Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Faith in Nature
5. augusta 2021, 13:30
Čas čítania 3:31
Sponzorovaný obsah

Začiatky používania tuhých šampónov môžu byť komplikované. Poradíme ti, ako to prekonať

Začiatky používania tuhých šampónov môžu byť komplikované. Poradíme ti, ako to prekonať
Zdroj: Faith in Nature
MÓDA UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Prečo sú niekedy lepšie šampóny bez sulfátov a ako to pomáha vlasom, ale aj prírode?

Možno aj ty patríš do skupiny ľudí, ktorí ešte stále nenabrali odvahu a nevedia, ako s tuhými šampónmi začať. Bojíš sa mastných vlasov, lupín alebo že tvoje vlasy stratia na kvalite? V spolupráci s Faith in Nature si vysvetlíme, aké sú ich benefity, ako začať s ich používaním a prečo sú lepšie pre tvoje vlasy aj prírodu. 

Zero waste, dlhšie vydržia a môžu byť pre vlasy lepšie 

Jedným z benefitov tuhých šampónov je to, že sa pri nich tvorí iba minimálny odpad. Bývajú zabalené v kartónovej krabičke, ktorú môžeš recyklovať, prípadne si ich kúpiš v bezobalovom obchode. Okrem toho, že v kúpeľni nezaberajú toľko miesta, zväčša vydržia v porovnaní s bežným šampónom oveľa dlhšie. Pri cestovaní sa bezproblémovo prenášajú a majú aj ďalšie výhody. 

tuhý šampón, Faith in Nature
Zdroj: Faith in Nature

Základný rozdiel je v zložení  

Väčšina prírodných šampónov, medzi ktorými nájdeš práve tie tuhé, neobsahuje syntetizované chemikálie. Medzi nimi sú najčastejšie zložky dodecylsulfát sodný (SLS) a laurylsulfát sodný (SLES), ktoré sa do šampónov pridávajú, aby penili. Tuhé šampóny ich neobsahujú, preto môžu peniť menej, na čo si treba v začiatkoch zvyknúť. Okrem toho tuhé šampóny zvyčajne neobsahujú ani parabény a sírany. Tie môžu byť zodpovedné za podráždenie a vysúšanie pokožky.

Prírodné zložky v šampónoch sú lepšie nielen pre tvoje vlasy a pokožku, ale aj pre prírodu. Všetky chemikálie, ktoré sa nachádzajú v produktoch, ktoré používaš v kúpeľni, sa totiž odtokom dostávajú do pôdy, morí a riek.

Ako začať s tuhými šampónmi 

Aj napriek tomu, že niektoré tuhé šampóny obsahujú prírodné zložky, ktoré sú dobré pre tvoje vlasy aj pokožku hlavy, môžu vyvolať alergickú reakciu. Stačí, že máš alergiu napríklad na jednu zo zložiek, ktorá je v šampóne, a môže ťa svrbieť pokožka hlavy. Preto si treba zloženie každého šampónu vopred dôkladne pozrieť

V prípade, že chceš začať s tuhým šampónom, treba si vybrať ideálne podľa vlastných vlasov. Každá zložka šampónu je dobrá na rôzne problémy. Zatiaľ čo levanduľa pôsobí pri probléme s lupinami, zelený čaj ti môže pomôcť na mastiace sa vlasy. Ak netušíš, čo ktorá zložka znamená, môže ti pomôcť aj tento web, ktorý ti to preloží do zrozumiteľného jazyka. 

Vyskúšaj tuhé šampóny
faith in nature, šampón
Zdroj: Faith in Nature

Potrebujem si umyť vlasy dvakrát, ak šampón nepení? 

Mnohí bývajú v začiatkoch používania tuhého šampónu prekvapení, že nepení tak, ako sme zvyknutí pri bežných šampónoch. To, že šampón toľko nepení, neznamená, že by ti horšie umyl vlasy. Keď už ideš na to, stačí šampón pošúchať medzi rukami, kým nevytvorí penu, a tou si následne umyješ vlasy aj pokožku hlavy.

Potom ho už stačí len poriadne zmyť z vlasov, presne ako pri používaní bežného šampónu. Zmývanie je veľmi dôležitý krok, keďže chemické šampóny si ľahko poradia s rôznymi stylingovými prípravkami, čo zostali na povrchu hlavy, no jemné prírodné šampóny ich nemusia odstrániť tak ľahko. Preto je nevyhnutné dôsledne zmyť hlavu.     

Prvých pár umytí na začiatku môže byť mierne nekomfortných, a to z viacerých dôvodov. Tvoje vlasy a pokožka si musia zvyknúť na prírodné zložky a odvyknúť od chemického zloženia, ktoré si používal na vlasy doposiaľ. Navyše chemické šampóny z povrchu pokožky hlavy aj vlasov odstraňujú prirodzený ochranný film. Prírodné šampóny robia presný opak, preto sa ti môže zdať, že máš vlasy mastnejšie alebo majú voskový film.

Po čase však tvoje vlasy budú pevnejšie, silnejšie, odolnejšie a, samozrejme, budú aj lepšie rásť. Aj vďaka tomu, že tuhé šampóny majú iné pH ako tuhé mydlá, vlasy sú po umytí takýmto šampónom lesklé a jemné. Preto sa netreba pri prvých pokusoch s tuhým šampónom vzdávať a je potrebné prekonať prvých pár pokusov, ktoré môžu byť spočiatku trochu nekomfortné. 

Oplachovanie jablčným octom 

Ak ti pocit po umytí tuhým šampónom prekáža, môžeš si ich po zmytí prepláchnuť jablčným octom, ktorý zriediš s vodou v pomere 1 : 5. Ocot dodá vlasom lesk a pomôže ti odstrániť nepríjemný voskový efekt na vlasoch. Ten môže vznikať aj preto, lebo máš doma tvrdú vodu a tá reaguje s tuhým šampónom inak ako s bežným šampónom. Octový roztok neutralizuje pH tvojej pokožky a pomôže ti s nepríjemným pocitom na vlasoch

vlasy
Zdroj: Unsplash/Hannah Morgan

Neodpisuj ho, radšej vyskúšaj iný šampón

Môže sa stať, že ti tuhý šampón naozaj nesadol a nepríjemné pocity pretrvávajú aj dlhé týždne po začiatku jeho používania. Je to veľmi individuálne a to, čo sadlo kamoške, nemusí hneď sadnúť tebe. Skrátka treba počúvať svoje telo a sledovať, čo ti sedí a čo nie. V tomto prípade môžeš vyskúšať iný tuhý šampón.

Ak budú aj pri iných tuhých šampónoch pretrvávať podobné problémy, môžeš vyskúšať prírodné šampóny v bežnej tekutej forme. Majú podobné zloženie ako tuhé šampóny, obsahujú prírodné zložky a tiež sú bez sulfátov či parabénov. Môže sa stať, že tvojim vlasom či pokožke hlavy nesedí nejaká zložka tuhého šampónu, no takýto prírodný šampón ti sadne. Netreba ich preto hneď odpisovať a skús im dať šancu aj v prípade, že budeš mať prvých pár umytí nepríjemný pocit. Uvidíš, že tvoje vlasy sa ti neskôr odvďačia. 

Objav čaro prírodnej kozmetiky 

Ako sme už spomínali, prírodná kozmetika má benefity nielen pre tvoje vlasy a telo, ale aj pre prírodu. Produkty od Faith in Nature sú schválené vegánskou spoločnosťou a nie sú testované na zvieratách. Ich používaním tak chrániš nielen seba a životné prostredie, ale aj zvieratá.

V zložení nájdeš 100 % iba prírodné vône a éterické oleje, ktoré sú získavané z prírodných surovín. Šampóny, kondicionéry, ale aj sprchovacie gély obsahujú kombo voňavých zložiek, ktoré rozmaznajú tvoje vlasy aj pokožku. Sulfáty, parabény a umelé farbivá by si v nich hľadal márne. 

Chcem vyskúšať
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Faith in Nature SK (@faithinnature_sk)

Domov
Zdieľať
Diskusia