Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 17:04
Čas čítania 4:49
Viktor Kniš

Obvinenie policajného prezidenta je vážna vec, upozorňuje Čaputová. Sme rodina chce Kovaříka vo väzbe

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Politici reagujú na obvinenie najvyššieho muža v polícii.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok policajného prezidenta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Dôvodom je, že rozkazom zastavil akciu hraničnej polície zo Sobraniec proti vyšetrovateľom NAKA. Akciu nariadila šéfka tímu policajnej inšpekcie Diana Santusová, ktorú medzičasom stiahli mimo služby, pretože vraj klamala nadriadených. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorí politici si myslia, že Peter Kovařík by nemal byť ďalej policajným prezidentom a prečo.
  • Prečo Sme rodina neverí Kovaříkovi a akú politickú motiváciu má hnutie.
  • Ako reagujú prezidentka a premiér.
  • Prečo Kovaříka obvinili, aký zásah údajne zmaril a ako argumentuje vyšetrovateľka Santusová, ktorú stiahli mimo služby, lebo vraj klamala.
  • Ako sa policajný prezident bráni.

Čaputová: Je to vážna vec

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka za vážnu vec. Je podľa nej dôležité presvedčivo ho verejnosti vysvetliť.


„Ak by svoj postup prokuratúra následne pred súdom neobhájila, je potrebné rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Nateraz prezidentka nemá dostatok informácií, aby v tomto štádiu mohla vznesenie obvinenia posúdiť, a počká si na ďalší priebeh vyšetrovania,“ konštatuje hovorca prezidentky. 

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Premiér Eduard Heger nechce obvinenie nateraz komentovať, uviedla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková s tým, že sa predseda vlády musí oboznámiť s podrobnosťami a počká si na vývoj ďalšieho vyšetrovania.

Zuzana Čaputová.
Zuzana Čaputová. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Patrí do väzby, tvrdí predseda poslaneckého klubu Sme rodina

Peter Pčolinský hovorí, že policajný prezident patrí do väzby.  „Ak má platiť elementárna spravodlivosť, tak by mal byť postavený minimálne mimo služby. Pokiaľ bude vo funkcii policajného prezidenta, môže sa správať kolúzne, môže ovplyvňovať podriadených,“ hovorí Peter Pčolinský podľa Denníka N. Peter Pčolinský je bratom Vladimíra Pčolinského, ktorého NAKA zobrala do väzby ešte pred približne pol rokom. Je obvinený z korupcie. Peter Pčolinský dlhodobo útočí na policajného prezidenta aj ministra vnútra. Tvrdí, že Mikulca nepodporí ani pri jeho odvolávaní na mimoriadnej schôdzi. 

Sme rodina vraj bude pozorne sledovať postup ministra vnútra Romana Mikulca v súvislosti s obvinením policajného prezidenta. Hovorí o rozdielnych postupoch pri podozreniach voči Diane Santusovej, ktorej dočasne pozastavili činnosť vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby, pričom Kovařík napriek obvineniu ostáva vo funkcii. 


„Ľudia volili zmenu, aby spravodlivosť platila pre všetkých rovnako, avšak vidíme tu viditeľný rozdiel,“ hovorí hnutie. Poukázalo na to, že Kovařík aj po obvinení ostáva vo funkcii. „A má najväčšiu možnosť ovplyvňovať prípady,“ poznamenalo.


Pripomína, že podľa slov policajného prezidenta práve Mikulec vydal rozkaz na zastavenie akcie voči obvineným Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovovi, čo však šéf rezortu vnútra odmieta. „Preto budeme pozorne sledovať postup ministra v tomto prípade. Samozrejme, tieto skutočnosti k dôvere v políciu nepridávajú,“ dodalo.

Vladimír Pčolinský.
Vladimír Pčolinský. Zdroj: TASR/Martin Baumann

OĽaNO verí, že Mikulec má dosť informácií, SaS aj Za ľudí čakajú na vysvetlenie, inak by mal ísť Kovařík mimo služby

OĽaNO verí svojmu nominantovi Romanovi Mikulcovi, že disponuje dostatkom informácií, aby kompetentne rozhodol o ďalšom postupe voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi.


„Veríme, že na protikorupčné ťaženie a ďalší boj proti organizovanému zločinu nebude mať vzniknutá situácia žiadny vplyv. Hoci viaceré kroky krajskej prokuratúry môže vnímať verejnosť rozpačito, k jej konaniu sa vyjadrovať nebudeme,“ píše hnutie.

Policajný prezident Peter Kovařík má aj naďalej dôveru ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvod na jeho odvolanie zatiaľ nevidí.


„Obvinenie neznamená, že človek je aj vinný. Vzniesť obvinenie je právom orgánu činného v trestnom konaní, ak má dôvody a podozrenie, ale to neznamená, že to, čo je v obvinení, človek aj urobil,“ vysvetlil Mikulec pre médiá.


Dodal, že keď mu doručia uznesenie o vznesení obvinenia voči Kovaříkovi, bude sa tým zaoberať. „Budeme to skúmať, či vznikli podmienky na to, aby sme ho postavili mimo služby. Nemám zatiaľ dôvod na jeho odvolanie,“ zdôraznil Mikulec. Dodal, že ponechanie prezidenta vo funkcii nebude ohrozovať dôležitý záujem štátnej služby.

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Richard Sulík na piatkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že ak je obvinenie voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi na solídnom základe, mal by aspoň dočasne prestať vykonávať funkciu.

„V tomto momente neviem povedať, do akej miery je to vojna medzi policajtmi. Ak sú tieto obvinenia na aspoň čiastočne solídnom základe, tak si myslím, že policajný prezident by mal prestať vykonávať svoju funkciu aspoň dočasne, aspoň kým sa ukáže, ako to vlastne je,“ povedal Sulík. Tvrdí, že na všetkých by mal platiť rovnaký meter.

Domov
Zdieľať
Diskusia