Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2021, 16:45
Čas čítania 1:32
Tímea Krauszová TASR

AKTUALIZOVANÉ: Na Haiti bolo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si množstvo obetí

NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

V sobotu ráno miestneho času zaznamenali na Haiti zemetrasenie s magnitúdou 7,2.

Aktualizované 14. 8. 2021 o 18.23 h

Epicentrum zemetrasenia, ktoré Haiti zasiahlo v sobotu o 8.29 h miestneho času (14.29 h SELČ), sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od Saint-Louis du Sud v hĺbke 10 kilometrov. Otrasy cítili aj obyvatelia hlavného mesta Port-au-Prince, vzdialeného zhruba 160 kilometrov, ktorí v strachu pred zrútením budov vybehli von zo svojich domovov. Zemetrasenie si všimli i obyvatelia Dominikánskej republiky či Jamajky.

Dve zemetrasenia po sebe

Podľa amerického geologického ústavu zaznamenali zemetrasenie zhruba o pol deviatej ráno miestneho času asi 150 km od hlavného mesta Port-au-Prince. Hĺbku malo až 10 km. Rozsah škôd zatiaľ nie je jasný, na sociálnych sieťach sa však už objavujú prvé zábery, ktoré ukazujú zrútené budovy. Pre CNN miestne úrady potvrdili, že došlo aj k úmrtiam.

„Môžem potvrdiť, že (zemetrasenie) má obete, ale nemám zatiaľ ich presný počet,“ povedal pre AFP Jerry Chandler, šéf miestnej civilnej ochrany. „Stále zbierame informácie,“ dodal s tým, že na miesto smeruje haitský premiér Ariel Henry a krajina spustila činnosť núdzového operačného strediska.

Odporúčané
VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy 5. januára 2023, 13:24

Obyvatelia hlavného mesta opustili svoje domovy, keď cítili prvú vlnu. Druhé zemetrasenie, s magnitúdou 5,2, zasiahlo tú istú oblasť zhruba o dvadsať minút neskôr.

Ľudia v strachu utekali z vlastných domov

„Zobudila som sa, ani som nemala čas obuť sa. Prežili sme zemetrasenie v roku 2010 a jediné, čo som bola schopná urobiť, bolo utiecť,“ povedala podľa BBC jedna z obyvateliek hlavného mesta. Jej dve deti a mama ostali v dome, varoval ich sused, ktorý vbehol za nimi. Spoločne potom utekali dolu ulicou.

Úrady sa pôvodne obávali aj cunami. Geologická služba Spojených štátov (USGS) v súvislosti so zemetrasením vydala aj výstrahu pred vlnami, ktoré mali siahať do výšky jedného až troch metrov. Americký varovný systém však neskôr varovanie zrušil.

Zemetrasenie podľa fotografií miestnych obyvateľov poškodilo tamojšie školy i domy na juhozápadnom polostrove Haiti. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľali zábery ruín budov vrátane kostola v meste Les Anglais, v ktorom sa v čase zemetrasenia konala bohoslužba.

Haiti už raz zemetrasenie nasledované cunami spustošilo – v januári 2010. Vtedy šlo o magnitúdu 7,0 a podľa odhadov si vyžiadalo 200-tisíc životov.

Správu aktualizujeme.

Domov
Zdieľať
Diskusia