Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 6:34
Čas čítania 1:17
Eduard Starkbauer

NASA vyslala raketu na ročnú „samovražednú misiu“. Nárazom do asteroidu sa ho pokúsi odchýliť

NEWS
Uložiť Uložené

NASA sa pri štarte spoľahla na raketu z dielne SpaceX. Modul bude k svojmu cieľu putovať takmer rok.

Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) dnes v spolupráci so súkromnou firmou SpaceX započali novú historickú epochu. Z kalifornskej základne úspešne odštartovala misia DART (Double Asteroid Redirection Test). Raketa Falcon 9 z dielne SpaceX vyniesla do vesmíru modul, ktorý sa od nej po hodine oddelil a vydal sa na ročnú púť za svojím cieľom. Počas letu bude poháňaný slnečnou energiou.

Cieľom DART-u nie je nič menej ambiciózne ako zasiahnuť 160 metrov široký asteroid Didymos. Ten vzhľadom na svoju vzdialenosť nepredstavuje bezprostredné ohrozenie planéty. Vedci si ho vybrali ako experimentálny cieľ. Od nárazu si sľubujú zmenu trajektórie letu asteroidu. Malo by k nemu prísť až v druhej polovici roka 2022, a to vo vzdialenosti 11 miliónov kilometrov od Zeme, a má sa odohrať v rýchlosti 24 000 kilometrov za hodinu.

V blízkosti Zeme sa nachádza 10 000 porovnateľných asteroidov. Podľa vedcov by nás v najbližšom storočí nemal trafiť žiaden. Al Jazeera však pripomína, že nikdy si nemôžeme byť úplne istí, keďže vedci predpokladajú, že o ďalších 15 000 potenciálne nebezpečných telesách ešte nevieme.

V prípade DART-u Mashable píše o „náraze rakety vo veľkosti automatu na kávu do vesmírnej skaly s rozmermi egyptskej pyramídy“. Asteroid podobnej veľkosti môže mať podľa NASA pri kontakte s povrchom planéty „niekoľkokrát ničivejšie dôsledky ako atómová bomba“.

Administrátor NASA Bill Nelson v stredajšom tlačovom vyhlásení povedal, že „DART vnáša vedeckú fantastiku do vedy a je svedectvom o aktivite a vynaliezavosti použitých v prospech nás všetkých. NASA vesmír a Zem totiž nielen študuje, ale robí všetko pre to, aby náš spoločný domov ochránila“. Rozpočet projektu je 330 miliónov dolárov. Poznatky a fyzikálne dáta z neho by sa mohli mimoriadne hodiť v budúcnosti, pri priamom ohrození zemegule.

Domov
Zdieľať
Diskusia