Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 8:30
Ema Stanovská

Lenka je influencerka v oblasti fyzioterapie: Na brušáky zabudnite, nesprávne cvičenie môže ovplyvniť aj orgány (Rozhovor)

Lenka je influencerka v oblasti fyzioterapie: Na brušáky zabudnite, nesprávne cvičenie môže ovplyvniť aj orgány (Rozhovor)
Zdroj: so súhlasom Lenky Vojtovič
ŠPORT AKO SCHUDNÚŤ AKO ZAČAŤ CVIČIŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Lenka Vojtovič, ktorá má na Instagrame takmer 70-tisíc followerov, v rozhovore vysvetľuje, ako je možné, že chodidlá sú prepojené s jazykom, prečo by si mal zabudnúť na brušáky a ako môžu ploché nohy ovplyvniť celý zvyšok tela.

Lenka Vojtovič (Augustínová) je bývalá vrcholová športovkyňa, fyzioterapeutka a spolumajiteľka moderného fyzioterapeutického centra Kinisi v Prahe. Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a Fakultu telesnej kultúry Univerzity Palackého v Olomouci. Na svojom instagramovom účte @kinisi_fyzioterapie, kde má takmer 70-tisíc followerov, poukazuje na úskalia rôznych online fitnes programov, ukazuje vhodné alternatívy „nezdravých“ cvikov a hravou formou vysvetľuje, ako si môžeš uľaviť od rôznych bolestí pohybového aparátu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo by si nemal robiť brušáky.
  • Do ktorých častí tela sa premietajú naše nálady, emócie a stres (a čo to znamená).
  • Ako si vybrať tenisky na behanie.
  • Aké najčastejšie problémy trápia ľudí, ktorí cvičia nesprávne cviky podľa online videí či influenceriek.
  • Ako môže nesprávna stabilizácia trupu viesť k poruchám funkcie orgánov.
  • Či učitelia telesnej výchovy vedú deti k pohybu správnym spôsobom.
  • Prečo by sa pojem „plochá noha“ nemal používať.
  • Čo je to 360-stupňové 3D dýchanie a prečo je dôležité.
  • Čo robiť, aby si po celodennom sedení za počítačom nemal bolesti.

Kto by mal podľa teba chodiť k fyzioterapeutovi?K fyzioterapeutovi môže prísť každý, kto má akútny alebo chronický problém s pohybovým aparátom, ale aj ten, kto má záujem preventívne upraviť svoje pohybové stereotypy, starať sa o svoje telo a predchádzať ťažkostiam.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

U nás v centre Kinisi pracujeme aj so ženami, ktoré túžia otehotnieť, so ženami v tehotenstve, ktoré majú ťažkosti s pohybovým systémom alebo sa chcú udržiavať v dobrej fyzickej kondícii. Rovnako je veľmi dôležitá spolupráca fyzioterapeuta s vrcholovým športovcom.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Niektorí fyzioterapeuti pacientovi len ukážu niekoľko cvikov, povedia mu, aby sa šetril, nedvíhal činky, a pošlú ho domov. Ako pracuješ ty?Pevne verím a dúfam, že každý fyzioterapeut pracuje najlepšie, ako vie. Človek je individuálna bio-psycho-sociálna bytosť. Pri každom klientovi sa snažím rešpektovať všetky tieto tri zložky. Nemôžeme oddeliť psychickú a fyzickú stránku.

Stres sa ukladá v žuvacích svaloch aj v panvovom dne.

Zaujímame sa o to, akým spôsobom a v akom prostredí človek žije, ako zvláda stres a podobne. Pri vyšetrení pozorujeme, ako sa pohybuje, vyšetrujeme jeho motorickú šikovnosť. Nesústreďujeme sa iba na konkrétne miesto bolesti, ale aj na zdanlivo nesúvisiace vzdialenejšie miesta na tele. 

Ako ti pri vyšetrení pohybového aparátu pomáha informácia o tom, ako človek žije a ako zvláda stres? Na čo konkrétne sa ho pýtaš?

Tieto otázky považujem za najkľúčovejšie. Naša životná situácia – práca, ktorá človeka neteší, rozvod, úmrtie blízkeho – sa často priamo odráža na stave nášho pohybového systému. Naše emočné centrum (limbický systém) je naviazané na konkrétne oblasti na našom tele, do ktorých sa premietajú aj naše nálady a emócie. Ide predovšetkým o oblasť mimických a žuvacích svalov, panvového dna, bránice, šijových svalov a chodidiel.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Práve vplyvom stresu sa zvýši napätie na týchto miestach. Mení sa aj dychový stereotyp, výraz tváre či držanie tela. Často sa teda pri výskyte bolesti na tele pýtam na priamu súvislosť so stresom, napríklad: Zhoršuje sa bolesť, keď ste v strese? 

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš pomenovať lekárov podľa ich špecializácie? KVÍZ: Dokážeš pomenovať lekárov podľa ich špecializácie? 1. marca 2024, 16:35

Ľudia v mojom okolí si zvyknú myslieť, že fyzioterapeut rieši len skoliózu a „pooperačné“ kolená. Z tvojho instagramového profilu je však zjavné, že fyzioterapia je oveľa komplexnejšia oblasť, než sa zdá. Čomu všetkému sa venuješ? 

Fyzioterapia je dynamický odbor, ktorý sa prelína všetkými odvetviami medicíny. Spolupracuje s lekárskymi odbormi nielen v oblasti ortopédie, pediatrie, neurológie, chirurgie, gynekológie, ale aj v rámci interného lekárstva a psychoterapie. Pole pôsobnosti fyzioterapeutov je teda veľmi široké a záleží na tom, čomu sa chcú venovať.

Náš jazyk je funkčne prepojený s bránicou, panvou aj klenbou chodidiel.

Ja sa venujem najmä fyzioterapii v gynekológii a pôrodníctve a športovej fyzioterapii. Čo všetko fyzioterapia dokáže riešiť, sa snažím ľuďom ukázať na konkrétnych príkladoch na našom instagrame.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
Aké najčastejšie problémy riešiš so svojimi klientmi?

Klienti prichádzajú najčastejšie s bolesťami chrbta. Často ma vyhľadávajú ženy, ktoré majú problémy s otehotnením, ženy v tehotenstve a po pôrode. Ďalej prichádzajú športovci a ľudia, ktorí sa chcú naučiť správne cvičiť či zlepšiť držanie tela.

Samostatnou kapitolou sú kolená. Škodí im viac nedostatok pohybu alebo beh?

Podľa mňa je to veľmi individuálne. Človek, ktorý má nedostatok pohybu, nemusí mať v oblasti kolien problém nikdy. Naopak, aktívny športujúci jedinec so zlou technikou a s nevhodne zvolenou intenzitou a záťažou pri športe poškodenie kolena mať môže. Vo všeobecnosti možno povedať, že extrémy, ako napríklad žiaden pohyb alebo, naopak, prílišné zaťažovanie, zväčša kolenám nesvedčia.

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

Máš aj klientov s problémami, ktoré si spôsobili nesprávnymi pohybmi pri cvičení, ktoré odpozerali napríklad od zlých trénerov alebo z inštruktážnych videí na Youtube?

Áno, a žiaľ, veľmi často. Aj to je jeden z hlavných dôvodov mojej osvety v oblasti cvičenia na sociálnych sieťach. Na Instagrame často poukazujem na úskalia rôznych online fitnes programov, ktoré nie vždy obsahujú najlepšie zvolené a urobené cviky. 

kinisi_fyzioterapie
Zdroj: Instagram/@kinisi_fyzioterapie


Vždy je dôležité overiť si, podľa koho cvičíte. Má tento človek patričné vzdelanie v danom odbore alebo je iba športový nadšenec s jednorazovým rekvalifikačným kurzom? Nevhodným cvičením si človek skutočne môže ublížiť. Preto veľmi odporúčam všetkým, ktorí chcú začať s cvičením a nemajú predchádzajúce skúsenosti, obrátiť sa na odborníkov – či už kvalitných fitnes a kondičných trénerov, alebo fyzioterapeutov. 


Aké najvážnejšie chyby pri cvičení ľudia robia? 

Často si zvolia neadekvátnu záťaž a náročnosť cviku alebo nerešpektujú fyziologický rozsah v kĺboch. V prípade amatérskych športovcov je chybou aj nedostatočná rozcvička a regenerácia pred športom a po športe. Bežnej populácii neodporúčam ani to, aby na spevnenie brušnej steny cvičili klasické sklapovačky a skracovačky. 


Prečo? Brušáky nás učia robiť už na telesnej výchove a sú súčasťou skoro každého fitnes programu na chudnutie.

Pri klasickej sklapovačke dochádza vo väčšine prípadov k výraznému zapojeniu povrchových brušných svalov a ohýbačov bedrových kĺbov. Vzniká tak nerovnomerné a nevyvážené napätie brušnej steny a svalov chrbta. Ideálnejšie je aktivovať celý trup rovnomerne spolu s bránicou, brušnými svalmi, chrbtovými svalmi a panvovým dnom. 

kinisi_fyzioterapie
Zdroj: Instagram/@kinisi_fyzioterapie


Čo okrem brušákov robíme zle?

V posilňovni často vidím zlé robenie zakopávania – či už v stoji, alebo poštvornožky. Ľudia pri ňom nadmerne prehýbajú driekovú chrbticu, čo môže byť nebezpečné. Zakláňajú pri tom krčnú chrbticu, čo nadmerne preťažuje svaly krku a šije. Problémom je aj neaktívna trupová stabilizácia.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Pri správnom urobení cviku chrbtica zostáva počas pohybu napriamená, máme aktívny vnútrobrušný tlak a kompaktnú (pevnú) brušnú stenu, vyplnený priestor medzi lopatkami, oporu o celé rozprestreté dlane. Pohyb dolnej končatiny by mal prebiehať izolovane v bedrovom kĺbe a neprenášať sa do driekovej chrbtice. Panva by teda mala byť stabilná.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Aké problémy si môžeme spôsobiť takýmto zlým robením cvikov – či už doma, alebo vo fitku? 

Zlým robením cvikov nevyužívame plný potenciál a zdravotný aspekt daného pohybu, ale „fixujeme patológiu“. Nemusí sa to prejaviť len v podobe ťažkostí na pohybovom aparáte, nesprávne cvičenie môže spôsobiť aj závažnejšie poškodenie – funkčné, štrukturálne. 

Zlé nastavenie trupu môže spôsobiť problémy s trávením, chronické bolesti hlavy a chrbta, bolestivú menštruáciu či dokonca bolesti v čeľustnom kĺbe.


Často do mojej ordinácie prichádzajú ženy po pôrode, ktoré mali veľkú motiváciu dostať sa čo najrýchlejšie do formy. Cvičili podľa online programov a svojich obľúbených youtuberiek či influenceriek. No telo zareagovalo zhoršením funkcie brušnej steny, vznikom svalovej nerovnováhy a bolesťami. Často totiž zapájajú len svaly v oblasti nad pupkom, čo je príznak nedostatočnej funkcie hlbokých svalov brucha a chrbta.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Pri nesprávnej trupovej stabilizácii, pri ktorej vidíme výrazné prehnutie v oblasti driekovej chrbtice, vznikajú aj bolesti chrbta. Neideálne nastavenie trupu môže dokonca viesť k poruchám funkcie orgánov a spôsobiť reflux, bolesti žalúdka, zápchu, problémy s trávením, chronické bolesti hlavy a chrbta, bolestivú menštruáciu či dokonca bolesti v čeľustnom kĺbe.

Odporúčané
Vyskúšala som metódu skorého vstávania, ktorú praktizujú miliardári. Sľúbila, že mi zmení život. Ako to dopadlo? Vyskúšala som metódu skorého vstávania, ktorú praktizujú miliardári. Sľúbila, že mi zmení život. Ako to dopadlo? 22. februára 2024, 14:30

Ako je možné, že zlé nastavenie trupu môže spôsobiť bolesti v čeľustnom kĺbe?Žuvacie svaly, ktoré sa nachádzajú v okolí čeľustného kĺba, majú dôležitú úlohu pri stabilizácii polohy a pohybov hlavy aj pri riadení držania tela. Môžu sa teda podieľať i na poruchách držania tela. Postavenie trupu zasa, naopak, výrazne ovplyvňuje napätie ústneho dna, tvárových, žuvacích svalov a postavenie jazyka.


Napríklad pri chýbajúcej stabilite chodidiel, panvy a trupu sa napätie prenáša do čeľustného kĺba a jazyka. Náš jazyk je totiž cez svalové a fasciálne reťazce funkčne prepojený s bránicou, panvou aj klenbou chodidiel.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Ako sa pozeráš na klienta s plochými nohami? Naozaj môžu spôsobiť vážne problémy? 

Samotný pojem plochá noha nie je správny a nemal by sa používať. Je to nesprávne označenie „diagnózy“. Správne je plocho vbočená noha. V prvom rade treba rozlíšiť, či ide skutočne o štrukturálne plochú nohu, ktorá sa vyskytuje len v prípade veľmi malého percenta populácie, napríklad pri niektorých afrických národoch, alebo o nohu plocho vbočenú, ktorá sa vyskytuje omnoho častejšie. Potom hodnotíme, ako sa noha a celé telo správajú v statike aj dynamike, či je chodidlo dostatočne pružné a ako sa správa pri chôdzi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Dysfunkcia v oblasti chodidiel väčšinou ovplyvňuje aj všetko, čo je nad nimi – kolená, bedrové kĺby, panvu, chrbticu, hlavu. Stav našich chodidiel je priamo prepojený s funkciou panvového dna, bránice a ústneho dna. Plocho vbočené nohy je nutné riešiť celostne a systematicky a nezamerať sa iba na chodidlá. Je teda potrebné pracovať vždy s celým telom – od chodidiel cez panvu, hrudník až po hlavu.


Akú úlohu hrá vo fyzioterapii dych? 

Ako povedal jeden z najväčších odborníkov v oblasti fyzioterapie profesor Karel Lewit: „Ak dýchanie nie je normálne, nemôže byť normálna ani žiadna iná funkcia či pohyb.“ Dýchanie a držanie tela spolu veľmi úzko súvisia. Správny dychový stereotyp napomáha k vzpriamenému držaniu tela, stabilizácii trupu a správnej aktivite bránice. Zmenou jedného sme schopní ovplyvniť činnosť druhého a naopak. Správne dýchanie dokáže ovplyvniť a regulovať svalové napätie a zároveň zlepšiť držanie tela.


Hovoríš o „správnom dychu“. Čo to konkrétne znamená?

Správne dýchanie je také, do ktorého sa zapájajú v podstate všetky svaly trupu aj chrbta. Pri nádychu sa rozšíri hrudník, roztiahnu sa rebrá, hrudník a ramená by sa nemali neposúvať smerom k hlave. Nádych sa potom dostane do spodného hrudníka, brucha, chrbta, bokov, slabín a panvového dňa. Ide o 3D pohyb, 360 stupňov do celého trupu. Rytmus je pre každého individuálny. Takéto dýchanie zabezpečuje prirodzený pohyb orgánov, podporuje ich lymfatickú drenáž a prekrvenie vnútorných orgánov (ukážky najčastejších chýb pri dýchaní a ukážka správneho dýchania nižšie – pozn. red.).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Čo si myslíš o tom, ako učitelia telesnej výchovy vedú deti k pohybu? Napríklad o kotrmelcoch, skákaní cez kozu a podobne.

Priznám sa, že neviem, ako momentálne skutočne prebieha bežná hodina telesnej výchovy. Spätnú väzbu máme iba od rodičov detí, ktoré nás navštevujú. V dnešnej sedavej dobe je akýkoľvek prirodzený pohyb cenný, mal by však rešpektovať zásady fyziologického pohybu. 

Ak celý deň sedíme, aspoň dvakrát za hodinu by sme sa mali rozhýbať a natiahnuť.


Voči preskakovaniu cez kozu, kotrmelcom alebo lezeniu na lane nemám vôbec žiadne výhrady. Dôležité je, samozrejme, aby deti vedeli, ako správne tieto pohyby robiť. Ako som už spomínala vyššie, klasické brušáky by bolo vhodnejšie nahradiť funkčnejšími alternatívami. Necvičiť konkrétne svaly, ako brušné svaly, sedacie svaly, ale cvičiť určité pohyby, pri ktorých dôjde k ich prirodzenému zapojeniu spolu s ostatnými svalmi (konkrétne príklady nižšie – pozn. red.).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Čo by si poradila človeku, ktorý celý deň sedí za počítačom, aby ho na konci dňa nebolelo celé telo?

Pri dlhodobom sedení alebo zotrvávaní v statickej polohe je veľmi dôležité sa aspoň jeden- až dvakrát za hodinu rozhýbať a natiahnuť. Záleží na každom z nás, či to bude iba krátka prechádzka alebo akékoľvek cvičenie, ktoré dodržuje fyziologické princípy zdravého pohybu. Rovnako pred pracovným časom alebo po ňom je vhodné vykonať pohybovú aktivitu, ktorá kompenzuje statický sed v práci.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Je nejaký pohyb vyslovene nevhodný pre človeka, ktorý celý deň sedí a na pohyb/cvičenie si nájde maximálne hodinu po práci?Hovorí sa, že neexistuje zlý pohyb, iba zlé stvárnenie, ale aj toto tvrdenie nemusí vždy platiť. Ak po celom dni sedenia v práci ideme napríklad behať alebo hrať tenis, je potrebné telo na túto pohybovú aktivitu pripraviť. Dôležité je správne rozcvičenie a zvolenie adekvátnej záťaže vzhľadom na stav nášho tela.


Jednou z tvojich klientok je aj ultrabežkyňa Lenka Vacvalová. Na čo podľa teba bežci – z hľadiska fyzioterapie – nekladú dostatočný dôraz?

Ak by sme sa bavili o amatérskych bežcoch, väčšiu pozornosť by si určite zaslúžilo kvalitné rozcvičenie pred behom a dostatočná regenerácia po behu. Profesionálnejší bežci, akým je aj Lenka, si, naopak, na rozcvičení dávajú veľmi záležať. Myslím si aj, že je veľmi dôležité zvolenie správnej bežeckej obuvi a správna technika behu, ktorá nám pomáha predchádzať preťaženiu pohybového systému.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)


Ako si vybrať správne tenisky na beh?

Neexistuje jednoznačná odpoveď. Všetko záleží na tom, v akom stave je váš pohybový aparát a chodidlá. Aké vzdialenosti beháte a na akom povrchu? Objavuje sa pri behu bolesť? Máte zvládnutú techniku behu? Ak chceme začať pravidelne behávať, odporúčam skonzultovať výber topánok v špecializovanom bežeckom obchode. O vhodnosti barefootových bežeckých topánok sa najlepšie poradíte so svojím fyzioterapeutom alebo bežeckým trénerom.


Na Instagrame ľudí učíš, ako sa majú správne hýbať. Prečo si sa rozhodla posunúť svoje know-how verejnosti?

Mojím zámerom vždy bolo aj bude vzdelávať širokú verejnosť v oblasti zdravého fyziologického pohybu. Prinášať ľuďom nielen teoretické, ale aj praktické tipy, ktoré môžu uplatňovať v bežnom živote. Mám nesmiernu radosť, že tento profil mnohých ľudí posmelil k návšteve fyzioterapeuta, ktorú odkladali, a pomohol im lepšie pochopiť, ako fungujú naše telá. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Lenka Vojtovič (@kinisi_fyzioterapie)

Domov
Zdieľať
Diskusia