Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2021, 20:36
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

Je z Moniky Jankovskej „ľudská troska“? Psychiatri sa v názoroch nezhodujú

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Monika Jankovská podľa svojho obhajcu nie je schopná vyšetrovacích úkonov, tvrdí jej advokát. Jeden z odborníkov si však myslí, že opak je pravda.

Ošetrujúci lekár z odboru psychiatrie si myslí, že Monika Jankovská nie je schopná zúčastňovať sa na vyšetrovacích úkonoch v kauze Fatima. Vyšetrovanie sa blíži ku koncu a Jankovská so svojím advokátom tak majú právo preštudovať spis. Bývalá štátna tajomníčka ho však nevyužije.

Právny zástupca Jankovskej Peter Erdös pre TV Markíza povedal, že jeho klientka v súčasnosti nie je schopná zo psychickej stránky akéhokoľvek vyšetrovacieho úkonu, a odvolal sa práve na slová psychiatra, podľa ktorého by mohlo dôjsť k zhoršeniu jej zdravotného stavu. Advokát dodáva, že žiadali vzdialenejší termín, čomu vyšetrovateľ nevyhovel. 

Namiesto toho dal v máji tohto roku vypracovať ďalší znalecký posudok, z ktorého vyplynulo, že Jankovskej zdravotný stav dovoľuje zúčastňovať sa na vyšetrovacích úkonoch bez ohrozenia psychického zdravia. 

Právny zástupca bývalej vysokopostavenej úradníčky Moniky Jankovskej ešte vo februári 2021 tvrdil, že jeho klientka vyzerá ako ľudská troska. „Mal som možnosť ju v utorok vidieť. Pohľad na ňu bol naozaj zlý, pretože bolo vidieť, že momentálne je to ľudská troska,“ uviedol Peter Erdős v rozhovore pre Plus jeden deň. Zároveň dodal, že sa „rozhodla priznať a spolupracuje aj s políciou na odhaľovaní inej trestnej činnosti“.

Monika Jankovská
Monika Jankovská Zdroj: TASR/Ján Krošák

Čo je kauza Fatima? 

Ide o údajné násilné prebratie historickej budovy v centre Trenčína podnikateľovi Ondrejovi Janíčkovi skupinou okolo niekdajšieho mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. Podľa obvinenia mu mala za 3-miliónový úplatok pomáhať Monika Jankovská. 

Dnes už o tom vypovedá aj korunný svedok Michal Vida, ktorý sa v minulosti pohyboval v okolí mafiánskej skupiny čongrádyovcov. Michal Vida v roku 2018 verejne na dnes už zmazanom videu opísal, ako mala Monika Jankovská, ešte ako sudkyňa, vziať úplatok 3 milióny korún za rozhodnutie, ktorým pôvodných majiteľov budovy držali takmer dva roky vo väzení. Video však z internetu zmizlo krátko nato. Podľa Vidu pre nátlak zo strany Moniky Jankovskej. 

Odporúčané
Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť 20. septembra 2020, 12:28

Kočnerova Threema navyše odhalila, že v čase, keď sa vo verejnom priestore objavilo video obviňujúce Moniku Jankovskú, plánovala dvojka na ministerstve spravodlivosti diskreditáciu majiteľa Fatimy. 

„Povie tri nacvičené vety. Janíček klame. Vydieral ma a donútil ma natočiť video. Neposlal som Markíze ani inde žiadne svoje vyjadrenie. Ospravedlňujem sa pani Jankovskej,“ písala cez aplikáciu Jankovská Kočnerovi.

Na začiatku augusta 2020 Michal Vida pre TV Markíza potvrdil, že Monika Jankovská ho po zverejnení videa ovplyvňovala v tom, ako má vypovedať.

Domov
Zdieľať
Diskusia