Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 16:20
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová

Prieskum o interrupciách na Slovensku: tretina ambulancií ich odmieta robiť, mnohé ženy si zákrok vôbec nemôžu dovoliť

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Je tiež veľmi ťažké zistiť, kde interrupcie vykonávajú, ako a koľko to stojí. Vyplýva to z prieskumu organizácie Možnosť voľby.

Až tretina slovenských zdravotníckych zariadení neposkytuje ženám možnosť absolvovať interrupciu. Vyplýva to z prieskumu feministickej organizácie Možnosť voľby, ktorý mapoval dostupnosť poskytovania interrupcie na žiadosť ženy.

Ženy musia za interrupciami často cestovať, nemajú dostupné informácie a nerovným prístupom sa podľa verejnej ochrankyne práv dokonca prehlbujú sociálno-ekonomické rozdiely.

Nie každá žena má rovnaké možnosti

Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej sa potrebujeme vrátiť k podstate diskusie o interrupciách, ktorou má byť právo žien na zdravie. „Štát je povinný ženám zabezpečiť geograficky aj finančne dostupné služby v oblasti reprodukčného zdravia. V kontexte práva na informácie je taktiež dôležité, aby ženám bolo umožnené ľahko sa dostať k informáciám o týchto službách,“ povedala.

Podľa prieskumu, ktorý si v plnom znení môžeš prečítať tu, však nemajú všetky ženy rovnaký prístup k informáciám ani k samotným interrupciám. Mnohé podľa prieskumu ani nedvíhajú telefóny, v 12 % prípadov sa podarilo skontaktovať až na 3. volanie v priebehu 2 týždňov a v 16 % sa nepodarilo skontaktovať vôbec. 

Z analýzy tiež vyplynulo, že spomedzi 70 mapovaných zariadení viac ako tretina odmieta umelé prerušenie tehotenstva vykonať.

Domov
Zdieľať
Diskusia