Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. októbra 2021, 12:27
Čas čítania 1:54
Viktor Kniš

Fica, Kaliňákovcov a tajomného pána X blízkeho tajnej službe spája ružinovský panelák

NEWS ERIK KALIŇÁK ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Nadácia Zastavme korupciu odhalila, ako si byty v rovnakom paneláku striedali ľudia zo Smeru, ale aj ďalšie verejne známe osoby.

Nadácia Zastavme korupciu upozornila na ružinovský panelák, v ktorom vlastnili byty členovia strany Smer-SD, ale aj tajomný podnikateľ Peter Košč. Ten je momentálne obvinený a polícia na neho vydala zatýkací rozkaz. Podľa mimovládnej organizácie Robert Fico predal svoj byt Robertovi Kaliňákovi v roku 2009.

Robert Kaliňák vlastnil v tejto bytovke až tri byty, jeden daroval Erikovi Kaliňákovi a dva Milanovi Kaliňákovi, bratovi bývalého ministra vnútra. 

Posledného bytu sa v prospech súrodenca zbavil Robert Kaliňák vo februári 2021. „Osud bytov Kaliňáka a Košča na najvyššom poschodí postihli začiatkom tohto roka radikálne zmeny. Udialo sa tak tesne predtým, ako Košča obvinili. Košč svoj byt vo februári založil, Kaliňák v rovnakom mesiaci daroval svojmu bratovi,“ upozornila NZK.  

NZK
Zdroj: Nadácia Zastavme korupciu

Podnikateľ Košč, ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe, kúpil svoj byt od človeka s menom Robert Grohol (bez diakritiky). Muž s rovnakým menom – Róbert Grohoľ – sledoval v januári 2021 novinárku Denníka N Moniku Tódovú. V rovnakom čase mala strana Smer-SD informácie o pohybe novinárky, ktoré prezentovala na tlačovej konferencii. Na tlačovke Robert Fico rozprával podrobnosti z osobného stretnutia so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Strana Smer nereagovala na otázky Nadácie Zastavme korupciu, Refresher sa preto na túto tému opýtal samotného predsedu strany v rámci veľkého videorozhovoru, ktorý bude publikovať v piatok popoludní na Youtube. 

Bytové priestory postavili pred vyše 15 rokmi. Robert Fico Refresheru potvrdil, že vďaka svojim nadštandardným príjmom sa rozhodol pre túto investíciu v čase, keď ešte nebol predsedom vlády. Nevidí v tom žiadny problém. Tvrdí, že v čase, keď byt kupoval, bol jediný a nemal žiadnych susedov. Potvrdil, že byt predal Robertovi Kaliňákovi, pretože ten ho chcel darovať synovcovi Erikovi, ktorý je dnes podpredsedom strany. 

„V čom je môj zločin?“ pýta sa Robert Fico. Tvrdí, že o ostatných vlastníkoch bytov nič nevie. Myslí si, že za zisteniami Nadácie Zastavme korupciu stojí George Soros. 

„Mám plný šuflík fotografií Moniky Tódovej, môžem vám to ukázať. Mám aj ďalšie fotky, ktoré ste nevideli. (...) Ja neviem, kto je Grohoľ, dajte mi s ním pokoj,“ dodal. Rovnako popiera, že by poznal Petra Košča. 

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pán X vo vojne v polícii

Meno Petra Košča sa spomína aj v realizačnom návrhu, ktorým si Národná kriminálna agentúra chcela posvietiť práve na ľudí, ktorí majú blízko k policajnej inšpekcii. V dokumente sa spomína okrem Santusovej aj operatívec Ján Kaľavský, aj bývalý šéf NAKA Branislav Zurian.

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Hlavou skupiny, ktorá vraj podnikala kroky proti vyšetrovateľom z tímu Očistec, je údajne hľadaný exsiskár Peter Košč. Známy je aj pod prezývkou „pán X“, momentálne po ňom pátra polícia. 

Snahou údajnej organizovanej skupiny na inšpekcii má byť podľa NAKA dosiahnutie väzobného stíhania pre osoby, ktoré spolupracujú s políciou na objasňovaní káuz a „ktorým bude následne pod hrozbou ďalšieho trvania väzby, respektíve odsúdenia ponúknutá takzvaná posledná možnosť, aby krivo obvinili členov tímov Očistec a Fénix...“.

Krátko po zverejnení tohto realizačného návrhu si inšpekcia v spolupráci s kukláčmi zo Sobraniec prišla po vyšetrovateľov NAKA. 

Domov
Zdieľať
Diskusia