Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021, 11:29
Čas čítania 0:42
Ivan Koribanič

Výbuch v ruskej bani Listvjažnaja pochoval 52 ľudí vrátane záchranárov. Osudným sa im stal výbuch metánu

Výbuch v ruskej bani Listvjažnaja pochoval 52 ľudí vrátane záchranárov. Osudným sa im stal výbuch metánu
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

V ruskej bani Listvjažnaja, vzdialenej približne 3 500 kilometrov od Moskvy, došlo k obrovskému nešťastiu. Ventilačné šachty zaplnil dôsledkom vznietenia uhoľného prachu dym, ktorý prvotne usmrtil 11 ľudí.

Záchranári začali so záchrannou akciou, ktorá sa, žiaľ, skončila iba ďalšou tragédiou, píše BBC. Jeden zo záchranných tímov sa totiž na povrch už nedostal. Neskôr vytiahli tri udusené telá. Počet oficiálne mŕtvych bol vtedy 14.

Záchrannú akciu museli neskôr prerušiť. Dôvodom bol zvýšený výskyt metánu v šachtách, čo mohlo viesť k výbuchom. Pod zemou však stále ostalo približne 36 ľudí vrátane nezvestných záchranárov. Hoci všetci dúfali, že sa ich podarí ešte zachrániť, príliš dlhé čakanie a nedostatok kyslíka ich stáli život. Konečný počet obetí, ktoré zahynuli priamo v bani, je 52.

V bani sa počas vznietenia nachádzalo 285 ľudí a väčšine z nich sa s vypätím vlastných síl podarilo dostať na povrch. Podľa úradov previezli záchranári 49 z nich do nemocnice. Niektorí sa otrávili dymom, štyria sú údajne v kritickom stave.

V Rusku nie je výbuch baní ničím výnimočným. Pri výbuchu metánu v roku 2004 zahynulo 13 ľudí. V roku 2016 úrady vykonali bezpečnostné kontroly v 58 uhoľných baniach. 34 % z nich označili za potenciálne nebezpečné. Paradoxne medzi nimi nefigurovala baňa Listvjažnaja. Ruský prezident Vladimir Putin označil výbuch v Listvjažnaji za veľkú tragédiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia