Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022, 12:30
Čas čítania 7:06
Tímea Krauszová

Všetko, čo potrebuješ vedieť o vysokoškolskej reforme: čo navrhlo ministerstvo a prečo proti tomu protestovali univerzity?

KULTÚRA ŠKOLSTVO VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Sústreďuje sa na hlavný problém: kvalitu univerzít.

Reforma, o ktorej roky počúvame, sa možno začína realizovať. Novelou vysokoškolského zákona chce ministerstvo školstva uľahčiť vedcom prácu, zvýšiť kvalitu výskumu a vedy na našich vysokých školách, umožniť profesorom zo zahraničia pracovať na Slovensku a zlepšiť spôsob, akým sa univerzity manažujú.

Ministerstvo školstva sníva o tom, že na Slovensku budeme mať vedu a inovácie na úrovni západných krajín. Novelu pred Vianocami schválila na rokovaní vláda. Ak návrh prejde aj parlamentom, priblížime sa tak k modelu fungovania univerzít v zahraničí, ktorý je aj podľa analytikov kvalitný a vhodný, hoci radikálny.

Čo všetko je v novom návrhu a prečo sa voči nemu na začiatku búrili prestížne slovenské univerzity?

Študenti počas protestného pochodu Univerzity Komenského proti novele vysokoškolského zákona v Bratislave v utorok 16. novembra 2021.
Študenti počas protestného pochodu Univerzity Komenského proti novele vysokoškolského zákona v Bratislave v utorok 16. novembra 2021. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aké zmeny prináša aktuálny návrh zákona?

Ako tvrdí ministerstvo školstva, cieľom je mať kvalitnejšie, príťažlivejšie a aj otvorenejšie vysoké školy.  „Potrebujeme, aby bolo štúdium na slovenských vysokých školách atraktívne, aby ich študenti dostali kvalitné vzdelanie, aby sa uplatnili v praxi, ale taktiež aby slovenské vysoké školy obstáli v konkurencii s európskymi vysokými školami,“ povedal k reforme minister Branislav Gröhling.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Na tom, že je reforma nevyhnutná, sa svorne zhodujú analytici, akademici aj ministerstvo, zahrnutá je aj v pláne obnovy, kde sa Slovensko zaviazalo robiť reformy, aby sa efektívne využívali peniaze z EÚ. V novele sa v snahe zvýšiť atraktívnosť našich škôl a otvoriť ich aj pre zahraničie navrhuje napríklad zavedenie funkčných miest docentov a profesorov.

Tie budú nezávislé od akademických titulov, bude teda pre nich jednoduchšie prísť vyučovať na Slovensko (v súčasnosti by museli absolvovať celý habilitačný proces a inauguráciu odznova, inak by učiť s titulom profesor či docent nemohli). To znamená, že na univerzite v Bratislave či iných slovenských mestách ťa budú môcť učiť aj profesori z britských, francúzskych či iných zahraničných vysokých škôl.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107696 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa univerzity búrili voči novele, ktorá má vysoké školy posunúť na vyššiu úroveň.
  • V čom spočívala možná politizácia univerzít a prečo je to problém.
  • Ako novela vysokoškolského zákona zmení vysoké školy.
  • Ako vníma návrh, ktorý prezentovalo ministerstvo aj na tlačovke, odborník na vzdelávanie a školstvo.
  • Čo iné ešte ministerstvo školstva pripravuje v rámci reformy vysokých škôl.
Domov
Zdieľať
Diskusia