Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 17:02
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš

Poľská olympionička sa po zisku medaily poďakovala svojej partnerke, aj keď v Poľsku LGBT+ komunitu utláčajú

Poľská olympionička sa po zisku medaily poďakovala svojej partnerke, aj keď v Poľsku LGBT+ komunitu utláčajú
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/na voľné použitie (ilustračná fotografia)
ŠPORT LGBT+ POĽSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Poľka verejne priznala homosexuálnu orientáciu, aj keď pochádza z krajiny, v ktorej vládnu konzervatívne hodnoty.

Keď veslárka Katarzyna Zillmannová so svojím tímom z Poľska vyhrala striebornú medailu v rámci disciplíny párovej štvorky žien, zobrala si do rúk mikrofón a poslala odkaz svojej životnej partnerke. Poďakovala jej za podporu a v rámci ďakovnej reči prezradila, že to nie je prvýkrát, čo odhaľuje svoju homosexuálnu orientáciu. „Z nejakého dôvodu to v minulosti médiá nezverejnili,“ povedala olympionička z Poľska podľa portálu Advocate

Zillmanová priznala, že priestor po zisku striebornej medaily chce využiť práve na to, aby LGBT+ komunitu podporila. „Viem, že týmto spôsobom pomôžem ostatným,“ povedala s tým, že keď si v minulosti na verejnosť obliekla tričko „športom proti homofóbii“, ozvalo sa jej viacero ľudí vrátane mladej športovkyne – veslárky –, ktorá sa jej poďakovala za podporu a motiváciu. „Jedna takáto správa stačí na to, aby som zabudla na tisícky nepriateľských správ a znechutených tvárí,“ dodala. 

Odporúčané
Influencerke Tatiane Židekovej Instagram zablokoval 200-tisícový účet: Asi som sa niekomu nepáčila a nahlásil mi fotky Influencerke Tatiane Židekovej Instagram zablokoval 200-tisícový účet: Asi som sa niekomu nepáčila a nahlásil mi fotky 31. júla 2021, 9:06

V Poľsku dlhodobo dostávajú priestor primárne konzervatívne názory. Poľská polícia ešte v auguste 2020 zadržala desiatky ľudí, ktorí vo Varšave protestovali proti zatknutiu aktivistu za práva sexuálnych menšín, ktorý zaútočil na dodávku bojovníkov proti interrupciám. Na okamžité prepustenie aktivistu vyzvala komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. 

Problematika práv sexuálnych menšín začala byť v prevažne katolíckom Poľsku výraznejšie medializovaná pred júnovými prezidentskými voľbami. V tých svoj mandát obhájil úradujúci prezident Andrzej Duda, ktorý v priebehu kampane predniesol viacero homofóbnych vyjadrení. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Katarzyna Zillmann (@kzillmann)

Domov
Zdieľať
Diskusia