Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. augusta 2021, 12:02
Čas čítania 4:50
Viktor Kniš

Desať sudcov chcelo Vladimíra Pčolinského vo väzbe, Žilinkov námestník ho prepustil na slobodu. Zrušil mu všetky obvinenia

NEWS VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Bývalého šéfa tajných pustili na slobodu. Už nie je obvinený z korupcie.

Nominantovi Sme rodina Vladimírovi Pčolinskému po šiestich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe jeho obvinenie zrušila generálna prokuratúra. Aktuality o tom informoval Pčolinského obhajca Ondrej Urban. 

„Telefonicky mi bolo oznámené, že obe obvinenia boli zrušené a dnes bude prepustený. Ideme si prevziať rozhodnutia a ideme naspäť do Leopoldova,“ povedal.

Rozhodnutie Žilinkovej generálnej prokuratúry

Aktuality ďalej informujú, že ide o rozhodnutie generálnej prokuratúry, voči ktorému sa nemôžu orgány činné v trestnom konaní odvolať. Právni zástupcovia Pčolinského pred dvoma mesiacmi avizovali, že chcú dať preveriť postup dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry generálnej prokuratúre. Nakoniec tak aj spravili.

Žilinka ako generálny prokurátor aj Lipšic ako špeciálny prokurátor sa v tejto veci vylúčili, s Vladimírom Pčolinským sa totiž osobne poznajú. O návrhu v tomto prípade rozhodoval námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka však už raz v Pčolinského veci zasahoval, keď podal disciplinárny návrh na prokurátora Petra Kysela za prieťahy v konaní v kauze bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby. 

Špecializovaný trestný súd pri poslednom rozhodnutí o neprepustení Pčolinského z väzby konštatoval, že vyšetrovanie prípadu sa chýli k záveru. Ak by stihli podať obžalobu, Žilinkov úrad by zasiahnuť nemohol, takto však situáciu zvrátil. 

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pčolinský: Zatiaľ si nechám pre seba, kto ma chcel umlčať

Exriaditeľa SIS médiá odchytili pred väznicou v Leopoldove krátko po správe o zrušení obvinenia. Pčolinský vyhlásil, že veril, že dôjde k zrušeniu obvinení voči jeho osobe vzhľadom na obsah vyšetrovacieho spisu. Po svojom prepustení z väzby novinárom povedal aj to, že zváži, či bude žiadať náhradu škody. Vyhlásil, že od počiatku boli jeho obvinenia nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách.


„Vzhľadom na to, že podnet sme podávali 4. mája, tak za tú dobu aj vzhľadom na to, že som videl, čo obsahuje vyšetrovací spis, som veril, že k takémuto rozhodnutiu by mohlo dôjsť,“ odpovedal Pčolinský na otázku, či ho prekvapilo, že ho mimoriadne prepustili.
Ešte minulý týždeň Najvyšší súd SR rozhodol, že Pčolinský ostáva vo väzbe. Exriaditeľ SIS na to v utorok povedal, že súd sa pri rozhodovaní o väzbe pozerá na veci úplne inak ako pri rozhodovaní o vine a treste. „Nejde do hĺbky,“ skonštatoval.


Exšéf tajných povedal, že si zatiaľ nechá pre seba informácie o tom, kto mohol mať motiváciu umlčať ho a odstaviť vo väzbe. Motivačných línií na jeho umlčanie vidí viacero vzhľadom na informácie, ktoré mal predtým, ako bol zadržaný, no nechcel o nich hovoriť. 

„Časť z nich som zaslal v čase, keď som bol riaditeľom SIS, vybraným ústavným činiteľom, čiastočne niektoré veci obsahovali trestné oznámenia, ktoré som podával, väzby a ďalšie veci si nechám na ďalší vývoj,“ povedal novinárom.


Pčolinský už videl zdôvodnenie od generálnej prokuratúry, stalo sa tak podľa jeho slov cez mimoriadny opravný prostriedok. Obsahuje asi desať porušení Trestného zákona, Trestného poriadku a ďalších právnych predpisov. Podľa Pčolinského sa tam nespomína šéf Sme rodina Boris Kollár ani jeho údajné návštevy generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Pčolinský Žilinku podľa svojich slov pozná od roku 2010, mali pracovný vzťah, následne neboli v kontakte až do času, keď sa stal Žilinka šéfom prokurátorov. Vtedy boli asi dva-tri mesiace v kontakte z pracovných dôvodov.

Kolúzna väzba sa podľa Pčolinského prežiť dá, ocenil prácu príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže, ktorí podľa neho pristupujú k svojim povinnostiam profesionálne i ľudsky.

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bojovali za neho mesiace

Vladimír Pčolinský bol vo väzbe od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z korupcie. Úplatok vraj zobral ešte v auguste minulého roka, pričom financie údajne pochádzali z rúk známeho podnikateľa Zoroslava Kollára, ktoré mal od neho prevziať bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Ten ich mal následne odovzdať Borisovi Beňovi, ktorý si ich mal rozdeliť so Pčolinským. Vraj išlo o 40 000 eur, ktoré mali zaručiť, aby SIS nesledovala Kollára. Beňa a Makó s políciou dlhodobo spolupracujú, Zoroslav Kollár vinu popieral. 

Ani Zoroslav Kollár už nečelí obvineniu z prečinu podplácania. Rozhodol o tom námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Podľa neho neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie.

Za bývalého šéfa tajných dlhé mesiace bojoval jeho brat Peter Pčolinský, ktorý je zároveň predsedom poslaneckého klubu Sme rodina. 

Dlhodobo tvrdil, že brat Vladimír je vo väzbe neprávom. V súvislosti so zásahom NAKA proti bývalému šéfovi SIS Peter Pčolinský podnikol niekoľko krokov proti súčasnému ministrovi vnútra, keď mu napríklad nevyjadril podporu pri odvolávaní. 

Kvôli Vladimírovi Pčolinskému čítali v pléne Národnej rady správu Slovenskej informačnej služby a Smer následne navrhol, aby bývalého šéfa tajných priviezli v putách pred poslancov, ktorí by mu následne kládli otázky. Aj keď technicky existovala možnosť predvolať väzobne stíhanú osobu do parlamentu, OČTK návrh odmietli. 

Prezidentka: Je to prekvapujúce

Zuzane Čaputovej sa nepozdáva zrušenie obvinenia týmto spôsobom a očakáva, že sa dočkáme riadneho vysvetlenia situácie. 

„Zrušenie obvinenia bývalého riaditeľa SIS námestníkom generálneho prokurátora je prekvapujúce o to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu a predtým ďalšie dva jeho senáty nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania. Očakávam teraz, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní tie skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo, a odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo,“ vyhlásila prezidentka.

Premiér Eduard Heger rešpektuje, že bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať to však odmietol. „Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené,“ vyhlásil predseda vlády. Poznamenal však, že vždy bude stáť na strane spravodlivosti. To, či má byť Pčolinský takzvane rehabilitovaný, keďže sa po obvinení vzdal funkcie šéfa SIS, je podľa Hegera otázka na koaličné hnutie Sme rodina. Ako však tvrdí, nechce predbiehať žiadne okolnosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakáva od generálnej prokuratúry viac informácií k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády.


„Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády. Myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, keď je to náležité,“ povedala ministerka.

Ministra práce Milana Krajniaka, ktorý je osobným priateľom Vladimíra Pčolinského, teší jeho prepustenie z väzby.

Krajniak
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Žilinkov námestník prichádza so strohým vysvetlením, Lipšicov úrad upozorňuje na rozhodnutia súdov 

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera tvrdí, že v prípade exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie. 

„Neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali,“ informovala hovorkyňa o záveroch námestníka Kanderu, zastupujúceho generálneho prokurátora SR, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná.

Úrad špeciálnej prokuratúry doteraz nemá doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Zo stanoviska vyplýva, že v pondelok predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu. „V predmetnej veci v rámci konania a rozhodovania o väzbe bola štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (osem sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie,“ uvádza sa v stanovisku ÚŠP. Vo všetkých štyroch prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ako aj dôvodnosť väzby.


„Od vzniku ÚŠP nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky,“ píše sa v stanovisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia