Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 18:09
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš TASR

Za malé množstvo marihuany či kokaínu by si už nešiel do väzenia. Kolíková navrhuje alternatívne tresty pre užívateľov drog

POLITIKA MÁRIA KOLÍKOVÁ
Uložiť Uložené

Cieľom novely je odlišovať užívateľov drog od ich výrobcov a dílerov.

Ministerstvo spravodlivosti chce po novom presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či odlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú predstavila šéfka rezortu Mária Kolíková. 

„Cieľom návrhu zákona je komplexne upraviť Trestný zákon v súlade s programovým vyhlásením vlády SR a potrebami aplikačnej praxe. K slabším by sme mali byť miernejší, k silným prísnejší,“ skonštatovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Zmenou by malo prejsť aj stíhanie drogových trestných činov. Kolíková zdôraznila, že návrhom nedochádza k dekriminalizácii či legalizácii drog.

Za marihuanu do jedného gramu by už po novom nedávali trest odňatia slobody, ale niektorý z alternatívnych trestov. „Účelom je minimalizovať negatívne dosahy na spoločenské uplatnenie spravidla mladistvých prvopáchateľov spôsobené aj viacročným zápisom v registri trestov,“ vysvetlila ministerka. Cieľom novely je odlišovať trestanie užívateľov drog od ich výrobcov a dílerov.


Návrh zákona už neráta s trestom odňatia slobody ako s univerzálnym trestom. Za niektoré trestné činy bude môcť súd ukladať len alternatívne tresty. „Takéto alternatívne tresty bude môcť súd ukladať pri držbe marihuany v nepatrnom množstve alebo pri ohováraní,“ spresnila Kolíková. Novela ráta s odňatím slobody, ak by páchateľ alternatívny trest nedodržiaval.

Odporúčané
Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) 31. augusta 2022, 7:00

Malým množstvom drogy myslí novela napríklad jeden gram marihuany, 0,2 gramu pervitínu, pol gramu heroínu, 0,3 gramu kokaínu či tri papieriky LSD. Maximálna sadzba za takéto množstvo by bola jeden rok vo väzení, a teda by bolo možné uložiť zaň podmienečný trest. 

Kolíková
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia