Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. augusta 2021, 10:42
Čas čítania 1:50
Viktor Kniš

Robert Fico a Norbert Bödör sa možno kvôli Marianovi Kočnerovi stretnú na súde ako svedkovia

NEWS MARIAN KOČNER NORBERT BÖDÖR ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Marian Kočner ide opäť pred súd. Tentoraz v súvislosti s papierikmi s poznámkami pre rodinu aj vplyvných ľudí z politiky a justície.

V utorok a v stredu sa Marian Kočner opäť postaví pred súd. Tentoraz ide o kauzu tzv. motákov, ktorú budú pojednávať na mieste, kde mal podľa správ z Threemy najlepšie kontakty. Okresný súd Bratislava I bude mať možno aj netradičnú návštevu. Obhajoba totiž plánuje zvážiť, či bude trvať na prítomnosti svedkov – šéfa Smeru Roberta Fica a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. 

Na augustovom pojednávaní budú postupne vypovedať bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, ktorý je korunným svedkom v tomto prípade, pretože to bol práve on, kto vyšetrovateľom motáky odovzdal. Ďalej advokát Andrej Šabík, ktorý bol sprostredkovateľom motákov, a obhajca Marek Para. Súd navrhuje vypočuť aj znalcov. 

Peter Pellegrini a Robert Fico.
Peter Pellegrini a Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Čo sú motáky?

Ide o rukou písané lístočky, ktorými väzeň posiela inštrukcie niekomu, komu dôveruje. Zväčša obsahujú pokyny, čo má daná osoba spraviť. V tomto prípade chcel Marian Kočner podľa prokurátora využiť kontakty na vplyvné osoby v snahe dostať sa von z väzby. Zároveň údajne inštruoval Petra Tótha, ako má postupovať pri zabezpečení finančnej hotovosti pre Kočnerovu rodinu, ak by sa von nedostal. 

Kočnerov moták: „Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka. RF to mal vybaviť!“

Motákov bolo veľa, v niektorých inštruoval Marian Kočner svoju dcéru, aby vedela, ako sa postarať o podnikanie, písal aj o veštici a snažil sa komunikovať s Alenou Zsuzsovou.

Bývalý príslušník SIS Peter Tóth vo svedeckej výpovedi pred súdom v prípade dvojnásobnej vraždy hovoril, ako ho Marian Kočner z väzby žiadal o pomoc. Peter Tóth vraj vynášal Kočnerove motáky, v ktorých sa spomína meno bývalého poslanca Smeru a ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, ale aj skratka RF, čo sú iniciály šéfa Smeru Roberta Fica. 
 

„Chcel by som vedieť od Kamoša, prečo Mamojka zlyhal!!! Takže by som rád dostal odpoveď. Mal to RF vyriešiť! Chcem vedieť, prečo sa na to vyj…l,“ písal Marian Kočner v odkazoch pre Petra Tótha.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Pod prísahou svedčil Peter Tóth aj o tom, že osobne vybavoval prepustenie Mariana Kočnera z väzby u Mojmíra Mamojku v jeho dome. „Povedal som Mamojkovi, že ho pozdravuje pán Kočner, že podal podnet na Ústavný súd a prosí ho, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa opýtal, či je to podané. Povedal ‚v poriadku‘, zobral si to a odišiel preč,“ povedal Peter Tóth v januári 2020 pod prísahou pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Tóth
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ďalší Kočnerov problém 

Marian Kočner je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom.

V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho ŠTS v Pezinku spoločne s Alenou Zs. pôvodne oslobodil v septembri 2020 spod obžaloby. Verdikt nebol právoplatný, vo veci rozhodoval 15. júna Najvyšší súd SR. Ten rozhodol, že vecou sa bude opätovne zaoberať ŠTS v Pezinku.


Koncom júna ho ako ďalšiu osobu obvinili v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka.
Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia