Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 18:00
Čas čítania 3:36
Dominik Vetrák

RECENZIA: Spider-Man: No Way Home

RECENZIA: Spider-Man: No Way Home
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMY 2021 MARVEL MARVEL FILMY MARVEL FILMY 2022 MARVEL FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) SPIDER-MAN: NO WAY HOME TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Naposledy takto zbúralo kiná Avengers: Endgame. A Spidey? Spidey si to zaslúži rovnako.

RECENZIA JE BEZ SPOILEROV

Snímka sa začína v momente, keď sa končil príbeh filmu Far From Home. Celý svet vie, že Peter Parker je Spider-Man, a nepekne to ovplyvňuje aj životy jeho blízkych a rodiny. Spidey to chce za každú cenu zmeniť, a tak zájde za Doctorom Strangeom. Nebol by to však Spider-Man, keby svojou nepozornosťou kúzlo nepokazil. Namiesto toho, aby všetci zabudli jeho identitu, začnú do jeho sveta prúdiť záporáci z predošlých filmov od režisérov Sama Raimiho a Marca Webba. 

Odporúčané
Sú v Spider-Man: No Way Home aj Tobey Maguire a Andrew Garfield? V spoilerovom článku ti odpovieme na najhorúcejšie otázky Sú v Spider-Man: No Way Home aj Tobey Maguire a Andrew Garfield? V spoilerovom článku ti odpovieme na najhorúcejšie otázky 17. decembra 2021, 18:41

Ako prvý dorazí Alfred Molina a jeho Doctor Octopus. Ten stvárnil vo filme Spider-Man 2  úžasnú postavu a dodnes túto komiksovku považujeme za najlepší hraný film o Spider-Manovi. Na naše prekvapenie však Doctor Octopus a jeho herecký predstaviteľ niečo zo svojej charizmy stratili.

Jeho postava nás trochu sklamala, či už z hľadiska dialógov, alebo súbojov. Tá akcia s ním je fajn, ale je smutné, že 17 rokov po premiére snímky Spider-Man 2 nikto nedokázal urobiť také kvalitné akčné scény ako režisér Sam Raimi. 

Ešte horšie sú na tom postavy Electro, Sandman a Lizard. Všetci traja sú v podstate len na okrasu a na skomplikovanie situácie Spider-Manovi. Nemajú žiadny charakterový oblúk a emotívne vo filme vôbec nefungujú. Drhne Electro, ktorý na konci filmu úplne bezdôvodne zmení celú svoju osobnosť a ty nedokážeš pochopiť, čo sa stalo. Buď tvorcovia odstrihli veľkú časť filmu, alebo je to len jeden z mnohých momentov vo filme, pri ktorom by si radšej nemal premýšľať. 

Spider-Man: No Way Home
Zdroj: Marvel Studios

K ďalším takýmto momentom sa radí Sandmanovo rozhodnutie bojovať proti Spider-Manovi, ktoré absolútne nedáva zmysel. Sandman tým dokáže pravý opak jedinej veci, po ktorej túži. A mimochodom, zábery Rhysa Ifansa ako Lizarda v ľudskej podobe a Thomasa Hadena Churcha ako Sandmana sú archívne z predošlých filmov a je to cítiť.

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Ďalšiu zápornú postavu stvárňuje Willem Dafoe. Vracia sa v role Normana Osbourna ako Green Goblin a kradne pre seba každú scénu. Nielenže tu maximálne funguje nostalgia, výborný, vtipný odkaz, ale aj samotná Goblinova úloha vo filme.

Goblin má dostatok priestoru a postará sa o jedny z najlepších scén vo filme. Jednak je to postavou a scenárom, jednak hercom. Willem Dafoe je v role opäť bezchybný. Jeho šialený smiech, keď dostáva jednu ranu za druhou, jeho brutálne a nemilosrdné činy, jeho pohnútky a dialógy, všetko funguje dokonale. Dafoe si z hľadiska záporákov kradne celý film pre seba a aj v akčných scénach so svojou postavou dokazuje, aký je Goblin vlastne nebezpečný. Dafoe pritom rolu prijal len pod podmienkou, že si akčné scény natočí sám.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

Z hercov musíme pochváliť aj Zendayu a tak trochu netradične aj Toma Hollanda. Ten v role Petra Parkera a Spider-Mana skutočne vyrástol a podáva tu zrejme najlepší herecký výkon vo svojej kariére. Dokáže predať hnev, smútok, lásku a je úžasný aj v scénach s ostatnými postavami. Spoločne s tvorcami filmu sa mu podarilo zachytiť esenciu toho, čo robí Spider-Mana Spider-Manom. 

No Way Home brutálnym spôsobom vystihuje podstatu Spider-Mana. Komiksová postava J. Jonah Jameson (J. K. Simmons) o Spider-Manovi síce povedal veľa klamstiev, no keď z jeho úst zaznie, že všade, kde sa objaví Spider-Man, ostáva deštrukcia, smútok a smrť, nevymýšľal si. Spider-Man bol odjakživa hrdina, ktorý často sám spôsobil katastrofy, z ktorých musel ľudí zachraňovať.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Iste, riskoval pri tom vždy život, ale niekedy by stačilo, aby viac premýšľal a nekonal tak nerozvážne a neohľaduplne. Tento film to zachytáva úžasným spôsobom a dovoľuje Hollandovi prejsť si klasickým Spider-Manovým vývinom, keď musí hrdina čeliť následkom svojich činov a rozhodnutí. Filmu to veľmi pristane ako z emocionálneho, tak príbehového hľadiska. 

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

Dve a pol hodiny v kine prejdú neuveriteľne rýchlo a ty sa budeš dožadovať dlhšieho zostrihu. Azda tvorcovia na fyzické nosiče a do bonusových verzií pridajú nevyužitý obsah. 

Keďže sú marvelovky akčné filmy, nás trochu mrzí, že stále nedotiahli akciu k dokonalosti. No podobne ako v seriáloch Hawkeye a WandaVision, aj tu platí, že filmu prospievajú aj scény, v ktorých sa postavy len rozprávajú. Spomínali sme to už pri Doctorovi Octopusovi. Akcia je sama osebe fajn a ponúka niekoľko skvelých momentov, no neudeje sa v nej nič také, čo by ťa posadilo na zadok. Tento film si niečo také veľmi pýtal. 

Spider-Man: No Way Home je jednoznačne v top trojke najlepších snímok o Spider-Manovi v histórii. Má skvelých hercov, niekoľko vynikajúco spracovaných postáv a je presne tým filmom, na ktorý sme čakali.

Dokáže byť emotívnejší ako predošlé dve snímky, vynikajúcim spôsobom využíva nostalgické prvky na budovanie charakteru a príbehu súčasného Spideyho a oplýva aj hneď niekoľkými momentmi, pri ktorých by si najradšej ako dlhoročný fanúšik Marvelu a obzvlášť Spider-Mana ako takého vyskočil od radosti. 

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios

Snímka však má chyby a nespracovala záporákov úplne ideálne. Tvorcovia zároveň ani teraz nevymysleli dobrý spôsob, ako sa zbaviť Doctora Strangea. Ten je taký silný, že na konci filmu len celý čas drží Multiverse pohromade. V opačnom prípade by záporákov zrejme vybavil v priebehu pár minút aj úplne sám. 


Bež teda do kina a nepremýšľaj nad niektorými divnými vecami vo filme. Zober si so sebou spomienky na bývalé filmy o Spideym. No Way Home je film, ktorý vytvorili podľa prianí fanúšikov. Je o čosi slabší film ako Avengers: Endgame, no budeš pri ňom ešte spokojnejší a šťastný, a to už je čo povedať. Udeľujeme mu preto osem a pol bodu z desiatich. 

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

P. S. Willem Dafoe údajne vo filme nebol digitálne omladený. Jedna scéna (pri smetnom koši) sa nám však zdala digitálne upravená. V prípade Alfreda Molinu si však ani nevšimneš, že mu počítačmi ubrali 20 rokov. Skvelá práca.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia