Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 7:24
Viktor Kniš

8 ultimát Borisa Kollára, pri ktorých hrozil odchodom z vlády. Jeho vyhrážky už veľa ľudí neberie vážne, zaklínadlo slabne

8 ultimát Borisa Kollára, pri ktorých hrozil odchodom z vlády. Jeho vyhrážky už veľa ľudí neberie vážne, zaklínadlo slabne
Zdroj: TASR
POLITIKA BORIS KOLLÁR VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Boris Kollár žiadal exekučnú amnestiu, nájomné byty aj skrátenie kolúznej väzby, aby dostal na slobodu svojho nominanta. Väčšinu požiadaviek vláda úplne odignorovala, napriek tomu je stále jej členom.

Boris Kollár sa tak dlho vyhrážal odchodom z koalície, až jeho slová stratili váhu. Myslia si to Richard Sulík, Veronika Remišová aj Eduard Heger. Dnes sú podľa svojich slov pripravení vzdať sa ústavnej väčšiny v parlamente v prospech spravodlivosti.

„Nechcem predbiehať, nechcem búchať do stola. No ak si mám vybrať spravodlivosť bez ústavnej väčšiny alebo ústavnú väčšinu bez spravodlivosti, vyberiem si spravodlivosť,“ povedal predseda vlády v relácii TV Markíza.

Situácia v koalícii eskaluje v súvislosti s vytvorením pracovnej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát. Konkrétne návrhy má skupina vypracované a je na koalícii, aby sa dohodla na konkrétnom znení zákonov. V hre je posilnenie kompetencií Lipšicovho úradu na úkor Žilinkovho.

Sme rodina si myslí, že odborníci v oblasti spravodlivosti chcú zobrať moc „ficovskej mafii“ a dať ju do rúk „čurillovskej mafii“. Ján Čurilla je elitný vyšetrovateľ NAKA z tímu Očistec, ktorého zobrali do väzby spolu s tromi kolegami pre podozrenia z marenia spravodlivosti a zo zneužívania svojej funkcie. Medzičasom ich prepustili na slobodu. 

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Nie je to však prvýkrát, čo sa predseda parlamentu a hnutia Sme rodina vyhráža odchodom. Viackrát dal vlastnej vláde ultimáta, ktoré vyšumeli bez avizovaného dramatického vyvrcholenia. 

Pripravili sme prehľad Kollárových ultimát, ktoré sa skončili vo vzduchoprázdne. Časť z nich ešte stále môže byť rozbuškou pre koaličnú krízu. 

Ak by hnutie Sme rodina naozaj odišlo do opozície, koalícii by zostalo 75 poslancov a tesná väčšina by sa opierala o dvojicu nezaradených odídencov zo Za ľudí Miroslava Kollára a Tomáša Valášeka. S oboma síce premiér rokoval, ale o záveroch neinformoval. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Boris Kollár vyhrážal odchodom, keď sa zistilo, že jeho diplomovka je plagiát.
  • Ako Kollára dobieha vlastné ultimátum o Pčolinskom. 
  • Ako sa zachoval, keď Eduard Heger vytvoril komisiu s cieľom vyčistiť prokuratúru a políciu od toxických ľudí. 
  • Kedy chcel Kollár hlasovať s Pellegrinim, no aj tak nedosiahol svoje.
  • Prečo sa Kollár hnevá na koaličných partnerov v súvislosti so zákonom o nájomných bytoch.

Plagiátor Boris Kollár

Borisa Kollára vyzvali niektorí členovia koalície na odchod z parlamentu už pár mesiacov po voľbách, keď sa ukázalo, že svoj vysokoškolský titul dostal podvodom. Šéf Sme rodina používal argument, že postupoval podľa pravidiel, ktoré platili v čase, keď diplomovku písal.

Zhoda s ostatnými prácami mu vyšla na 24 %, podľa bývalého politika Miroslava Beblavého však opísal skoro 100 % práce vrátane praktickej časti. 

„Preverme všetkých alebo nikoho. Ešte raz, ja som sa ospravedlnil, urobil som to lege artis. Nikto mi nemôže povedať, že som porušil zákon. (...) V poriadku, tak ja potom nemám inú možnosť, ako odísť aj z vlády, nielen odísť z parlamentu. Ja nebudem nikoho vydierať, idem sa porozprávať s nimi,“ povedal Kollár pred stretnutím s poslancami SaS.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

Zo strany Za ľudí vyzýval Kollára na odchod z postu predsedu parlamentu najmä Juraj Šeliga. Šéf Sme rodina ho za to nazval farizejom a vyhrážal sa mu. Šeliga bol v tom čase podpredsedom parlamentu, medzičasom odstúpil pre kauzu týkajúcu sa porušenia pravidiel počas lockdownu. „Tento farizej dobehol a kričí: Musíš odstúpiť z pozície predsedu parlamentu. (...) Prepáčte mi, pán podpredseda, ako udrieš, tak dostaneš späť,“ dodal Kollár.

Plagiát Borisa Kollára rýchlo zatienil plagiát Igora Matoviča. Keď sa ukázalo, že záverečné vysokoškolské práce sú všeobecným problémom, v koalícii prestali byť témou. 

5 požiadaviek z koaličnej krízy, ktoré nikoho nezaujímali 

„Zaseknem sa a prestane fungovať vláda, prestane fungovať parlament. (...) Môžem urobiť túto obštrukciu a aj ju urobím,“ vyhrážal sa Boris Kollár v čase koaličnej krízy. Pred médiá predstúpil ešte v prvej polovici marca 2021 s piatimi požiadavkami, ktoré žiadal naplniť najneskôr do konca júlovej parlamentnej schôdze. 

Hnutie Sme rodina žiadalo vyplatiť jednorazovú finančnú pomoc pre ľudí najviac dotknutých krízou počas pandémie, odklad splátok úverov a energií, odklad výkonu exekúcií, dofinancovanie cestovného ruchu a gastrosegmentu sumou do 100 miliónov eur a distribúciu 5 respirátorov do každej rodiny.

„Sme rodina neprichádza so žiadnymi personálnymi požiadavkami typu: musí odstúpiť ten minister, druhý, tretí, štvrtý,“ hovorili v čase, keď SaS žiadala odchod predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Strana Richarda Sulíka rovnako svoje požiadavky odprezentovala ako ultimátum. 
 

Nesplnili požiadavku s respirátormi ani opatrenie týkajúce sa úverov. Koalíciou neprešiel ani pôvodný návrh týkajúci sa exekúcií, ktoré neodložili. Hnutie Sme rodina napriek tomu v koalícii zostalo a celú situáciu prešlo mlčaním.

KollárKrištúfková
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Hádka pre kolúznu väzbu

„... v takej vláde nechcem byť a odídem z nej. Kľudne poruším koaličnú zmluvu a nech ma vyhodia...“ vyhrážal sa Boris Kollár v čase, keď bojoval za skrátenie kolúznej väzby krátko po tom, čo za mreže poslali nominanta jeho strany Vladimíra Pčolinského. Bývalý šéf SIS má v hnutí Sme rodina manželku a brata, ktorí viackrát naznačili, že by boli najradšej, keby z vlády odišiel Roman Mikulec ako minister vnútra. 

Odporúčané
Boris Kollár: Vrtuľníkom budem chodiť celé leto. Klimatická kríza pre našu stranu nie je téma (Rozhovor) Boris Kollár: Vrtuľníkom budem chodiť celé leto. Klimatická kríza pre našu stranu nie je téma (Rozhovor) 2. júna 2023, 10:00

Poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová priniesla v apríli 2021 do parlamentu zmenu Trestného zákona, ktorá by okamžite po nadobudnutí platnosti dostala z väzby nielen Vladimíra Pčolinského, ale napríklad aj Moniku Jankovskú.

Mária Kolíková v tom čase už pracovala na novele Trestného poriadku, ktorá sa mala týkať aj podmienok väzby. Kollár chcel podmienky väzby zjemňovať už po samovražde Lučanského, naplno sa však začal agende venovať, keď zobrali jeho nominanta.

V máji 2021 kričal v parlamente na Kolíkovú, keď konštatovala nedostatky v návrhu Hajšelovej, a pýtal sa jej, koľko mŕtvych Lučanských ešte potrebuje. Neskôr sa jej ospravedlnil a dohodli sa na kompromise blízkom pôvodnému návrhu Kolíkovej. Z vlády neodišiel a ministerke spravodlivosti priniesol kvety.  

Kollár: Kľudne aj poruším koaličnú zmluvu

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103903 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bol Boris Kollár ochotný hlasovať s Hlasom-SD, no aj napriek tomu nedosiahol svoje.
  • Ako o Kollárovi rozprával mafián Tiger a aké údajné ultimátum vyslovil.
  • Kedy Boris Kollár prvýkrát pripustil predčasné voľby.
  • Prečo je Kollár ochotný odísť z vlády kvôli svojmu nominantovi Žilinkovi, keď príde o právomoci.
  • Ako sa Kollár vyhráža pri nájomných bytoch.
Domov
Zdieľať
Diskusia