Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. novembra 2021, 6:41
Čas čítania 0:40
Jakub Paulík

Býk mužovi prepichol nohu, následne vykrvácal. Kontroverzný festival so zvieratami má ďalšiu ľudskú obeť

ZAUJÍMAVOSTI TÝRANIE ZVIERAT
Uložiť Uložené

Keď ho previezli do nemocnice, bolo už neskoro.

Na festival v španielskom meste Onda, počas ktorého utekajú účastníci pred býkmi, zomrel v sobotu 55-ročný muž. Tomu zviera prebodlo nohu, následkom čoho vykrvácal. Lekári v nemocnici mu už nevedeli pomôcť, uvádzajú CBS News. Nedeľné preteky s býkmi preto organizátori radšej zrušili.

Španielske festivaly s vypustenými býkmi musela vláda počas pandémie zakázať. Sobotňajšie úmrtie je prvým tragickým prípadom, odkedy ich v niektorých mestách znova spustili. K ďalším dvom zraneniam nedávno došlo aj počas býčích pretekov v meste Levante. Vtedy však nikto nezomrel.

Býčie behy patria medzi známe španielske tradície, ktoré však výrazne kritizujú aktivisti. Tí sa pokúšajú zmeniť tamojšie zákony o ochrane zvierat. Neslávne známy je aj festival Toro de Jubilo, kde býkom na rohy priviažu drevené kolíky, ktoré následne zapália. Podľa kritikov je zviera vystavené stresu a okrem toho oheň spravidla zasiahne býkove rohy a tvár.

Sky News informujú o prieskume spoločnosti Electomania, podľa ktorého 46,7 % Španielov podporuje zákaz býčích zápasov a 34,7 % nemá festivaly v obľube, ale nie je za legislatívny zákaz. Zvyšných 18,6 % respondentov hlasovalo za zachovanie zápasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia