Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. augusta 2021, 14:47
Čas čítania 1:22
Viktor Kniš

Kočner bol nikto, presne ako ja, hovorí Makó. V rozhovore porozprával, čo sa dialo, keď zavraždili Kuciaka, ale aj o Ficovi

NEWS ĽUDOVÍT MAKÓ
Uložiť Uložené

Ľudovít Makó prijal ponuku na rozhovor, aby porozprával o systéme, ktorého sa stal súčasťou na pozvanie Norberta Bödöra a Tibora Gašpara. Oligarcha mu k platu doplácal 10-tisíc eur.

Ľudovít Makó je korunným svedkom a zároveň obvineným v mnohých korupčných kauzách, v ktorých zároveň usvedčuje bývalých vysokopostavených policajtov, podnikateľov či príslušníkov SIS zo skutkov, ku ktorým sa nepriznali. Robert Fico jeho dôveryhodnosť dlhodobo spochybňuje a označuje ho za univerzálneho udavača, ktorý výmenou za slobodu polícii povie všetko, čo potrebuje, aby mohla zatvárať (aj) nominantov strany Smer-SD.

Spolupracujúci obvinený prijal ponuku na rozhovor pre Denník N, v ktorom rozprával, ako sa stal súčasťou „systému“, resp. údajnej organizovanej zločineckej skupiny, na ktorej čele stál Norbert Bödör. Bol to práve on, kto spoločne s Tiborom Gašparom ako bývalým policajným prezidentom zlákal Makóa na post riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy. Bödör mu vraj dokonca každý mesiac doplácal k platu 10-tisíc eur. 

Makó tvrdí, že najvyšší úplatok, ktorý kedy zobral, bolo necelých 100-tisíc eur. Úplatky vraj nebral pravidelne, sprostredkovateľa služieb v rámci „systému“ policajtov, štátnych úradníkov, politikov a oligarchov robil aj zadarmo. 

Makó
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Tvrdí, že nevie, či na vrchole celej schémy stoja politici alebo oligarchovia, má však pocit, že je to kombinácia. „Oligarchovia nemajú politické záujmy, oni chcú len zarábať a na základe toho sa snažia dosadiť ľudí. Politici sa zase veľmi snažia zachovať si politickú silu,“ povedal Makó Denníku N.

Odporúčané
Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? 29. januára 2021, 14:20

Bývalý šéf KÚFS si zaspomínal aj na to, čo sa v rámci údajnej zločineckej skupiny dialo, keď zabili Jána Kuciaka. Tvrdí, že aj vďaka svojim skúsenostiam z bezpečnostnej služby vnímal „rôzne pohyby osôb, formy a smery vyšetrovania, sťažovanie veci“. Bol presvedčený, že niekto sa snaží o to, aby vraha nenašli. Makó si na základe indícií, ktoré má, myslí, že za vraždou Jána Kuciaka stojí aj niekto iný ako Marian Kočner. Odsúdeného zmenkového podvodníka označil za človeka, ktorý nič neznamená. 

Spolupracujúci obvinený nevedel priamo odpovedať na otázku, či je Robert Fico súčasťou korupčného systému, ktorý rozsiahlo opisuje aj pred políciou. „Pre mňa je ťažké sa k tomu vyjadriť, keďže som sa nezúčastnil na žiadnom stretnutí alebo rokovaní k zadaniu úlohy ľuďmi, na ktorých sa pýtate,“ odpovedal na otázku Denníka N v súvislosti s Ficom. Stretával sa s ním vraj len separátne. 

Makó ľutuje, že sa dopustil týchto skutkov, a svoje konanie sa snaží napraviť aspoň spoluprácou s políciou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia