Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021 o 16:34
Čas čítania 2:05
Tímea Krauszová

Vláda zvažuje povinnú karanténu pre ľudí vracajúcich sa z Afriky. EÚ rieši pre nový variant zákaz letov

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Nový variant covidu robí vedcom vrásky na čele. Hovorí sa o doteraz najhoršej mutácii.

Nový africký variant koronavírusu už je v Európe a členské štáty EÚ zvažujú sprísnenie opatrení, aby zabránili jeho šíreniu. Situáciu už rieši aj slovenská vláda, podľa ministra dopravy Andreja Doležala je jednou z možností aj izolácia alebo karanténa pre ľudí, ktorí sa vracajú z rizikových krajín.

Európska komisia navrhuje, aby členské štáty zastavili letecké spojenia s juhoafrickými krajinami. Svetová zdravotnícka organizácia, naopak, chce, aby krajiny zachovali pokoj.

Odporúčané
Nový nebezpečný africký variant koronavírusu už je v Európe, prvý prípad potvrdili v Belgicku Nový nebezpečný africký variant koronavírusu už je v Európe, prvý prípad potvrdili v Belgicku 26. novembra 2021 o 14:55

Povinná karanténa je späť v hre

Doležal dnes navrhol premiérovi Eduardovi Hegerovi a ďalším ministerstvám, aby prijali okamžité opatrenia v súvislosti s africkým variantom B.1.1.529. „Pán premiér ma v tejto myšlienke podporil a zároveň informoval, že o tejto téme už komunikoval aj s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen,“ napísal Doležal s tým, že vysoký počet mutácií nového variantu vyvoláva vo vedeckej komunite obavy.

„Zaoberáme sa preto riešením, že pre občanov, ktorí sa vracajú a budú vracať z krajín Afriky a na Slovensko sa môžu dostať nepriamo z iných krajín (vlakom, autom a pod.), by sme zaviedli určitú formu izolácie/karantény. Cieľom je čo najrýchlejšie predísť tomu, aby sa k nám nový variant vírusu dostal,“ informoval šéf dopravy s tým, že budú o podrobnostiach informovať včas.

Situáciu pritom rieši už aj Európska komisia. Tá navrhuje zastaviť všetky lety z juhoafrických krajín, odkiaľ sa nový variant šíri. Obmedzenie by malo platiť dovtedy, kým nebudeme mať informácie o tom, aké veľké riziko nový variant predstavuje v praxi.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Ursula von der Leyenová zároveň hovorí, že prichádzajúci ľudia by mali dodržiavať prísnu karanténu. „Hovorila som s vedcami a s výrobcami vakcín. Aj oni majú tieto obavy. Prosím, dajte sa zaočkovať čím skôr, ak ste tak ešte neurobili, a dodržiavajte opatrenia, aby ste sa chránili,“ povedala šéfka Európskej komisie. 

Rezort vnútra bude v prípade nového koronavírusového variantu B.1.1.529 potvrdeného aj v Európe postupovať v súlade s rozhodnutiami pandemickej komisie, konzília odborníkov a hlavného hygienika. Slovensko na rozdiel od okolitých krajín nemá priame letecké spojenie s africkými krajinami, ktoré sú rizikové.

WHO: Nerobte unáhlené rozhodnutia

Svetová zdravotnícka organizácia, naopak, varuje pred unáhlenými prísnymi opatreniami, informuje BBC. Podľa nej by mali vlády robiť rozhodnutia na základe reálneho rizika a pristupovať k opatreniam vedecky. V Ženeve sa už experti organizácie od piatka radia a analyzujú nový variant. Snažia sa posúdiť, či súčasné vakcíny proti nemu zaberajú a ako rýchlo sa šíri, aby vedeli vyhodnotiť skutočné riziko pre krajiny.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022 o 10:00

Podľa hovorcu WHO Christiana Lindmeiera sa vedci musia zhodnúť, či ide len o niečo, o čo sa máme zaujímať, alebo aj o niečo, čoho by sme sa mali obávať. „V tejto chvíli neodporúčame, aby sa zaviedli obmedzenia pri cestovaní. WHO odporúča, aby krajiny naďalej k opatreniam pristupovali podľa reálneho rizika a vedeckých poznatkov,“ povedal na mediálnom brífingu OSN Lindmeier.

Podľa jeho slov potrvá niekoľko týždňov, kým vedci určia, akým tempom sa nový variant šíri a aký efekt naň majú vakcíny a lieky, ktoré sa využívajú pri podpornej liečbe.

Domov
Zdieľať
Diskusia