciálnej komisie. „Z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu,“ hovoril premiér Heger s tým, že sa na tom zhoduje celá koalícia.

O pár desiatok minút nato sa už Boris Kollár vyhrážal odchodom z vlády. „Ak zrušia paragraf 363 a obídu Sme rodina, odídeme z vlády,“ povedal šéf Sme rodina a vyšetrovateľov NAKA nazval „čurillovskou mafiou“.

Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát pracovala niekoľko týždňov a pripravila 17 konkrétnych návrhov, ktoré mali sčasti oslabiť moc generálneho prokurátora pri rušení trestných stíhaní. Politici, ale aj odborníci upozorňovali na to, že Žilinkov úrad má nechať rozhodovanie na súdy. S paragrafom 363 koalícia nepohla ani do konca roka 2021, aj keď sa v programovom vyhlásení vlády zaviazala, že ho „preskúma“. Podľa Kollára preskúmanie neznamená zmenu. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Malý posun nastal v úplnom závere roka, keď sa poslanec SaS Alojz Baránik obrátil na Ústavný súd. Skupina poslancov za SaS a OĽaNO chce vedieť, či spôsob, akým paragraf 363 generálny prokurátor Žilinka využíva, je v súlade s ústavou. Žilinka reagoval agresívne. Tvrdí, že mu nikto nemá hovoriť, čo má robiť, a žiadna zo zákonodarnej, výkonnej alebo súdnej moci nemá právo diktovať mu, akým spôsobom má postupovať v konkrétnej trestnej veci.

Maroš Žilinka.
Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Neefektívna kampaň za očkovanie

Na Slovensku je dvoma dávkami vakcíny proti koronavírusu zaočkovaných približne 46 percent obyvateľov, ku kolektívnej imunite sa tak v najbližších mesiacoch a pravdepodobne ani rokoch nedostaneme. Nepomohli televízne animované spoty ani očkovacia lotéria Igora Matoviča, ktorá mala byť najskôr motiváciou a potom už len odmenou pre zaočkovaných.

Podľa agentúry Focus ovplyvnila očkovacia lotéria približne 13,5 percenta ľudí, intenzívnejšie len 8 percent. Náklady na kampaň boli necelých 30 miliónov eur, drvivá väčšina peňazí išla na odmeny pre výhercov. 

Slovensko má problém aj so zaočkovanosťou seniorov nad 60 rokov, Igor Matovič preto prišiel s nápadom venovať dôchodcom 500-eurovú poukážku, ktorú môžu využiť v prevádzkach. Návrh neprešiel a dôchodcovia dostanú 200 až 300 eur. Minister financií sa už nechal počuť, že ak sa na Slovensku rozšíri omikron, dôchodcov treba zatvoriť do lockdownu. Predseda vlády Eduard Heger to nevylučuje, vníma to ako medzikrok pred zavedením povinného očkovania. 

Odporúčané
Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa 13. decembra 2022, 14:00

Silná dezinformačná kampaň opozičných politických strán, s ktorou si ministerstvo zdravotníctva nedokázalo poradiť, už spôsobila aj nárast agresivity občanov. Okrem protestov organizovali aj provokačné akcie v obchodných reťazcoch.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107961 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo podľa odborníkov panuje veľký chaos v opatreniach proti koronavírusu.
  • Prečo sa vláda prepadá v rebríčku dôveryhodnosti na úplné dno.
  • Ako Boris Kollár „naháňal" palicou vlastnú koalíciu
  • Prečo je rozpad Za ľudí pre vládu veľký problém.
  • Ako prišli najvyšší predstavitelia štátu na záhadné stretnutie na pôde SIS, ktoré odštartovalo vojnu v polícii. 
Domov
Zdieľať
Diskusia